Η εκπομπή Ζουν Ανάμεσά μας με τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε τον Στέφανο Τσίκα – Δικηγόρο, συζητώντας για τον εξωδικαστικό μηχανισμός ρύθμισης οφειλών, ένα εργαλείο που ενδεχομένως αρκετοί οφειλέτες δεν το έχει αξιοποιήσει όπως έπρεπε.
Ο κ. Τσίκας τόνισε πως αν και το υπουργείο είχε κάνει αρκετά μεγάλη καμπάνια, το εν λόγω εργαλείο δεν είχε την απήχηση που έπρεπε, αν και ο εξωδικαστικός συμβιβασμός αποδίδει, ο κόσμος είτε κάνει απευθείας ρυθμίσεις με funds είτε συνεχίζουν να πληρώνουν.
Τι αφορά όμως; Είναι η πλατφόρμα του κράτους (Γενική Γραμματεία Διαχείρισης του Χρέους), η οποία επιτρέπει στον οφειλόμενο να ζητήσει τη ρύθμιση των οφειλών του, αντλώντας όλα τα διαθέσιμα στοιχεία (από τράπεζες ή funds), προκύπτοντας μια πρόταση που είτε ο ενδιαφερόμενος βρίσκει συμφέρουσα και ακολουθεί ή την απορρίπτει.
Η πλατφόρμα δίνει γραπτή πρόταση σε σχέση με τους πιστωτές του, κάτι που είναι σημαντικό σε περίπτωση που ο πολίτης φτάσει στα δικαστήρια για να βρει το δίκιο του. Ο μηχανισμός δέχεται τους πάντες που θέλουν να ρυθμίσουν τις οφειλές του. Κράτος και οφειλέτες προτιμούν τα μετρητά παρά ακίνητα και όλοι (και το δημόσιο) το ζητούν πρώτιστα.
Το κούρεμα του χρέους του πολίτη μπορεί να έχει πολλά επίπεδα: Μπορεί να κουρέψει, λχ. Ένα μικρό ποσοστό των τόκων, ή ακόμη και το σύνολο των τόκων αλλά και ένα μέρος του κεφαλαίου, ή μεγαλώνει την περίοδο αποπληρωμής.
Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα συμπολίτη μας, περίπτωση που χειρίστηκε ο κ. Τσίκας, με τον οφειλέτη να λαμβάνει διαταγή πληρωμής από fund, με το κεφάλαιο να άγγιζε τις 40.000 ευρώ. Η διαταγή ήταν μικρό μέρος της οφειλής, η οποία με τόκους άγγιζε τις 200.000 ευρώ. Επιλέχθηκε η λύση του εξωδικαστικού μηχανισμού και υποβλήθηκε η αίτηση, με την πρόταση της πλατφόρμας να διαγράφει 90.000 ευρώ (εξ αυτών οι 78.000 ήταν τόκοι και ένα μέρος του κεφαλαίου). Ουσιαστικά ο μηχανισμός κούρεψε το σύνολο των τόκων και ακολούθησε μια αναδιάρθρωση της οφειλής, με μικρά επιτόκια και κερδίζοντας μεγαλύτερο χρόνο αποπληρωμής. Μόνο από τους τόκους θα γλιτώσει ο πελάτης 4.000 ευρώ το χρόνο, ενώ όσο ανταποκρίνεται στη ρύθμιση δεν θα ανησυχεί για κατασχέσεις και άλλα «ντράβαλα».
Ερωτηθείς αν είναι σύνηθες ένα ποσοστό διαγραφής όπως αυτό (της τάξεως του 45%), ο ίδιος απάντησε πως δεν είναι υπερβολικά μεγάλο, αλλά το κούρεμα αυτό δεν είναι συνηθισμένο και δεν προκύπτει τόσο συχνά.
Ερωτηθείς για το εάν τα εν λόγω εργαλεία συνέβαλαν στο να καθαρίσουν τα «κόκκινα ΑΦΜ» και οικογένειες που σηκώνουν κεφάλι γιατί ρυθμίζουν τα χρέη τους, απάντησε πως ναι με αυτό ισχύει, αρκετές είναι οι νέες οικογένειες που αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους και «κοκκινίζουν».
Οι πολίτες που έχουν θέματα αναπηρίας, ο εξωδικαστικός μηχανισμός τους χαρακτηρίζει ευάλωτους οφειλέτες, ισχύοντας διπλάσια εισοδηματικά κριτήρια.
Για τους μεγαλοφειλέτες του δημοσίου, απάντησε πως σε περιπτώσεις αποποίησης, κληρονομεί το δημόσιο, κάτι ωστόσο που δεν γίνεται καθόλου σήμερα.