Τη δύσκολη εξίσωση της ομάδας διοίκησης του Δήμου Κοζάνης, καλείται να λύσει το επόμενο διάστημα ο νέος Δήμαρχος, Γιάννης Κοκκαλιάρης, μετρώντας δυνάμεις βάση του εκλογικού αποτελέσματος και των ανθρώπων που θα στελεχώσουν το δημοτικό συμβούλιο.

Είναι φανερό πως η απειρία, τα ερωτηματικά και η επαφή των περισσοτέρων για πρώτη φορά με την τοπική αυτοδιοίκηση σε τέτοιο βαθμό, δημιουργούν προβληματισμό τόσο στον ίδιο το Δήμαρχο αλλά και σε όσους με ενδιαφέρον αναμένουν τις επιλογές του, καθώς πέραν των «σίγουρων» βασικών, όλο το υπόλοιπο αποτελεί πείραμα.

Ο πιο σίγουρος της λίστας είναι ο Κώστας Κουρού, ο οποίος φαίνεται να έχει κλειδώσει ήδη για τη θέση του Αντιδημάρχου Οικονομικών και λόγω της επαγγελματικής του δραστηριότητας, αλλά και της όποιας εμπειρίας απέκτησε στην τρέχουσα τετραετία ως δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης.

Επίσης ακλόνητο φαβορί για κομβική αντιδημαρχία είναι το αδιαμφισβήτητο Νο 2 της παράταξης, Γιάννης Ιωαννίδης, άνθρωπος που βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στις διεργασίες σύστασης του συνδυασμού και κουβαλώντας την εμπειρία διοίκησης από τη θητεία του στη δημοτική αρχή του Λευτέρη Ιωαννίδη.

Φόρτε του πρώην αντιδημάρχου και πρώην Προέδρου του ΟΑΠΝ αποτελούν τα αθλητικά και πολιτιστικά δρώμενα, αλλά δεν αποκλείεται λόγω και έλλειψης ικανού ανθρώπινου δυναμικού, να οδηγηθεί σε πιο κομβική θέση όπως αυτή της Αντιδημαρχίας Τεχνικών Υπηρεσιών.

Στην τρέχουσα θητεία, θέση διοίκησης είχε αναλάβει για περίπου μία διετία και ο Βασίλης Παπαποστόλου, ως Πρόεδρος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και θεωρείται ως «σίγουρος» για το πρώτο διοικητικό σχήμα, έχοντας σαφώς προβάδισμα από το υπόλοιπο στελεχιακό δυναμικό της παράταξης.

Στην κατηγορία των «σίγουρων» εντάσσεται και ο Γιώργος Ευκολίδης, ο οποίος επέδειξε σκληρή αντιπολιτευτική στάση προς τη δημοτική αρχή τόσο για θέματα καθημερινότητας, όσο και για το ζήτημα της ανάπτυξης έργων ΑΠΕ στην περιοχή, αλλά είναι ερωτηματικό αν θα επιλέξει να αναλάβει την κομβική θέση της Αντιδημαρχίας Περιβάλλοντος και Καθαριότητας η οποία έχει και την αρμοδιότητα για τα αδέσποτα. Δεν αποκλείεται να τον δούμε στη θέση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου.

Στέλεχος που έκανε εντύπωση στην προεκλογική περίοδο και σαφώς ξεχώρισε με την επικοινωνιακή της παρουσία στους τηλεοπτικούς διαλόγους, είναι η Κυριακή Χατζημανώλη- Φουρκιώτη, η οποία εμφανίστηκε «διαβασμένη» και όσο το δυνατόν τεκμηριωμένη όταν κλήθηκε να αντιμετωπίσει ένα σοβαρό ζήτημα όπως αυτό της καθημερινότητας και της διαχείρισης των αδέσποτων. Σταθερός λόγος, επικοινωνιακό χάρισμα και σαφώς ενημερωμένη για το ζήτημα που κλήθηκε να τοποθετηθεί, κέρδισε θετικά σχόλια ακόμα και από αντιπάλους που έλεγαν με νόημα πως «έσωσε τον αδιάβαστο αρχηγό της». Ίσως εκτιμηθεί, στις πρώτες επιλογές Κοκκαλιάρη…

Πάντως η κομβική αντιδημαρχία της καθημερινότητας(Καθαριότητα, αδέσποτα, περιβάλλον κλπ) δείχνει να απομακρύνει πολλούς ενδιαφερόμενους, καθώς γίνεται σιγά- σιγά αντιληπτό πως είναι εντελώς διαφορετικό το να κάνεις αντιπολίτευση για το θέμα και άλλο να το διαχειρίζεσαι.

Στη φαρέτρα Κοκκαλιάρη υπάρχει ένας πρώην Αντιδήμαρχος, από μικρότερο βέβαια Δήμο, αλλά όπως είναι φανερό οι επιλογές είναι περιορισμένες. Ο Στέλιος Χατζημανώλης, ίσως να βρεθεί στο πρώτο διοικητικό σχήμα.

Στον τομέα των αθλητικών μπόρει να αξιοποιηθεί ο Δημήτρης Μάστορας, άνθρωπος του χώρου, χαμηλών τόνων και έχοντας αναλάβει κάποιες θέσεις σε Δ.Σ. οργανισμών του Δήμου Κοζάνης την προηγούμενη περίοδο.

Πλειάδα επιλογών υπάρχει στο λεγόμενο πρωτογενή τομέα καθώς άνθρωποι όπως ο Λεωνίδας Αρνίδης και ο Νίκος Παπαδόπουλος, ίσως αξιοποιηθούν σε αντιδημαρχία με ανάλογο αντικείμενο.

Το ποιος θα παίξει το ρόλο του Αντιδημάρχου τοπικών διαμερισμάτων και αν θα υπάρχει τέτοια αρμοδιότητα, είναι επίσης ένα από τα στοιχήματα Κοκκαλιάρη καθώς η βάση της παράταξης προέρχεται από την εκλογική δύναμη την οποία απέκτησε σε πολλά χωριά και κυρίως αυτά του Ελλησπόντου. Έχοντας και αρκετούς εκλεγμένους με καταγωγή από την εκεί περιοχή, η συγκεκριμένη επιλογή αποτελεί πονοκέφαλο.

Σε ότι έχει να κάνει με τη ΔΕΥΑΚ, το πράγμα αρχίζει να περιπλέκει. Η συγκεκριμένη θέση δεν αποτελεί απλώς ένα «βόλεμα» και μια ισορροπία εντός συνδυασμού, αλλά μια τεράστια ευθύνη ειδικά με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην επιχείρηση.

Αν ο νέος Δήμαρχος επιλέξει να κρατήσει υπ’ ευθύνη του τη ΔΕΥΑΚ, στέλνει πολλαπλό μήνυμα. Αδυναμία εύρεσης του κατάλληλου για το μεγάλο καράβι και δεύτερον προσωπική ενασχόληση με το θέμα, λόγο και της πρότερης «εμπειρίας» του . Μόνο που η ΔΕΥΑΚ δεν βρίσκεται στο 2008 αλλά στο 2023…

Σε ότι έχει να κάνει με τη μεγάλη συζήτηση για τη θέση του νέου Γενικού Γραμματέα, το πράγμα είναι πολύ πιο σοβαρό από το πρόσωπο.

Μια διοικητική ομάδα και ένας Δήμαρχος εμφανώς με μεγάλη απόσταση από το αντικείμενο που καλούνται να αναλάβουν, χρειάζονται ανθρώπους οι οποίοι θα κρατήσουν το τρένο στις ράγες, ως ελάχιστη συνεισφορά.

Και αν πολιτικά, οραματικά και πρακτικά δεν υπάρχει ομάδα να το πράξει αυτό, ας κρατήσουμε τουλάχιστον το Δήμο Κοζάνης σε ένα λογικό διοικητικό επίπεδο.

Τα υπόλοιπα θα τα βρούμε σε 5 χρόνια…

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X