Πως έφτασε ο «Τρανός Χορός» να μπει στην άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO

Η εκπομπή Μέρα Μεσημέρι με την Φωτεινή Μάντσου φιλοξένησε την Φιλιώ Ζησάκου – Μέλος Διοίκησης – Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων & Χορευτικών στο Σύλλογο Βλατσιωτών Πτολεμαΐδας. Η ίδια αναφέρθηκε στην προσπάθεια που ξεκίνησε το 2017 μετά από ιδέα του Γιάννη Ασπράγκαθου, κατέβηκε η πρόταση και ο τότε δήμαρχος Σ. Ζαμανίδης το ενέκρινε στο Δημοτικό Συμβούλιο, με τον Σύλλογο Βλατσιωτών και τους απανταχού Βλατσιώτες.

Η επιτροπή που έγινε από Βλατσιώτες ανέλαβαν δράση και ένα χρόνο μετά το έθιμο εντάχθηκε στον εθνικό κατάλογο. Από εκεί και μετά θέλησαν να πάνε ένα βήμα πιο πέρα, και με έντονη δουλειά Βλατσιωτών και καθηγητών, με τη συμβολή του δήμου και απανταχού συλλόγων, κατάφεραν το 2022 να ενταχθούν στην UNESCO.

Η εκδήλωση απονομής του πρωτοκόλλου ένταξης στον παγκόσμιο κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, του εθίμου του Τρανού Χορού της Βλάστης του Δήμου Εορδαίας και του Μεγάλου Πανηγυριού του Συρράκου Δήμου Βόρειων Τζουμέρκων έγινε στις 24/11 στην Αθήνα. Το πρωτόκολλο της Βλάστης το παρέλαβε για τον Δήμο Εορδαίας, ο Δήμαρχος κ. Παναγιώτης Πλακεντάς, και για το Συρράκο το παρέλαβε ο Δήμαρχος Βόρειων Τζουμέρκων κ. Βαΐτσης Νίκος.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Μητροπολίτης Περιστερίου κ.κ Γρηγόριος, που κατάγεται από την περιοχή μας, ο Γ.Γ του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Διδασκάλου Γεώργιος, οι Βουλευτές της Π.Ε Κοζάνης κ. Κωνσταντινίδης Ευστάθιος και ο κ.Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουρισμού και Δημοσίων Σχέσεων του Δήμου Εορδαίας κ. Ιωαννίδης Κωνσταντίνος και η Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Εορδαίας κ. Πράπα Αναστασία, η οποία και μίλησε στην εκδήλωση. Επίσης παρεβρέθηκαν εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων και των 2 δήμων.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης έγινε παρουσίαση της διαδικασίας για την ένταξη στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά αλλά και τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα για την ενδυνάμωση των δύο θεσμών.  Η εκδήλωση έκλεισε με την παρουσίαση της αναπαράστασης του Τρανού Χορού από εκπροσώπους του συλλόγου Βλατσιωτών Πτολεμαΐδας με τη συνδρομή και άλλων Βλατσιωτών χορευτών και από άλλους συλλόγους, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα όλων των συμμετεχόντων.

«Είμαστε διπλά χαρούμενοι και εμείς και το Συρράκο. Μια γιορτή για εμάς, ένα τόσο μικρό και πανέμορφο χωριό να εγγραφεί ως μοναδικό έθιμο», σημείωσε η κ. Ζησάκου, ευχαριστώντας όσους παραβρέθηκαν στην εκδήλωση.

Οι χορευτές, Βλατσιώτες από την Αθήνα, παρουσίασαν με όλη τη μεγαλοπρέπεια το έθιμο, με τους Βλατσιώτες να έχουν συγκινηθεί πολύ για αυτή την εξέλιξη.

 

Τι είναι ο Τρανός χορός

Ο Τρανός Χορός πραγματοποιείται στη Βλάστη από τα χρόνια δημιουργίας του οικισμού, μετά το 1700. Ξεκίνησε κύρια, από κτηνοτρόφους μετακινούμενους Βλατσιώτες αλλά συμμετέχουν όλοι οι κάτοικοι. Τα τραγούδια λέγονται με το στόμα και τα βήματα, χωρίς να ακολουθεί μουσική. Γίνεται για πρώτη φορά στις 27 Ιουλίου, προς τιμήν του Αγ. Παντελεήμονα και μετά τον 15Αυγουστο που συναντιούνται οι απανταχού Βλατσιώτες, το απόγευμα, ξεκινάει ο Τρανός Χορός, με συγκεκριμένο τραγούδι αφιερωμένο στην Παναγιά. Ξεκινούν οι γηραιότεροι, οι άνδρες, γυναίκες με παραδοσιακές φορεσιές και οι υπόλοιποι. Επαναλαμβάνεται στις 16 Αυγούστου. Ο Χορός ήταν μεγάλος, έφτανε μάλιστα να χορεύουν 400 άτομα, ενώ γίνεται σε ένα μοναδικό χορό, στα καταπράσινα λιβάδια της Βλάστης.

Οι παραδόσεις αυτές παραμένουν αναλλοίωτες στο χρόνο, ενώ όπως είπε η κ. Ζησάκου στόχος είναι να παρουσιαστεί και έξω από σύνορα της χώρας.

 

 

X