Μαθητές από τη Γερμανία έρχονται κάθε χρόνο στην Εορδαία και αντίστροφα, στο πλαίσιο προγράμματος ανταλλαγής μαθητών που γίνεται την τελευταία πενταετία και αφορά δράση για τα τρία χωριά που υπέστησαν Ολοκαύτωμα στην περιοχή (Ερμακιά, Μεσόβουνο και Πύργους).

Εφέτος, η επίσκεψη των 12 Γερμανών μαθητών και των δύο συνοδών τους στο πλαίσιο του προγράμματος «Πολιτισμός Μνήμης: Πύργοι – Μεσόβουνο – Ερμακιά», έγινε στα τέλη Απριλίου από το σχολείο Integrierte Gesamtschule της πόλης Delmenhorst της Γερμανίας, όπως ήδη έχει γράψει σε ρεπορτάζ του ο «Π».

Το πρόγραμμα ξεκίνησε από έναν ντόπιο εκπαιδευτικό με καταγωγή από την περιοχή (τον Τρύφων Κεχαγιά) που ζει και εργάζεται σε σχολείο της Βρέμης Γερμανίας, περιοχή όπου και εφαρμόζεται αντίστοιχα εκεί το πρόγραμμα.

Όπως εξηγεί στον «Π» ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ερμακιάς Δημήτρης Σακελλάρης, στο πρόγραμμα συμμετέχουν τα τρία ΓΕΛ της Πτολεμαΐδας με μαθητές αποκλειστικά από τη Β΄ Λυκείου, ενώ μάλιστα αντιπροσωπεία περί των δέκα (10) μαθητών κάθε χρόνο επισκέπτεται τη Γερμανία με συνοδούς καθηγητές για χρονικό διάστημα τουλάχιστον μιας εβδομάδας.

Στη Γερμανία οι Έλληνες μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα φιλοξενούνται σε σπίτια μαθητών της περιοχής Βρέμης, που αντίστοιχα έχουν επιλεγεί να πάρουν μέρος στο πρόγραμμα. Ακολούθως οι Έλληνες ανταποδίδουν την επίσκεψη και καλούν τους Γερμανούς φιλοξενώντας τους στα σπίτια τους, σε ένα πρόγραμμα με άκρως κοινωνικό πρόσημο.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης των Γερμανών μαθητών στην Ελλάδα, Γερμανοί και Έλληνες επισκέπτονται τα τρία χωριά (Ερμακιά, Μεσόβουνο και Πύργοι) όπου ακούν ιστορίες από κατοίκους που έζησαν τα γεγονότα και περιγραφές από επιζώντες της περιόδου εκείνης.

Οι Γερμανοί μαθητές μένουν τουλάχιστον μια εβδομάδα και επισκέπτονται διάφορα μέρη στην ευρύτερη περιοχή, ενώ μάλιστα μπαίνουν στις τάξεις των τριών λυκείων και συμμετέχουν στα μαθήματα για κάποιες ώρες.

Την ημέρα που έρχονται, δε, τους υποδέχεται ο δήμαρχος στα πλαίσια μιας καλά οργανωμένης εκδήλωσης, ενώ μέρος της δράσης χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια.

Σημαντικό να σημειωθεί είναι πως μεταξύ των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα μένει ένα σημαντικό δέσιμο, ενώ το πρόγραμμα που γίνεται μια πενταετία τώρα εκτιμάται ότι θα έχει και συνέχεια.

 

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X