Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το  διήμερο  Σάββατο 4  και Κυριακή 5 Νοέμβρη 2023 στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Πτολεμαΐδας, η διημερίδα που οργανώθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας και της Ένωσης Σκακιστικών Σωματείων Κεντρικής-Δυτικής Μακεδονίας, με θέμα «Σκάκι στο σχολείο».

Στόχος του σεμιναρίου ήταν το Σκάκι να αποτελέσει ένα  πρόσθετο εργαλείο μάθησης στους μαθητές/τριες  των Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων.

Στο Α΄ μέρος  (θεωρητικό) έγινε ενδελεχή αναφορά στην ιστορία του αθλήματος, στην πρώτη εισαγωγή του σκακιού στα σχολεία με το «Πρόγραμμα Μελίνα»,  καθώς  και στα πολλαπλά  οφέλη που προσφέρει στη νοητική ανάπτυξη, στη μαθησιακή ικανότητα, στη μνήμη και στη κοινωνικοποίηση των παιδιών από τους εισηγητές: Στάθη Θεοφυλακτίδη, Βαγγέλη Βιδάλη,  Άρη Πατεράκη και  Κώστα Γιουβαντσιούδη.

Στο Β΄ μέρος του σεμιναρίου (πρακτικό) οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ασχοληθούν με παιγνιώδεις δραστηριότητες γνωριμίας με το σκάκι: θέση φιγούρων, κινήσεις, κανονισμούς και να μοιραστούν τον πλούτο τον εμπειριών και γνώσεων που έδωσαν πλουσιοπάροχα οι εισηγητές!

Λόγω του βιωματικού χαρακτήρα  του σεμιναρίου, η συμμετοχή είχε περιορισμένο   αριθμό επιλεγέντων εκπαιδευτικών. Οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν τη διημερίδα  εκτός του ωραρίου τους και με έντονο ενδιαφέρον, γεγονός που αποδεικνύει την αγάπη τους για τα παιδιά των σχολείων τους.

Την έναρξη της διημερίδας χαιρέτησαν η Περιφερειακή Διευθύντρια Δυτικής Μακεδονίας, κυρία Δέσποινα Παπαδοπούλου και η αντιδήμαρχος Παιδείας, κυρία Αναστασία Πράπα.

Ένα μεγάλο «Ευχαριστώ» στους εθελοντές επιμορφωτές: Βαγγέλη Βιδάλη,  Κώστα Γιουβαντσιούδη, Άρη Πατεράκη και  Στάθη Θεοφυλακτίδη που έδωσαν την ευκαιρία σε όλους τους συμμετέχοντες να γνωρίσουν το πνευματικό  παιχνίδι του σκακιού, το οποίο γοητεύει τους ανθρώπους σε όλον τον κόσμο πάνω από 1.500 χρόνια.

Μάγκου Νατάσα

Γυμνάστρια

Ημέρα Σάββατο 04/11/2023

 1ος Θεματικός κύκλος 16.00-18.00 – Γενικά και Ιστορικά στοιχεία, Νομοθεσία, Σκακιστική Ομοσπονδία, Σκάκι στην ευέλικτη ζώνη

Δέσποινα Παπαδοπούλου, αναπληρ. Διευθύντρια Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας Η θέση της Περιφέρειας σε σχέση με το σκάκι – Εγκύκλιος Υπουργείου – Σενάρια διδασκαλίας Ι.Ε.Π.
Κώστας Γιουβαντσιούδης, Εκπαιδευτικός

Παρουσίαση ομιλητών. – Καλλικράτεια και Αγ. Παύλος μαθήματα εντός σχολικού ωραρίου.
«Σκάκι και φαντασία». -Προγράμματα & Εφαρμογές Εργαστηρίων από την Πιλοτική

Εφαρμογή του Ι.Ε.Π. & «Σκάκι. Ένα παιχνίδι στρατηγικής και Μαθηματικών, ένα παιχνίδι για όλους!». – Προγράμματα & Εφαρμογές Εργαστηρίων από την Πιλοτική Εφαρμογή του Ι.Ε.Π.

Άρης Πατεράκης, Δάσκαλος

Διδασκαλία εντός ωραρίου. Μελέτη περίπτωσης. Διαφορετικοί τρόποι προσέγγισης των μαθητών στο σκάκι. Οι αιτίες επιτυχίας ή /και αποτυχίας εισαγωγής της καινοτομίας. Η έννοια, οι τυπολογίες και τα επίπεδα της καινοτομίας.

Στάθης Θεοφυλακτίδης, Δάσκαλος

Διδασκαλία εντός ωραρίου. Μελέτη περίπτωσης. Οφέλη, σχολικά πρωταθλήματα. Οι ιδιαιτερότητες του παιχνιδιού και η διδασκαλία του. Η αναγκαιότητα, ο ρόλος και η σημασία διδασκαλίας του σκακιού στην τάξη.

Βαγγέλης Βιδάλης, πρώην Μέλος Δ.Σ. Ε.Σ.Ο.

Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία, Ε.Σ.Σ.Θ.-Χ., σκακιστικά σωματεία, Ε.Λ.Ο. και τίτλοι. Σύντομη αναφορά στην ιστορίας του σκακιού.

                                                  18.00 -18.30 – Διάλειμμα, καφές

2ος Θεματικός κύκλος 18.30-20.30 – Εργαστήρια

Στάθης Θεοφυλακτίδης – Πρώτη επαφή με το παιχνίδι – Λάθη στο άνοιγμα, μινιατούρες (Ναπολεόντειο κλπ.).
Βαγγέλης Βιδάλης – Βασικά φινάλε, αλγεβρική γραφή και ανάγνωση παρτίδας.
Άρης Πατεράκης – Παιχνίδια στη σκακιέρα.
Κώστας Γιουβαντσιούδης – Παιχνίδια στη σκακιέρα, παιγνιώδεις δραστηριότητες.

 

2η Ημέρα Κυριακή 05/11/2023

 3ος Θεματικός κύκλος 10:30 π.μ.- 12:30 π.μ. – Εργαστήρια συνέχεια

Στάθης Θεοφυλακτίδης – Πρώτη επαφή με το παιχνίδι – Λάθη στο άνοιγμα, μινιατούρες (Ναπολεόντειο κλπ.).
Βαγγέλης Βιδάλης – Βασικά φινάλε, αλγεβρική γραφή και ανάγνωση παρτίδας.
Άρης Πατεράκης – Παιχνίδια στη σκακιέρα.
Κώστας Γιουβαντσιούδης – Παιχνίδια στη σκακιέρα, παιγνιώδεις δραστηριότητες.

12:30 -13:00 π.μ. – Διάλειμμα, καφές

4ος Θεματικός κύκλος 13:00 – 15:00 – Σκακιστικά βιβλία, προγράμματα και Διαδίκτυο

Βαγγέλης Βιδάλης – Η εκπαιδευτική αξία του σκακιού, προγράμματα εξωτερικού, Διαδίκτυο, το σκάκι σε σκακιστικούς συλλόγους.
Κώστας Γιουβαντσιούδης -.Το σκάκι ως εργαλείο μάθησης. Στόχοι και σκοποί. Διαθεματική προσέγγιση. Προπονώντας αρχαρίους.
Άρης Πατεράκης – Σκακιστικά βιβλία αρχαρίων.
Στάθης Θεοφυλακτίδης – Ο τρόπος και οι μέθοδοι διοργάνωσης σκακιστικών αγώνων στο σχολείο. Σκάκι και Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές, εποπτικά μέσα.

Συζήτηση – προβληματισμοί – προτάσεις – εντυπώσεις

 

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X