Επιστημονικό Συνέδριο για τον «Εγκέφαλο και τον νεφρό» με διεθνείς ιατρικές παρουσίες, πραγματοποιείται σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο στο Ξενοδοχείο Παντελίδης στην Πτολεμαΐδα, από το Νεφρολογικό τμήμα «Χ. Κατσίνας» του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας.

Στο συνέδριο συζητιέται η αλληλοεπίδραση του άξονα εγκεφάλου και νεφρού και πως ο νεφρός ως όργανο μπορεί να επηρεάσει την λειτουργία του εγκεφάλου. Στο συνέδριο θα μιλήοσυν καταξιωμένοι νεφρολόγοι και καθηγητές Πανεπιστημίων της Ελλάδας, αλλά θα υπάρχουν και ομιλητές από το εξωτερικό (Ιταλία και Ηνωμένο Βασίλειο).

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά η διευθύντρια του Νεφρολογικού Τμήματος του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου, αναπληρώσα του διοικητή, Δέσποινα Καρασαβίδου, το συνέδριο επί της ουσίας μελετάει τους παθοφυσιολογικούς μηχανισμούς brain kidney axis: «Η γνωστική δυσλειτουργία απασχολεί έναν στους τέσσερις ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο και ένα 60% όταν βρίσκονται σε νεφρική κάθαρση, αιμοκάθαρση με τεχνητό νεφρό είτε σε Περιτοναϊκή Κάθαρση, παρουσιάζει μια γνωστική δυσλειτουργία, χωρίς να είναι γνωστό πόσοι από αυτούς θα παρουσιάσουν άνοια».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας Δ. Πετράς , χαρακτήρισε τη νεφρική νόσο ως «νέα πανδημία», καθώς ένα 10% του πληθυσμού πάσχει από νεφρική νόσο και το μεγαλύτερο ποσοστό εξ αυτών δεν το γνωρίζουν. Τόνισε πως πρέπει να γίνει γνωστό το πρόβλημα στον πληθυσμό, ενώ για το εν λόγω θέμα του συνεδρίου τόνισε πως φωτίζει πιο άγνωστες πτυχές της νόσου.

Όπως τόνισε ο Ρήγας Καλαϊτζίδης νεφρολόγος και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Υπέρτασης, τόνισε πως ένα από τα αντικείμενα του συνεδρίου είναι η επίδραση που έχει η υπέρταση στη χρόνια νεφρική νόσο και την εγκεφαλική λειτουργία, καθώς αυξάνονται συνεχώς οι δημοσιεύσεις που δείχνουν άμεση σχέση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης και στη γνωστική λειτουργία και των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης με τη νεφρική νόσο. Αν ρυθμιστούν καλά τα επίπεδα της πίεσης θα υπάρχει καλύτερη νεφρική και εγκεφαλική λειτουργία, σημείωσε.

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X