Την τιμητική τους έχουν τις εορταστικές ημέρες που διανύουμε τα εορταστικά γλυκίσματα, ενώ αρκετοί είναι οι καταναλωτές που προμηθεύονται τα απαραίτητα για τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς από τους φούρνους της γειτονιάς τους.
Εν μέσω κρίσης και με τις τιμές στις βασικές πρώτες ύλες για τους αρτοποιούς να έχουν πάρει την ανιούσα, οι επαγγελματίες της Πτολεμαΐδας κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν προκειμένου να μην περάσουν στον καταναλωτή μεγάλα επίπεδα αυξήσεων.
Ειδικότερα, όπως τόνισε μιλώντας στον «Π» ο ταμίας του Συλλόγου Αρτοποιών Πτολεμαΐδας Χρυσόστομος Καραγιαννάκης, οι φετινές αυξήσεις είναι σε μικρά επίπεδα, με στόχο κρατηθεί ένα σταθερό επίπεδο στα γλυκίσματα και να προσελκύσουν τους καταναλωτές.
Ο ίδιος κάλεσε τον κόσμο να εμπιστεύεται τα τοπικά μαγαζιά, τα οποία προσφέρουν πάντα αγνά και ποιοτικά αγαθά για τον κόσμο, τονίζοντας πως οι τιμές εφέτος σε μια σειρά βασικών πρώτων υλών όπως το λάδι, το βούτυρο, έχουν ανέβει σημαντικά. Όπως φυσικά και το ρεύμα.
Οι καταναλωτές έχουν αρχίζει ήδη να προτιμούν εορταστικά γλυκίσματα, με την τιμητική τους να έχουν τα μελομακάρονα τις ημέρες νηστείας που διανύουμε (είτε σκέτα, είτε μια διάφορες επικαλύψεις). Φυσικά και όσο πλησιάζουμε προς τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά την τιμητική τους θα έχουν και οι κουραμπιέδες, όπως και η βασιλόπιτες αλλά και τα τσουρέκια.
Σε ό,τι αφορά τις τιμές, αυτές ποικίλουν ανάλογα με τα υλικά κατασκευής, με βασιλόπιτες να μπορεί να βρει κανείς από 8 ευρώ μέχρι και 13 ευρώ το κιλό, αντίστοιχα. Ένα μέσο κόστος για μελομακάρονα και κουραμπιέδες μπορεί να είναι στα 10 ευρώ με 14 ευρώ το κιλό.
«Προσπαθήσουμε να κρατήσουμε όσο το δυνατόν πιο χαμηλά τις τιμές και κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε», προσέθεσε ο ίδιος.
Το πιο ταπεινό αλλά απαραίτητο έδεσμα για το καθημερινό τραπέζι είναι το ψωμί, που έχει σταθερή τιμή ώστε να είναι οικονομικό στον καταναλωτή και το πιο ακριβό μπορεί να είναι μια περίτεχνη βασιλόπιτα, με ανάλογο γλασάρισμα.
Οι καταναλωτές της Πτολεμαΐδας θα πρέπει να γνωρίζουν ότι σε ό,τι αφορά την προμήθεια των απαραίτητων αγαθών από τους τοπικούς φούρνους, θα πρέπει να προμηθευτούν την παραμονή των Χριστουγέννων ψωμί και τα απαραίτητα για τρεις (3) ημέρες, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς για τέσσερις (4) ημέρες και αντίστοιχα τρεις (3) ημέρες για την αργία των Θεοφανείων.