Πρώτο «ΝΑΙ» στη συμφωνία των Τηλεθερμάνσεων από την Κοζάνη- Απώλεια στην ψηφοφορία για τη δημοτική αρχή, «ΟΧΙ» από την αντιπολίτευση

Με την απώλεια της ψήφου του Αντιπροέδρου της ΔΕΥΑΚ και μέλος της παράταξης της πλειοψηφίας, Δημήτρη Κορωνίδη, ο οποίος δεν άλλαξε στάση(σ.σ. είχε ψηφίσει αρνητικά και στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ), εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η συμφωνία για την τηλεθέρμανση από το δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης.

Μετά από συνεδρίαση 5 ωρών και εξαντλητική συζήτηση με ανταλλαγή πυρών ανάμεσα στις παρατάξεις, η παράταξη της πλειοψηφίας ενέκρινε τη συμφωνία που φέρνει μεγάλες αυξήσεις στην τιμή της Τηλεθέρμανσης και διευθετεί σε ένα μέρος το χρέος των 17εκ. ευρώ.

Η δημοτική αρχή με κύριους εισηγητές τον Δήμαρχο, Γιάννη Κοκκαλιάρη και τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ, Παναγιώτη Ματιάκη, έκανε λόγο για συμφωνία στο παρά πέντε και καταστάσεις οι οποίες διαμορφώθηκαν από αποφάσεις οι οποίες δεν λήφθηκαν στο παρελθόν.

«Εμείς θα εξυγιάνουμε τη ΔΕΥΑΚ και την Τηλεθέρμανση, δεν είμαστε αυτοί που κάνουν αυξήσεις», τόνισε ο Δήμαρχος Κοζάνης, ενώ ένταση και πολλές συζητήσεις έχει προκαλέσει η τοποθέτηση του Προέδρου της ΔΕΥΑΚ, ο οποίος είπε πως ήρθε η ώρα να γίνει οικονομία, καλώντας μάλιστα τους πολίτες να βρουν τρόπους να αυξήσουν τα εισοδήματά τους ώστε να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.

«Δεν μπορούμε να ψηφίσουμε αυτό το κείμενο γιατί είναι εκβιαστικό», είπε στην τοποθέτησή του ο Λάζαρος Μαλούτας, προσθέτοντας παράλληλα πως έχει ανέφικτο χρονοδιάγραμμα και δεν διασφαλίζει τη λειτουργία της Τηλεθέρμανσης μετά το 2025. Παράλληλα έκανε λόγο για υποθήκευση των εσόδων του Δήμου καθώς και για έλλειμα προοπτικής για το μέλλον της Τηλεθέρμανσης.

Για ειλημμένη απόφαση που αποδεικνύει την αδυναμία της δημοτικής αρχής στη διαπραγμάτευση μίλησε ο Χάρης Κουζιάκης χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία προϊόν τελεσίγραφου.

«Δεν ψηφίζουμε γιατί απαράδεκτο να δεχτούμε αυξήσεις πάνω από 40%. Η ΔΕΗ διασφαλίζει το πορτοφόλι της και στις 31/12/2025 ουσιαστικά η ΔΕΥΑΚ καταστρέφεται».

Την καταψηφίζουμε και την καταγγέλλουμε, είπε η Τίνα Κουζιάκη η οποία υποστήριξε πως η συμφωνία- πακέτο είναι ένα σχέδιο θωράκισης των κερδών της ΔΕΗ.

Εντύπωση προκάλεσε στη συνεδρίαση η σιωπή των υπηρεσιακών στελεχών της ΔΕΥΑΚ που δεν πήραν το λόγο σε κανένα σημείο της συζήτησης γεγονός που ανέδειξε δύο φορές ο πρώην Δήμαρχος Κοζάνης, Λευτέρης Ιωαννίδης.

Στη δευτερολογία του ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ χρησιμοποίησε εκ νέου εκφράσεις που έκαναν εντύπωση για τον τρόπο και τους όρους διαπραγμάτευσης από πλευράς Δήμου Κοζάνης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «αυτοί εκεί κάτω μας έχουν για πρωινό, μας έχουν για τίποτα…».

Αντιδράσεις υπήρξαν από Προέδρους Τοπικών Κοινοτήτων οι οποίοι αντιδρούν στην αφαίμαξη του ανταποδοτικού τέλους των ΑΠΕ το οποίο προοριζόταν για έργα στις περιοχές όπου λειτουργούν τέτοια έργα.

Βάση της συμφωνίας ένα ποσοστό 60% θα προορίζεται για την αποπληρωμή του χρέους της ΔΕΥΑΚ γεγονός που προκάλεσε έντονες διαφωνίες.

Στη συνεδρίαση βρέθηκε και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, ο οποίος εξήγησε τα όσα έγιναν για να φτάσουν οι εμπλεκόμενες πλευρές στη συμφωνία, ενώ εντελώς κυνικά αποκάλυψε πως υπήρξαν στιγμές που ο ίδιος πίστεψε ότι δεν καταλήξει θετικά η όλη διαπραγμάτευση:

«Σας λέω πως στο Υπουργείο ήδη επεξεργαζόταν άλλα σχέδια και είχαν ξεκινήσει νομοθετικές πρωτοβουλίες για αυτά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Γιώργος Αμανατίδης υποστήριξε πως το συνολικό κέρδος για την περιοχή από τη συγκεκριμένη συμφωνία αγγίζει τα 200εκ. ευρώ.

Λαϊκή Συσπείρωση Εορδαίας: Καταψηφίσαμε την επαίσχυντη αυτή συμφωνία για την Τηλεθέρμανση  

Η Λαϊκή Συσπείρωση Εορδαίας με σχετική ανακοίνωσή της αναφέρεται στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Εορδαίας που έγινε την Πέμπτη 17/10 με θέμα την λειτουργία της

Read More »

“Μην τα ξαναλέμε” – Ραδιοφωνικό ένθετο στην εκπομπή “Ζουν Ανάμεσά μας” με τους Αντώνη Πουγαρίδη και Βασίλη Σκουλάκη (18/10/24)

Εγκαινιάστηκε σήμερα Παρασκευή 18/10, το νέο ραδιοφωνικό ένθετο της εκπομπής “Ζουν Ανάμεσά μας” με τον Αντώνη Πουγαρίδη, που φιλοξενεί τον Βασίλη Σκουλάκη, HR της KEYVOTO,

Read More »
X