Η είσοδος της Πτολεμαΐδας κατόπιν της ανάπλασής της, βελτιώθηκε σημαντικά από αισθητικής και λειτουργικής άποψης (πεζόδρομοι, φυτεύσεις, φωτισμοί).

Η βελτίωση της εικόνας του Πάρκου Εκτάκτων Αναγκών το ανέδειξε ως πόλο έλξης για τους κατοίκους της πόλης, ενώ η περαιτέρω προγραμματισμένη αναβάθμισή του δημιουργεί προσδοκίες για ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Υπάρχει όμως η ανάγκη για ασφαλή διέλευση πεζών και ποδηλατών μεταξύ του Μουσικού Σχολείου και του Πάρκου Εκτάκτων Αναγκών.

Υπάρχουν περιστατικά με ατυχήματα στην προσπάθεια ανθρώπων να διασχίσουν τον δρόμο. Η παρουσία της αστυνομίας στο σημείο είναι τακτική αλλά δεν λύνει το πρόβλημα με τις μεγάλες ταχύτητες των οχημάτων.

Η κατασκευή γέφυρας για πεζούς και ποδηλάτες στο ύψος του Μουσικού Σχολείου είναι αναγκαία και εφικτή για την ασφάλεια των μετακινήσεων.

Πέραν της ασφάλειας, η κατασκευή μιας τέτοιας γέφυρας θα αναδείξει τον σύγχρονο χαρακτήρα της πόλης και θα αναβαθμίσει την εικόνα στην κύρια είσοδό της.

Παρατίθενται εικόνες με μια πιθανή σύγχρονη πεζογέφυρα βασισμένες στην Ruyi Bridge της πόλης Chengdu στην Κίνα.

Τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά της γέφυρας (ύψος, κλίσεις κλπ), τα στατικά (αριθμός βάθρων), το πιθανό κόστος και η χρηματοδότηση (αναμόρφωση του σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου στο νέο ΠΕΠ) έχουν διερευνηθεί σε προκαταρκτικό στάδιο από συναδέλφους μηχανικούς και οικονομολόγους.

Το σχήμα της γέφυρας παραπέμπει και στο κλειδί του Σολ, ως σύνδεση με το παρακείμενο Μουσικό Σχολείο.

Ελευθεριάδης Αναστάσιος

Αγρονόμος & Τοπογράφος Μηχανικός Ε.Μ.Π.
M.Sc. “Επιστήμη και Τεχνολογία Υδατικών Πόρων” Ε.Μ.Π.

 

 

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X