Δίνοντας κάποια λαογραφικά στοιχεία για το μήνα Αύγουστο, να πούμε πως έχει 31 μέρες και είναι όγδοος μήνας του έτους και διακρίνεται για τα πολλά φρούτα και το λαμπερό του φεγγάρι .

Πρεμιέρα κάνει αύριο Πέμπτη ο ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ , ο Μήνας της Παναγιάς ! (της Κούλας Πουλασιχίδου)

Ο λαός μας τα χαρακτηριστικά αυτά του Αυγούστου τα προβάλλει με χωριστές φράσεις και παροιμίες όπως : “Να μουν το Μάη μπιστικός και τον Αύγουστο δραγάτης” , “Του Αυγούστου το φεγγάρι παρά λίγο να ναι μέρα” , ” Κάθε πράγμα στον καιρό του και ο κολιός τον Αύγουστο” , ενώ για τον Αύγουστο υπάρχουν και σκωπτικές ευχές όπως: ” Να σαι καλά τον Αύγουστο που ναι παχιές οι μύγες ” κ.ά.
Από τις θρησκευτικές γιορτές του Μήνα οι μεγαλύτερες είναι , της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (6 Αυγούστου) , του Αγίου Νικάνορος ( 7 Αυγούστου ) , η κορυφαία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (15 Αυγούστου ) και τα Εννιάμερα της Παναγίας (23 Αυγούστου ) , στις 24 γιορτάζουμε τη μνήμη του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.

Επίσης δύο άλλες σημαντικές γιορτές στο τέλος του Αυγούστου παρουσιάζουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον , από λαογραφικής απόψεως και είναι η γιορτή του Αγίου Φανουρίου (27 Αυγούστου) , είναι ο Άγιος που φανερώνει τα χαμένα ζώα ή πράγματα και την τύχη και στις 29 Αυγούστου νηστεύουν και δεν τρώνε κόκκινο σταφύλι , δεν πίνουν κόκκινο κρασί ούτε κόβουν με το μαχαίρι , τιμώντας την εορτή του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου .
Όσον αφορά τις καιρικές συνθήκες, γενικά στο μήνα αυτό οι καλοκαιρινές ζέστες φτάνουν στο κατακόρυφο.

Επι πλέον, είναι πλατιά διαδεδομένη στον αγροτικό πληθυσμό της χώρας, η πρόληψη για τις Δρίμες και τα Μερομήνια, ενώ από τις 2 έως τις 12 Αυγούστου παρουσιάζονται τα μερομήνια , δηλαδή μία σε “μικρογραφία” καιρική κατάσταση του χρόνου ,που θα έρθει.
Ο,τι καιρό κάνει αυτές τις μέρες, με τη σειρά , αυτός θα είναι και στους ανάλογους μήνες .

Εκείνο είναι όμως που μας γοητεύει στο μήνα αυτό και τον κάνει “ξεχωριστό” , είναι τα υπέροχα γλυκά βράδια με τα μοναδικά Αυγουστιάτικα φεγγάρια!
Αύγουστος , ένα Καλοκαίρι από μόνος του, καλό Μήνα σε όλους!

ΚΟΥΛΑ ΠΟΥΛΑΣΙΧΙΔΟΥ

X