Πρέσπες: Για απόσταση πέντε χιλιομέτρων κάνουν δύο ώρες οδηγώντας!

Για μια απόσταση πέντε χιλιομέτρων κάνουν περίπου δύο ώρες οδηγώντας. Αυτή είναι η πραγματικότητα που βιώνουν οι κάτοικοι του Δήμου Πρεσπών, που, παρότι ζουν δίπλα στη Βόρεια Μακεδονία, για να επισκεφθούν τη γείτονα χώρα χρειάζεται να περάσουν από το τελωνείο της Νίκης και να διανύσουν περισσότερα από 130 χιλιόμετρα. Ο λόγος είναι ότι το συνοριακό πέρασμα που βρίσκεται στην άκρη του δήμου τους παραμένει ακόμα κλειστό.

Χρόνια αναμονής
Τη στιγμή που Βουλγαρία και Ρουμανία εισέρχονται στη Σένγκεν και η διακίνηση ανθρώπων και αγαθών γίνεται ολοένα και ευκολότερη στην Ευρώπη, το συνοριακό πέρασμα στον Λαιμό που ενώνει Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία παραμένει κλειστό. Η συνοριακή διάβαση που λειτουργούσε επί δεκαετίες διευκολύνοντας την επικοινωνία των κατοίκων που περνούσαν ακόμα και καθημερινά από εκεί για να πάνε στο όμορο χωριό, όπου μπορεί να είχαν τα χωράφια ή μέρος της οικογένειάς τους, σφραγίστηκε τον Μάιο του 1967 επί χούντας.

Συζητήσεις για την επαναλειτουργία του ξεκίνησαν ξανά μετά την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών, στην οποία αναφέρεται ρητά ότι οι δύο χώρες θα επιδιώξουν τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων διασυνοριακών σημείων διέλευσης καθώς και την κατασκευή νέων «με στόχο την ενίσχυση των μεταξύ τους τουριστικών και εμπορικών ροών».

Το συνοριακό πέρασμα στον Λαιμό αναμένεται να ωφελήσει οικονομικά και τις δύο πλευρές, ωστόσο, επτά χρόνια μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο συνοριακός σταθμός δεν έχει καν αρχίσει να κατασκευάζεται. Ο Γιώργος Στεργίου, δήμαρχος Πρεσπών, διεμήνυσε ωστόσο μιλώντας στην «Κ» πως είναι θέμα χρόνου να ξεκινήσουν οι εργασίες.

«Εχει εγκριθεί το πρόγραμμα Interreg, από όπου εξασφαλίζεται η χρηματοδότηση, και έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες. Ο προϋπολογισμός για την ελληνική πλευρά είναι 5 εκατ. ευρώ», σημείωσε. Ο δήμαρχος είπε πως σε λίγο το έργο θα δημοπρατηθεί και σύμφωνα με εκτιμήσεις θα παραδοθεί το 2027.

Ανάσα στον τουρισμό
Οπως περιέγραψε ο δήμαρχος, η ανυπομονησία είναι μεγάλη, καθώς η λειτουργία του συνοριακού σταθμού θα δώσει ανάσα ζωής στον τουρισμό της περιοχής. Ο βασικότερος λόγος είναι η άμεση πρόσβαση που θα υπάρχει πλέον στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Οχρίδας, το οποίο απέχει μόλις 35 χιλιόμετρα από τον Δήμο Πρεσπών (σ.σ. το Διεθνές Αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης απέχει 250 χιλιόμετρα) και μέσω του οποίου 100.000-120.000 Δυτικοευρωπαίοι επισκέπτονται τη λίμνη Οχρίδα αλλά και μέρος της Μεγάλης Πρέσπας, που μοιράζεται μεταξύ Ελλάδας, Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας.

«Θα είναι μια πύλη. Φτάνουν μέχρι την αυλή μας και δεν μπορούν να μπουν. Η λίμνη Πρέσπα είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο για την εστίαση και τη βιοποικιλότητά της», υπογράμμισε ο Γιώργος Στεργίου.

Περισσότερα στην Καθημερινή

Στην Κοζάνη ο Υπ. Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος: Συζητήσεις για θέρμανση, Ινστιτούτο Μετάβασης και λαϊκές αγορές

Με τον Υπουργό Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο συναντήθηκε σήμερα Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2024 ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Αμανατίδης στο γραφείο του στο κτίριο της Περιφέρειας

Read More »

Κατερίνα Μπουζιανά: Από την Κοζάνη, συνεργαζόμενη με τον πιο διάσημο μεσίτη της Αμερικής και στο Netflix!

Δύο νέες αρχιτεκτόνισσες που διατηρούν γραφείο τόσο στην Αθήνα όσο και στην Αμερική, συμμετέχουν στο δημοφιλές πρόγραμμα του ΝΕΤFLIX “Owning Manhattan” παρουσιάζοντας πως μπορούν να

Read More »
X