Ενημέρωση για την πορεία του σχεδίου «Πράσινο Χωριό» και συγκεκριμένα για την περίπτωση των φωτοβολταϊκών στη στέγη αλλά και την κατασκευή του δρόμου προς την Κοζάνη, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα το απόγευμα στην Ακρινή από την περιφερειακή αρχή και τον ΔΕΔΔΗΕ.

Όπως προβλέπεται από το σχέδιο Παπαθανάση, στις κατοικίες της Ακρινής θα τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά ισχύς 8kwh τα οποία θα καλύπτουν τις ενεργειακές ανάγκες των κτιρίων, με το ΔΕΔΔΗΕ να ενημερώνει πως απαραίτητος ηλεκτρικός χώρος είναι στα 3,5Mwh ο οποίος θα καλυφθεί με αύξηση ισχύος στο δίκτυο.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς η συγκεκριμένη ισχύς θα καλύψει περίπου 420 κτίρια, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για 370 αιτήσεις σε ότι έχει να κάνει με τη συμμετοχή στην Ενεργειακή Κοινότητα Ακρινής και το μεγάλο φωτοβολταϊκό.

Κομβικό σημείο για τον τρόπο που θα λειτουργούν τα φωτοβολταϊκά στη στέγη είναι και μια νομοθετική ρύθμιση που φαίνεται πως πρέπει να κατατεθεί, ώστε η διαδικασία να ακολουθήσει το net metering και όχι το net billing το οποίο ισχύει σήμερα.

Παράλληλα στη ενημερωτική συνάντηση συζητήθηκε και ο δρόμος Ακρινή- Κοζάνη με τη μελέτη να έχει παραδοθεί από τη ΔΕΗ το 2013, με όλους τους απαραίτητους περιβαλλοντικούς όρους να έχουν εγκριθεί.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Αμανατίδης, ενημέρωσε τους κατοίκους πως μαζί με τον ίδιο εκ μέρους της Περιφέρειας το συντονισμό της προώθησης του project «πράσινο χωριό» αναλαμβάνει ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας, Γιώργος Τζίτζικας.

X