Ποια τρόφιμα περιέχουν σκόνη σκουληκιών, η νέα τάση για βιώσιμη πρωτεΐνη

Η ΕΕ ψάχνει για εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης και τα έντομα αναδεικνύονται σε νο.1 επιλογή: Τι γνωρίζουμε για την σκόνη σκουληκιών!

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τον περασμένο Ιανουάριο τη χρήση της σκόνης σκουληκιών (αλευροσκώληκα) – που έχει υποστεί επεξεργασία με υπεριώδες φως – ως νέο τρόφιμο.

Οι κατασκευαστές θα μπορούν να περιλαμβάνουν έως και 4% αυτής της βιώσιμης πρωτεΐνης σε προϊόντα όπως ψωμί, τυρί και ζυμαρικά, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης στρατηγικής της ΕΕ για τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του διατροφικού συστήματος.

Η Nutri’Earth, μια γαλλική εταιρεία, έλαβε αποκλειστική άδεια κυκλοφορίας για πέντε χρόνια, εδραιώνοντας την ηγετική της θέση στην καινοτομία των βιώσιμων τροφίμων, ενώ η αλλαγή αυτή έχει προκαλέσει τόσο ενθουσιασμό όσο και αντιδράσεις.

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) αξιολόγησε διεξοδικά αυτό το νέο συστατικό για να διασφαλίσει ότι πληροί τα αυστηρά πρότυπα ασφάλειας τροφίμων του ευρωπαϊκού μπλοκ.

Πρόκειται για μια επεξεργασμένη με υπεριώδη ακτινοβολία σκόνη που λαμβάνεται από ολόκληρες προνύμφες Tenebrio molito – που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ψωμιά, γλυκίσματα, προϊόντα με βάση τα ζυμαρικά, επεξεργασμένα προϊόντα πατάτας, τυρί και προϊόντα τυριού, καθώς και κομπόστες φρούτων και λαχανικών.

Η διαδικασία παραγωγής περιλαμβάνει μια πρώτη θερμική επεξεργασία για την εξάλειψη πιθανών παθογόνων μικροοργανισμών, ακολουθούμενη από έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία ως πρόσθετο μέτρο ασφαλείας και, τέλος, την άλεση του εντόμου σε λεπτή σκόνη κατάλληλη για ανθρώπινη κατανάλωση.

Η συγκεκριμένη μάλιστα επεξεργασία αυξάνει την περιεκτικότητα της πρωτεϊνικής αυτής σκόνης σε βιταμίνη D.

Σημειώνεται πως οι ευρωπαϊκές αρχές έχουν προειδοποιήσει ότι τα άτομα που είναι αλλεργικά στα οστρακοειδή μπορεί να εμφανίσουν διασταυρούμενες αντιδράσεις, καθώς οι πρωτεΐνες των εντόμων μοιράζονται δομικές ομοιότητες με εκείνες των καρκινοειδών.

Για την προστασία των καταναλωτών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εφαρμόσει αυστηρά μέτρα επισήμανσης και διαφάνειας, όπως:

Υποχρεωτική δήλωση συστατικών – Οι παραγωγοί πρέπει να αναφέρουν ξεκάθαρα στη συσκευασία ότι το προϊόν περιέχει σκόνη αλευροσκώληκα.
Προειδοποιήσεις για αλλεργιογόνα – Η συσκευασία πρέπει να περιλαμβάνει ορατή προειδοποίηση για τους καταναλωτές που είναι αλλεργικοί στα οστρακοειδή.

Πού μπορείτε να συναντήσετε το σκουληκάλευρο

Το νέο τρόφιμο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές διαφορετικές κατηγορίες τροφών όπως:

Ψωμί και αρτοσκευάσματα: Η ενσωμάτωση αυτής της πρωτεΐνης θεωρείται ότι βελτιώνει τη θρεπτική αξία και μειώνει την ανάγκη για άλλες, πιο ρυπογόνες πηγές πρωτεΐνης.
Επεξεργασμένα τυριά: Η σκόνη μπορεί να προστεθεί για να εμπλουτίσει τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ειδικά σε μορφές όπως τυριά κρέμα ή αλείμματα.
Ζυμαρικά.
Γλυκίσματα.
Κομπόστες φρούτων και λαχανικών.

Πηγή: Dnews

Διαπρέπουν οι αθλητές της ακαδημίας μπάσκετ “Shooters” Φλώρινας – Μεταγραφή στον Παναθηναϊκό για τον Πινόπουλο

Με την Εθνική Ομάδα μπάσκετ U15 θα αγωνιστεί ο Σωτήρης Πινόπουλος, καλαθοσφαιριστής της ακαδημίας SHOOTERS στη Φλώρινα και θα πάρει μεταγραφή στην ομάδα του Παναθηναϊκού.

Read More »

Η ανεξιχνίαστη γυναικοκτονία της 15χρονης Φιλιώς από τη Βλάστη σε podcast του Athensvoice (Ηχητικό)

Στις 4 Ιουλίου 2004, η 15χρονη Φιλιώ Αντωνιάδου ετοιμαζόταν να συναντηθεί με τις φίλες της στην πλατεία του χωριού Βλάστη στην Κοζάνη, όμως δεν εμφανίστηκε ποτέ. Το νεκρό της

Read More »

Συμμετοχή της Θρακικής Εστίας Εορδαίας στο 14ο Πανελλήνιο Πανθρακικό Αντάμωμα στην Αλεξανδρούπολη (Φωτογραφίες)

Το 14ο Πανελλήνιο Πανθρακικό Αντάμωμα πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 28 και 29 Ιουνίου στην Αλεξανδρούπολη. Φίλοι και μέλη της Θρακικής Εστίας Εορδαίας παρευρέθηκαν στο Αντάμωμα και

Read More »

Π. Κουκουλόπουλος: Μεγάλος χαμένος οι έντιμοι αγρότες από τις δημοσιονομικές επιπτώσεις του σκανδάλου ΟΠΕΚΕΠΕ

Τις δημοσιονομικές επεκτάσεις του σκανδάλου ΟΠΕΚΕΠΕ ανέδειξε ο Πάρις Κουκουλόπουλος, Βουλευτής Κοζάνης & Υπεύθυνος ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, ως Εισηγητής επί του

Read More »
X