Η πράσινη μετάβαση αναφέρεται στην προσπάθεια μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, με την ενσωμάτωση πιο βιώσιμων πρακτικών και τεχνολογιών στην οικονομία.

Η εφαρμογή πολιτικών για την πράσινη μετάβαση σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να επιφέρει ευρείες επιπτώσεις στις τοπικές οικονομίες. Από την απανθρακοποίηση έως την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, οι πολιτικές που υιοθετούνται διαμορφώνουν ένα πλαίσιο για μελλοντική ισότιμη ανάπτυξη.

Πιο συγκεκριμένα, μερικά από τα κοινώς αποδεκτά οφέλη για μια τοπική οικονομία είναι τα παρακάτω:

1. Περιβαλλοντική Αειφορία: Η πράσινη μετάβαση προάγει την αειφορία και την προστασία του περιβάλλοντος. Η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια, μειώνει την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Αυτό έχει θετικό αντίκτυπο στην ποιότητα του αέρα, το κλίμα και την υγεία των κατοίκων στις τοπικές κοινωνίες.

2. Δημιουργία Θέσεων Εργασίας: Οι πράσινες τεχνολογίες και οι πρακτικές που συνοδεύουν την πράσινη μετάβαση δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας στις τοπικές κοινωνίες. Η εγκατάσταση και συντήρηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η ενεργειακή απόδοση και η ανακύκλωση δημιουργούν ευκαιρίες απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο.

3. Ανάπτυξη Τοπικής Οικονομίας: Η πράσινη μετάβαση προάγει την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας. Μέσω της εγκατάστασης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της εξέλιξης των ψηφιακών τεχνολογιών, δημιουργούνται επιχειρηματικές ευκαιρίες και καινοτόμες βιομηχανίες σε τοπικό επίπεδο. Αυτό συμβάλλει στη διαφοροποίηση της οικονομίας και στη μείωση της εξάρτησης από εξωτερικούς παράγοντες.

Ποια τα οφέλη της πράσινης μετάβασης σε μια τοπική οικονομία;

Ένα από τα βασικά εναλλακτικά σενάρια για την πράσινη μετάβαση εστιάζει στην απανθρακοποίηση της Ελληνικής οικονομίας έως το 2050. Είναι σημαντικό να εξετάσουμε τις επιπτώσεις στην απασχόληση, το ΑΕΠ και το εισόδημα σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο αναδεικνύοντας σενάρια που μεγιστοποιούν τα
οφέλη για την Ελληνική οικονομία, ώστε να διαπιστώσουμε τη σημασία της βιώσιμης ανάπτυξης.

Παράλληλα, οι απόψεις, στάσεις και συμπεριφορές των Ελλήνων πολιτών παίζουν κρίσιμο ρόλο στην προώθηση αυτής της μετάβασης. Η συνειδητοποίηση και η στήριξη του κοινού είναι ουσιώδης για την επιτυχή υλοποίηση των πολιτικών για την πράσινη μετάβαση.

Στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0, με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU και υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας, οι παρακάτω σημαντικοί ελληνικοί φορείς και ιδρύματα υλοποιούν το έργο JustReDI:

Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών
Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά
Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών
Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος

Το έργο περιλαμβάνει ένα συνεκτικό σύνολο δράσεων που θα συμβάλλουν στην υλοποίηση των ευρωπαϊκών και εθνικών στρατηγικών για την αναπτυξιακή πράσινη μετάβαση της χώρας, μεγιστοποιώντας τον θετικό αντίκτυπο για την τοπική κοινωνία, ελαχιστοποιώντας τις κοινωνικές επιπτώσεις της μετάβασης, ιδίως για τις ευάλωτες ομάδες και περιφέρειες, και ενισχύοντας την οικονομική και κοινωνική ανθεκτικότητα υπό το πρίσμα της δίκαιης ανάπτυξης και της συμπερίληψης.

Ένας από τους παράγοντες που επηρεάζουν τις αντιλήψεις που σχηματίζουν οι Έλληνες για τα θέματα αυτά είναι και η έγκυρη δημόσια πληροφόρηση. Έτσι, το έργο περιλαμβάνει μια δράση για την αποτίμηση της αξιοπιστίας των ειδήσεων γύρω από την κλιματική αλλαγή και την πράσινη μετάβαση (Check4Facts).

Περισσότεροι πολίτες συμμετέχοντες στη διαδικασία, περισσότερες ευκαιρίες για βιώσιμη ανάπτυξη.

Ποια τα οφέλη της πράσινης μετάβασης σε μια τοπική οικονομία;

Εικόνες από FREEP!K

X