Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον αλλά και κρίσιμο θέμα για την Περιφέρεια μας καθώς, όπως ειπώθηκε, θα επηρεάσει τη ζωή μας για τα επόμενα είκοσι χρόνια, το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο (Π.Χ.Π.) της Δυτικής Μακεδονίας, συζητήθηκε την περασμένη Δευτέρα σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, μετά από σχετικό αίτημα σύσσωμης της αντιπολίτευσης.

Ύστερα από πρόταση του Περιφερειάρχη κ. Γιώργου Αμανατίδη, η οποία, τελικά, πέρασε κατά πλειοψηφία, αποφασίστηκε να συνεχιστεί η διαβούλευση στο θέμα αυτό.

Ωστόσο, τόσο από την πλευρά όλων των Περιφερειακών παρατάξεων της αντιπολίτευσης όσο και των Δημάρχων της περιοχής φαίνεται να υπάρχει η διάθεση να προχωρήσουν στην κατάθεση αίτησης ακύρωσης του Π.Χ.Π. στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Οι Δήμαρχοι έχουν ήδη εκφράσει τις διαφωνίες τους για το συγκεκριμένο Π.Χ.Π. και ζήτησαν την απόσυρση του, ενώ χθες το απόγευμα επρόκειτο να συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ενότητας Δήμων (Π.Ε.Δ.) προκειμένου ν’ αποφασίσει αν θα προχωρήσει και σε νομικές ενέργειες (σ. σ. δυστυχώς λόγω της ώρας που γραφόταν οι γραμμές αυτές δεν είμασταν σε θέση να γνωρίζουμε ποια απόφαση πάρθηκε και αν η Π.Ε.Δ. προσφεύγει, τελικά, στο ΣτΕ).

Διαβάστε σχετικά: Προχωρά σε προσφυγή στο ΣτΕ η ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας για την ακύρωση του Χωροταξικού- Ομόφωνη απόφαση στο Δ.Σ.

***

Αναμένοντας τις όποιες ενέργειες μέλλεται να γίνουν για το θέμα αυτό και τις εξελίξεις που ίσως προκαλέσουν, θα θέλαμε να μεταφέρουμε κάτι που ακούσαμε από πάρα πολλούς πολίτες.

Ναι μεν, όλοι κατάλαβαν πως το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο είναι κάτι πολύ σοβαρό και σημαντικό, αλλά ο τρόπος με τον οποίο έγιναν οι διάφορες τοποθετήσεις δεν κατάφεραν να αποσαφηνίσουν πλήρως σε τι και πώς θα επηρεάσει την Περιφέρεια μας εφόσον μείνει ως έχει και αρχίσει να εφαρμόζεται.

***

Για παράδειγμα, ακούστηκε από την εισηγήτρια της αντιπολίτευσης, την Περιφερειακή Σύμβουλο κ. Γεωργία Ζεμπλιάδου, ότι με βάση τις προβλέψεις του Π.Χ.Π. υποβαθμίζονται οι πόλεις (αστικά κέντρα) της Δυτικής Μακεδονίας καθώς αλλάζουν επίπεδο, ενώ κάτι ανάλογο συμβαίνει και με την υποβάθμιση των οδικών της δικτύων αλλά και του διεθνούς αεροδρομίου της Καστοριάς.

Η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης έκανε λόγο ακόμα για αθρόα και ανεξέλεγκτη εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων σε κάθε γωνιά, ακόμα και μέσα στις λίμνες, της Δυτικής Μακεδονίας.

Όλα αυτά, καθώς και τα υπόλοιπα σημεία του Π.Χ.Π., θα πρέπει να γίνουν πιο εύληπτα και κατανοητά για τον καθένα από μας που δεν έχουμε ούτε τις απαραίτητες τεχνικές γνώσεις, αλλά ούτε και την τριβή με τέτοιου είδους θέματα.

Το ποιος θα το κάνει δεν θα το πούμε εμείς, αλλά σίγουρα είναι απολύτως απαραίτητο για να καταλάβουμε, επιτέλους, όλοι μας τι μέλλεται να συμβεί.

 

Μαγείρεψε τελικά;

Ίσως ήταν από τις στιγμές που προκάλεσε, αν μη τι άλλο, έκπληξη σε όλους όσοι παραβρίσκονταν στην αίθουσα ή παρακολουθούσαν την προχθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για το θέμα του Π.Χ.Π.

Ήταν η στιγμή που η κ. Αθηνά Γιαννακού, μελετήτρια του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου, συμμετέχοντας μέσω skype στη συνεδρίαση προκειμένου να δώσει απαντήσεις σε κάποια ερωτήματα των Συμβούλων, ακούστηκε να λέει: «…Στο σπίτι είμαι και γω, γιατί ανάμεσα στ’ άλλα πρέπει να μαγειρέψω κιόλας…»

***

Μετά απ’ αυτή την αυθόρμητη, εικάζουμε εμείς, φράση της κ. Γιαννακού, δημιουργήθηκε το εύλογο ερώτημα.

Τελικά πρόλαβε να μαγειρέψει;

 

Η σταθερή μονάδα μέτρησης συγκεντρώσεων.

Παλιότερα, ορισμένοι συνδικαλιστές όταν ήθελαν να πικάρουν κάποιους συναδέλφους τους για το ότι δεν κατάφερναν να διοργανώσουν πολυπληθείς συγκεντρώσεις, τους έλεγαν πως μαζεύουν τόσους όσους χωρά ένα ΤΑΞΙ μαζί με τον οδηγό του!
Για το λόγο αυτό το ΤΑΞΙ καθιερώθηκε, έστω και άτυπα, ως η μονάδα μέτρησης της επιτυχίας μιας συγκέντρωσης.

***

Χθες, στο e-ptolemeos.gr έγινε θέμα κάτι που αφορούσε μια ανάρτηση του Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Κοζάνης κ. Βύζα, όπου αναφερόταν ότι: “Με μια αινιγματική ανάρτηση με την οποία «κάρφωνε» Βουλευτή της Π.Ε. Κοζάνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Βύζας, άφησε αρκετά υπονοούμενα για προσπάθεια εκπροσώπου του Κοινοβουλίου να κινητοποιήσει κόσμο με αφορμή τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Δευτέρας, το οποίο συζήτησε το αίτημα απόσυρσης του Χωροταξικού της Δυτικής Μακεδονίας μετά από αίτημα της αντιπολίτευσης.

Ο Κώστας Βύζας έγραψε, με σαφώς δηκτική διάθεση, πως είναι σίγουρος πλέον ότι το πολιτικό γραφείο του Βουλευτή Κοζάνης μπορεί να συγκεντρώσει 41 ανθρώπους σε διαμαρτυρία… μαζί με τους δημοτικούς συμβούλους της Κοζάνης στο άθροισμα.”

Από το θέμα αυτό δύο στοιχεία μας εντυπωσίασαν.

Πρώτον, ο ακριβής αριθμός που χρησιμοποίησε ο κ. Βύζας, 41. Άρα, μπορούμε να υποθέσουμε πως μπήκε στον κόπο και τους μέτρησε.
Δεύτερον, ο ίδιος ο αριθμός 41 που αν γίνει η αναγωγή του στη μονάδα μέτρησης ΤΑΞΙ, τότε αυτό σημαίνει πως ο βουλευτής πέτυχε να συγκεντρώσει 10+1 ΤΑΞΙ κόσμο!

Επίδοση που δεν τη λες και άσχημη στις μέρες μας και σίγουρα θα τη ζήλευαν κάποιοι συνδικαλιστές…

X