Μπορεί ένα εργοστάσιο καύσης απορριμμάτων να λειτουργεί και ως πολυχώρος δραστηριοτήτων, με ανθρώπους που κάνουν πεζοπορία ή τεχνητό σκι στη σκεπή του ή άλλους να χρησιμοποιούν έναν από τους μεγαλύτερους τοίχους αναρρίχησης στον κόσμο;
Όσο παράλογο και αν ακούγεται, το συγκεκριμένο μοντέλο λειτουργεί από το 2019 στην πρωτεύουσα της Δανίας, την Κοπεγχάγη, με τον περιβόητο Copenhill εκτός από την παραγωγή ενέργειας μέσω της ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων, να χρησιμοποιείται από χιλιάδες κατοίκους της πόλης για δραστηριότητες… φύσης.
Και όλα αυτά τα ταυτόχρονα στην καρδιά μία από τις πιο σύγχρονες πρωτεύουσες του πλανήτη όπου η χρήση Μέσων Μαζικής Μεταφοράς αποτελεί «ιδεολογική προσέγγιση», ενώ τα ποδήλατα κυκλοφορούν κατά χιλιάδες ανεξαρτήτων καιρικών συνθηκών.
Το μοντέλο της Δανίας έχει μελετήσει από την αρχή η ΔΕΗ, με τα εγκαίνιά του να πραγματοποιούνται τον Οκτώβριο του 2019.
Μια εγκατάσταση που παρέχει θέρμανση σε 150.000 νοικοκυριά, αποτελεί όμως ένα τεχνητό βουνό με βλάστηση, πίστα για σκι, πεδίο αναρρίχησης, χώρους αναψυχής, ενώ το Copenhill αποτελεί βασικό τοπόσημο της Κοπεγχάγης και τουριστικό προορισμό.
Η μονάδα διαθέτει τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες στον τομέα της και πολύ αυστηρότερες προδιαγραφές από αυτές που ορίζει ο νόμος. Οι εκπομπές καθαρίζονται πρώτα ηλεκτροστατικά, μετά με φίλτρα και στη συνέχεια ο καπνός «πλένεται» με νερό, το οποίο επαναχρησιμοποιείται.
«Ίσως είναι πιο επικίνδυνο για την υγεία σου να περπατάς στο κέντρο της Κοπεγχάγης παρά να βρίσκεσαι για σκι στο Copenhill. Επιπλέον, οι εκπομπές ελέγχονται αυστηρά, πρώτα από το ίδιο το εργοστάσιο και στη συνέχεια από ανεξάρτητο φορέα. Για να καταλάβετε, γίνεται μια μέτρηση ανά δευτερόλεπτο. Είναι υψηλότερη προτεραιότητα για τους δήμους να είναι η μονάδα ασφαλής, παρά να παράγει ενέργεια», δήλωνε στην εφημερίδα «Καθημερινή», ο διευθυντής του εργοστασίου.
Η πίστα τεχνητού σκι βρίσκεται στην κορυφή του εργοστασίου, έχει μήκος 450μ. και στο υψηλότερο σημείο έχει κλίση 45% ενώ στο χαμηλότερο 14%. Το υλικό της πίστας κατασκευάζεται στην Ιταλία και ανακυκλώνεται όταν φθαρεί.
Παράλληλα ένα μονοπάτι για πεζοπορία και τρέξιμο, μήκους 490μ., δίνει τη δυνατότητα μιας άλλης δραστηριότητας, ενώ ο εντυπωσιακός τοίχος αναρρίχησης ύψους 85μ. προκαλεί δέος αλλά και το ενδιαφέρον όσων λατρεύουν το σπορ.