Στην τελική ευθεία έχει μπει η προεκλογική μάχη για την εκλογή του/ της νέου/ νέας Προέδρου του ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής, καθώς σε λιγότερο από ένα μήνα, την Κυριακή 6 Οκτωβρίου, είναι η πρώτη και καθοριστική ψηφοφορία από την οποία θα βγουν οι δύο που θα αναμετρηθούν στον επόμενο και τελικό γύρο, στις 13 του μηνός.

Προχθές, ήταν και η καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση των υπογραφών που συγκέντρωσαν οι υποψήφιοι Πρόεδροι, με το όριο για να συμμετάσχει κάποιος στην κούρσα να είναι οι 5.000 υπογραφές μελών.

***

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, οι υποψήφιοι κατέθεσαν τους εξής αριθμούς υπογραφών:

Ο σημερινός και εκ νέου υποψήφιος Πρόεδρος κ. Νίκος Ανδρουλάκης 24.810 απλών μελών και 171 μελών της Κεντρικής Επιτροπής.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Χάρης Δούκας 100 μελών της Κεντρικής Επιτροπής και από το περιβάλλον του έλεγαν πως συγκέντρωσε, επίσης, χιλιάδες υπογραφές μελών, ο αριθμός των οποίων θα γίνει γνωστός σύντομα.

Ο κ. Μιχάλης Κατρίνης 14.001 μελών.

Η κ. Άννα Διαμαντοπούλου 7.000 μελών.

Ο κ. Παύλος Γερουλάνος 8.000 μελών.

Η κ. Νάντια Γιαννακοπούλου 8.286 μελών.

***

Ο αριθμός υπογραφών που συγκέντρωσε ο κάθε υποψήφιος έχει σίγουρα ενδιαφέρον, όπως ενδιαφέρον έχουν και οι εκτιμήσεις που κάνουν οι στοιχηματικές εταιρείες για το ποιος/ ποια θα επικρατήσει σ’ αυτή τη μάχη, διαμορφώνοντας ανάλογα και τις αποδόσεις που προσφέρουν σε όποιον θα ήθελε να στοιχηματίσει για το νικητή.

Έτσι, βλέπουμε ότι στην εταιρεία Stoiximan:

Για το Νίκο Ανδρουλάκη η απόδοση είναι πλέον 1.85, ενώ τον Αύγουστο βρισκόταν στο 2.60.

Για το Χάρη Δούκα είναι πια 2.40, έναντι του 1.95 που παιζόταν τον Αύγουστο.

Για την Άννα Διαμαντοπούλου η απόδοση ανέβηκε στο 7.00  ενώ ήταν 5.00 τον Αύγουστο.

Ανεβασμένη είναι η απόδοση και για τον Παύλο Γερουλάνο στο 9.00 από 6.00 που ήταν τον Αύγουστο.

Μειώθηκε η απόδοση για το Μιχάλη Κατρίνη στο 10.00  από 17.00 που ήταν τον Αύγουστο.

Η απόδοση για τη Νάντια Γιαννακοπούλου παρέμεινε σταθερά στο 30.00 όσο ήταν και τον Αύγουστο.

***

Σε μια άλλη στοιχηματική εταιρεία, τη Novibet έχουμε:

Την απόδοση για νίκη του Νίκου Ανδρουλάκη να είναι στο 1.85, έναντι 2.50 που ήταν τον Αύγουστο.

Για το Χάρη Δούκα στο 2.30, έναντι 1.90 τον Αύγουστο.

Για την Άννα Διαμαντοπούλου στο 6.00, ενώ ήταν 5.00 τον Αύγουστο.

Για τον Παύλο Γερουλάνο στο 7.50 από 6.00 που ήταν τον Αύγουστο.

Εδώ η απόδοση για νίκη του κ. Μιχάλη Κατρίνη ανέβηκε στο 26.00  από 17.00 που ήταν τον Αύγουστο.

Όπως ανέβηκε και για την κ. Νάντια Γιαννακοπούλου στο 41.00  από το 31.00 που βρισκόταν τον Αύγουστο.

***

Ποια συμπεράσματα μπορούν να βγουν απ’ όλα τα παραπάνω, τον αριθμό των υπογραφών και τις αποδόσεις των στοιχηματικών εταιρειών;

Το πρώτο, πως την κούρσα της εκλογής του νέου Προέδρου του ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής φαίνεται να οδηγούν σταθερά οι κύριοι Νίκος Ανδρουλάκης και Χάρης Δούκας, κάτι που έχει αποτυπωθεί και στις μέχρι τώρα μετρήσεις της κοινής γνώμης.

***

Το δεύτερο συμπέρασμα, ότι αποτυπώνεται και επιβεβαιώνεται και με βάση τον αριθμό των υπογραφών απλών μελών και μελών της Κεντρικής Επιτροπής, η δύναμη που έχει μέσα στο κόμμα και τις οργανώσεις του ο σημερινός του Πρόεδρος, ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης.

Στοιχείο που εξηγεί γιατί υποψήφιοι, όπως ο κ. Δούκας και η κ. Διαμαντοπούλου, κατά πρώτο λόγο αλλά και οι υπόλοιποι, επιδιώκουν ν’ ανοίξουν όσο γίνεται περισσότερο το παιχνίδι θέλοντας να προσελκύσουν στις εσωκομματικές κάλπες και πολίτες που δεν είναι γραμμένοι στο ΠΑΣΟΚ, αλλά μπορούν, ως φίλοι, να ψηφίσουν για το νέο του Πρόεδρο.

Τα επιτελεία τους εκτιμούν πως όσοι περισσότεροι το πράξουν διευρύνοντας έτσι το εκλογικό σώμα, τόσο θ’ αυξηθούν οι πιθανότητες να ισοσκελιστεί ή και να ξεπεραστεί το ποσοστό που φαίνεται να συγκεντρώνει ο κ. Ανδρουλάκης σήμερα, το οποίο φαίνεται να τον καθιστά πρώτο φαβορί, τουλάχιστον για τον πρώτο γύρο.

***

Κλείνοντας, να επισημάνουμε και ένα ακόμα στοιχείο που προκύπτει από τις υπογραφές που μάζεψαν οι υποψήφιοι Πρόεδροι.

Αν δεν κάναμε λάθος στην άθροιση, οι πέντε υποψήφιοι, πλην του κ. Δούκα που δεν ανακοίνωσε συγκεκριμένο αριθμό υπογραφών, συγκέντρωσαν συνολικά 62.097 υπογραφές μελών.

Λογικά, όλοι αυτοί, συν του κ. Δούκα, θα πάνε να ψηφίσουν.

Άρα, η εκλογική διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει με έναν καλό αριθμό ψηφοφόρων που έχει δυνατότητες να αυξηθεί περισσότερο.

Το πόσο, λίγο, αρκετά, ή πολύ θα το δούμε την ημέρα της πρώτης ψηφοφορίας.

X