Και ξαφνικά, κι αφού λύθηκαν όλα τα άλλα σοβαρά ζητήματα της χώρας, ήρθε στην επικαιρότητα το θέμα με ποιο κόμμα, ή ποια κόμματα, θα μπορούσε να συνεργαστεί το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής αν έπαιρνε εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης!
Ένα θέμα που συζητήθηκε ευρέως στα διάφορα τηλεοπτικά πάνελ του περασμένου Σαββατοκύριακου λες και βρισκόμαστε στο τέλος του 2026 ή στις αρχές του 2027, χρονιά κατά την οποία λέγεται πως θα γίνουν οι επόμενες εθνικές εκλογές!
***
Το δημιούργησε το ΠΑΣΟΚ από μόνο του το θέμα, το φούντωσε ο επικοινωνιακός μηχανισμός της Νέας Δημοκρατίας για δικούς της λόγους, ισχύουν και τα δύο μαζί ή κάτι άλλο;
Όπως κι αν έχουν τα πράγματα, ίσως είναι μια καλή ευκαιρία για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να βρίσκεται και να παραμένει για καιρό ακόμα στις πρώτες θέσεις της επικαιρότητας.
Πώς;
Προκηρύσσοντας δημοψήφισμα και καλώντας μέλη και φίλους να ψηφίσουν και να επιλέξουν με ποιο κόμμα θα ήθελαν να συνεργαστεί μετά τις εκλογές!
***
Όπως αποδείχτηκε πρόσφατα, τόσο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου για την εκλογή Προέδρου, όσο και το αμέσως επόμενο διάστημα, τα ποσοστά που κατέγραφε στις διάφορες μετρήσεις της κοινής γνώμης είχαν αυξηθεί.
Άρχισαν όμως να πέφτουν όσο απομακρυνόμασταν από εκείνη την περίοδο.
Ένας απλός συλλογισμός, λοιπόν, μας οδηγεί στο συμπεράσματα πως του πάνε οι εσωκομματικές εκλογικές διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ και ίσως έτσι καταφέρει ν’ ανακάμψει, αρχικά, στις δημοσκοπήσεις και έπειτα στις κάλπες.
***
Βέβαια, είναι πολύ πιθανό σε μια τέτοια διαδικασία να προσέλθουν να ψηφίσουν και ψηφοφόροι άλλων κομμάτων, από τη Νέα Δημοκρατία μέχρι το ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά, για να επηρεάσουν το όποιο αποτέλεσμα.
Ουδέν κακόν, όμως, αμιγές καλού.
Πρώτο, όσοι παραπάνω προσέλθουν τόσο μεγαλύτερη δυναμική θα δείξει πως αναπτύσσει το ΠΑΣΟΚ.
Δεύτερον, ορισμένοι αφού βρουν το δρόμο για μια φορά και πάνε να ψηφίσουν, έστω και σε εσωκομματική διαδικασία, ποιος μπορεί να αποκλείσει ότι δεν θα τον… ξαναβρούν και στις εθνικές εκλογές;
Τρίτον, και να μην ψηφίσουν το ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές οι ψηφοφόροι των άλλων κομμάτων που θα έχουν προσέλθει στο δημοψήφισμα, πάλι κερδισμένο θα βγει το κόμμα, αφού θα του μείνουν τα δύο ευρώ που θα έχουν καταβάλει όσοι ψήφισαν!
Άσχημα είναι;
Μια μεγάλη και ξεθωριασμένη από το χρόνο υπόσχεση;
«Μετέωρη η πράσινη μετάβαση στη Δυτική Μακεδονία».
Αυτός είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της Κυριακής 19 Ιανουαρίου, το οποίο υπογράφει η Χρύσα Λιάγγου.
Ένα ρεπορτάζ που περιγράφει το πολύπαθο, μέχρι τώρα, πρόγραμμα της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης που θα μας έφερνε από τη λιγνιτική εποχή σ’ ένα βιώσιμο πράσινο μέλλον.
***
Το κείμενο καταγράφει τα όσα έγιναν και κυρίως τα όσα δεν έγιναν μέχρι τώρα, και ξεκινά με τη φράση «Μια μεγάλη και ξεθωριασμένη από το χρόνο υπόσχεση…»
Τη φράση αυτή επιλέξαμε και εμείς για τον τίτλο του σχολίου μας, προσθέτοντας απλώς και ένα ερωτηματικό.
Ένα ερωτηματικό που προκύπτει απ’ τον εύλογο προβληματισμό όλων όσων ζούμε σ’ αυτό τον τόπο, καθώς ο χρόνος κυλά και τα περιθώρια στενεύουν.
Το… βάρος της κορδέλας των εγκαινίων!
Είναι ένα απ’ τα ερωτήματα που μας δημιουργήθηκαν πριν χρόνια, και παρόλο που από τότε πέρασαν πολλά χρόνια, δεν μας απαντήθηκε ακόμα.
Πόσο μπορεί να… ζυγίζει μια κορδέλα εγκαινίων;
***
Ερώτημα που προέκυψε απ’ το γεγονός πως σε πολλά εγκαίνια δημόσιων, στην πλειοψηφία τους, έργων βλέπουμε την καθιερωμένη και απαραίτητη κορδέλα να την κρατάνε εκτός απ’ τον/την επίσημο/ επίσημη που έχει προσκληθεί και του έχει ανατεθεί ο ρόλος για να την κόψει, και πέντε, έξη ίσως και περισσότερα άτομα ακόμα.
Ο αριθμός τους ποικίλει και εξαρτάται από το διαθέσιμο χώρο.
Όσο πιο πλατύς και ευρύς, τόσο και περισσότεροι όσοι κρατούν την κορδέλα.
***
Καθότι καλοπροαίρετοι και μη θέλοντας να αποδεχτούμε αυτό που λένε οι… κακές γλώσσες, πως το φαινόμενο αυτό προκαλείται από τη διάθεση κάποιων να μπουν στο ίδιο φωτογραφικό πλάνο με τον/ την επίσημο/ επίσημη, εξασφαλίζοντας έτσι ένα πολυπόθητο στιγμιότυπο για το βιογραφικό τους, υιοθετούμε την άποψη πως ό,τι γίνεται, γίνεται καθώς προσπαθούν, με καλή πίστη, να αναλάβουν ένα μέρος του… βάρους της κορδέλας.
Το οποίο βάρος (σ. σ. της κορδέλας πάντα), λογικά, δεν θα είναι και αμελητέο για να το επωμίζονται τόσα άτομα!