Παράσταση διαμαρτυρίας για την δημόσια υγεία πραγματοποίησε το πρωί της Πέμπτης στην κεντρική πλατεία Κοζάνης  το εργασιακό σωματείο Ε.Κ.Α.Β. Δυτικής Μακεδονίας με αφορμή την διαβούλευση για το σχέδιο νόμου σχετικά με την παράταση της σύμβασης των επικουρικών εργαζομένων στο ΕΚΑΒ.

Ο κλάδος ζητάει μια ειδική νομοθετική ρύθμιση ώστε όλοι οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ που εργάζονται με καθεστώς επικουρικής εργασίας να μονιμοποιηθούν, γιατί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, με το σωματείο να κάνει λόγο για “εμπαιγμό και εργασιακή ομηρία”, σημειώνοντας πως πρόκειται για επαγγελματίες υγείας που έδωσαν και δίνουν μάχη να κρατηθεί το Ε.Σ.Υ. όρθιο.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Δ. Μακεδονίας Θωμάς Σαραφίδης, οι επικουρικοί συνεχίζουν να ανέρχονται και να ταλαιπωρούνται από τις αποφάσεις των εκάστοτε κυβερνήσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά:

“Το τελευταίο νομοσχέδιο που αφορά τις συμβάσεις ιδιωτικού έργου, αγγίζει άμεσα εμάς ως εργασιακό χώρο στο ΕΚΑΒ. Οι επικουρικοί συνάδελφοι συνεχίζουν να ανέρχονται και να ταλαιπωρούνται από τις αποφάσεις των εκάστοτε κυβερνήσεων. Πρόσφατα ενημερωθήκαμε ότι ανανεώνονται οι συμβάσεις τους μόνο για έξι μήνες. Εδώ και χρόνια από την πρώτη μέρα που ήρθαν, με την αρχή της πανδημίας ζητήσαμε να μπουν στο οργανόγραμμα, να γίνουν προσλήψεις κανονικά και να ενισχυθούν κι άλλο οι τομείς και τα παραρτήματα του ΕΚΑΒ. Δυστυχώς η κυβέρνηση έχει άλλη ατζέντα, έχει ένα πλάνο για τις ιδιωτικές μεταφορές και θέλουν να ανεβάσουν τους ιδιώτες μέσα στο χώρο τον δικό μας”, προσθέτοντας πως οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ θα κάνουν ό,τι αγώνα μπορούν για να το αποτρέψουν, με γνώμονα ότι η υγεία είναι δημόσιο αγαθό και πρέπει να προσφέρεται δωρεάν.

Να σημειωθεί πως το “παρών” στην παράσταση διαμαρτυρίας έδωσε και αντιπροσωπεία εργαζομένων από την Ημαθία, με τον Φίλιππο Παπαστεργιόπουλο, γραμματέα οργανωτικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού ΕΚΑΒ να σημειώνει πως: “Όχι μόνο στην Κοζάνη και στην Βέροια, τα θέματα στο χώρο της υγείας είναι τα ίδια. Για το ΕΚΑΒ το ζήτημα των επικουρικών συναδέλφων που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες, ενώ ζητάμε την νομιμοποίηση τους και ενώ κάθε μέρα οι ανάγκες για επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα αυξάνονται, βλέπουμε μια κυβέρνηση να φέρνει στη Βουλή ένα προσχέδιο νόμου για ανανέωση μόνο για έξι μήνες. Σαφώς αποκαλύπτεται ότι υπάρχει κρυφή ατζέντα. Η κυβέρνηση έχει άλλα σχέδια στο πίσω μέρος του μυαλού της και δεν μπορεί να τα κρύψει”.

ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ:

“Την μονιμοποίηση όλων των επικουρικών συναδέλφων!
Νέες προσλήψεις.
Ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
Την ένταξη της ειδικότητας ‘’Διασώστης – πλήρωμα ασθενοφόρου’’ στον κλάδο υγείας .
Δαπάνη ετοιμότητας.
Το ειδικό συνταξιοδοτικό είναι θέμα επιβίωσης και όχι πολυτέλεια.
Το ειδικό μισθολόγιο είναι δικαίωμα και όχι προνόμιο.
Την ακαδημαϊκή αναβάθμιση με την ένταξη ειδικότητας στο πανεπιστήμιο.
Την ριζική αναδιάρθρωση του οργανισμού του Ε.Κ.Α.Β. που θα προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες στον πολίτη.
Η προνοσοκομειακή φροντίδα πρέπει να είναι η σημαία μας και όχι το σφουγγαρόπανο του Ε.Σ.Υ. και του κάθε καιροσκόπου”

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X