του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα.
Λειτουργήσαμε την Κυριακή του Αντίπασχα 2025, στο Εξωκλήσι, στους πρόποδες των καταπράσινων και πάντα δροσερών ανοιξιάτικων Πιερίων ορέων, του Αγίου Θωμά Βελβεντού, Αποστόλου εκ των 12. Από το πανηγυρίζον Εξωκλήσι και από τα πρόσωπα των συμμετεχόντων πιστών αναδύονταν δυο λέξεις: Χριστός Ανέστη! με την άμεση και χαρούμενη αντιφώνηση: Αληθώς Ανέστη! και μια χαρακτηριστική φράση-ομολογία, αυτή του αγίου Θωμά: ‘’Ο Κύριός μου και ο Θεός μου!’’.
Ήταν η Κυριακή του Θωμά. Ήταν η γιορτή του. Εκκλησιάστηκε πολύς κόσμος. Ο Ναός, ο Νάρθηκας γεμάτοι. Και πολλοί πιστοί στο μεγάλο καταπράσινο προαύλιο.
Έψαλαν βέβαια θαυμάσια και αναστάσιμα οι ψάλτες μας: Γιάννης Τζινίκος, Γιώργος Σεραφείμ, Βασίλης Καρανώτας, Δήμητρα Κίτση-Βαλωμά.
Έψαλαν σε ωραίο, γλυκύ ύφος το Χερουβικό και τα λειτουργικά σε πρώτο ήχο, τόσο όμορφα και εν χορώ, που σιγο-συμμετείχε στην ψαλμωδία, στα ισοκρατήματα και το πυκνό και καλλίφωνο εκκλησίασμα αποτελούμενο από άνδρες και γυναίκες. Η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής ‘’Διονύσιος Ψαριανός’’ της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης παράγει έργο και αυτό φαίνεται και απολαμβάνεται.
Μας το ζήτησαν πιστοί από το προαύλιο. ‘’Του χρόνου μια μικρή μεγαφωνική. Για να ακούγεται η λειτουργία, οι ύμνοι και οι ευχές, και στο προαύλιο’’.
Συγχαρητήρια πολλά – ευλογία στις γυναίκες, στους κηπουρούς, στην Επιτροπή, στους συνεργάτες, στο συνεργείο του Δήμου Βελβεντού, στους δωρητές των εδεσμάτων: για την περιποίηση, φροντίδα, καθαριότητα, ανάδειξη του Ναού, της ιεράς της πανηγύρεως και του περιβάλλοντα χώρου, απ’ όπου δέχεσαι την αύρα των Πιερίων και απολαμβάνεις τη θέα του κάμπου του Βελβεντού και κάτω στο βάθος την μακρόσυρτη ήρεμη λίμνη Αλιάκμονα-Πολυφύτου.
Ευχαριστίες στους δωρητές εντός και εκτός Ελλάδας. Που με τον, από την τίμια εργασία, οβολό τους ενισχύουν, συντελούν στην αποπεράτωση – ανάδειξη Ναού με την αγιογράφησή του και τον προσεγμένο καλλωπισμό του προαυλίου.
Η συνεύρεση και η συνάντησή μας: Η χριστιανοσύνη όλη – Ορθόδοξη, Βατικάνεια, Προτεσταντική – συναντιόμαστε στον Άγιο Θωμά, τον Απόστολο εκ των 12.
Και δι’ αυτού στο Χριστό. Σ’ Αυτόν, παύουν οι διαιρέσεις. Εν Αυτώ και δι’ Αυτού συντελείται η ενότητά μας. ‘’Υπέρ της των πάντων ενώσεως’’ εύχεται η Εκκλησία.
Χριστός Ανέστη! Αληθώς Ανέστη!
ΥΓ.: ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΑΠΑΡΧΗ ΤΟΥ ΕΞΩΚΛΗΣΙΟΥ.
Η ιδέα και η πρωτοβουλία για την ανέγερση εξωκλησιού αφιερωμένου στον άγιο απόστολο Θωμά προστάτη των οικοδόμων, ανήκει στο ‘’Παράρτημα Συνδικάτου Οικοδόμων Βελβεντού’’ έτους 2003. Το Δ.Σ. το αποτελούσαν οι: Παραλούκας Δημήτριος Πρόεδρος, Πολύζης Αντώνιος Αντιπρόεδρος και μέλη, Χατζηθαβώρης Αλέξανδρος, Μαλλούς Αργύριος, Μανώλας Βασίλειος, Μαγκουρέτσιος Δημήτριος, Τσιαπανίκας Γεώργιος. Δωρητές του οικοπέδου η οικογένεια Νικολάου και Μαρίας Καραγιάννη.
Η πρώτη συνάντηση του Δ.Σ. με τον τότε Μητροπολίτη Σεβ. κ. Αμβρόσιο έγινε το καλοκαίρι του 2003 στο αρχονταρίκι του ι. ναού αγίου Διονυσίου Βελβεντού. Υποβλήθηκε το αίτημα από τον πρόεδρο των οικοδόμων Δημήτριο (Μήτσο) Παραλούκα, με την παράκληση του Δ.Σ., να προεδρεύει-εφημερεύει στο εξωκλήσι ο υπογραφόμενος. Ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση και δόθηκε από τον Επίσκοπο η ευλογία.
Ο Αγιασμός θεμελίωσης του ι. εξωκλησιού έγινε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλο τον Ιούλιο του 2005. Την Επιτροπή θεμελίωσης του εξωκλησιού αποτελούσαν οι: Μαγκουρέτσιος Δημήτριος, Μαλλούς Αργύριος, Μαλλούς Θωμάς, Πουλιάνας Θωμάς και Γκαμπράνης Ιωάννης. Ο Σεβ. κ. Παύλος μίλησε για τη σημασία του Αγιασμού, για το ρόλο των ιερών εξωκλησιών και ανέθεσε την προεδρία του εξωκλησιού στον προϊστάμενο του ιερού ναού του αγίου Διονυσίου.
Την αγιογράφηση του Αγίου Θωμά Βελβεντού επιμελείται η Αναστασία Παπαγόρα. Ταμίας του Ι. Εξωκλησιού ο Ζήνων Γ. Τσιουρτσιούρης.
π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας,
παπαδάσκαλος.
28-4-2025