Πανεπιστήμιο Cambridge: «Η ασπιρίνη θα μπορούσε να εξαλείψει μεταστάσεις καρκίνου»

Η χρήση της ασπιρίνης έχει αποδοκιμαστεί αρκετές φορές από τη σύγχρονη επιστήμη, αφού το επί δεκαετίες ισχυρό παυσίπονο, κρύβει κινδύνους για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού.

Παρόλα αυτά, η ασπιρίνη μελετάται ακόμη και μάλιστα από κορυφαία πανεπιστήμια, όπως αυτό του Cambridge, που πρόσφατα συμπέρανε ότι η χορήγηση ασπιρίνης σε ασθενείς με καρκίνο, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη κατά της εξάπλωσης του καρκίνου, μια διαδικασία γνωστή ως μετάσταση.

Η μετάσταση είναι υπεύθυνη για την πλειοψηφία των θανάτων που σχετίζονται με τον καρκίνο, καθώς τα καρκινικά κύτταρα αποσπώνται από τον αρχικό όγκο και προσπαθούν να ριζώσουν αλλού στο σώμα. Καθώς αυτά «περιπλανιούνται», η ασπιρίνη μπορεί να ενισχύσει τη φυσική ικανότητα του σώματος να αντιδράσει, εμποδίζοντάς τα από το να καταλάβουν περισσότερα όργανα.

Με την επισήμανση ότι η ασπιρίνη εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, όπως η αυξημένη πιθανότητα εσωτερικής αιμορραγίας, η ομάδα του πανεπιστημίου δημοσίευσε τα ευρήματά της στο περιοδικό Nature.

Ο κρίσιμος ρόλος της ασπιρίνης έγκειται στην αλληλεπίδρασή της με το ανοσοποιητικό σύστημα. Όταν τα καρκινικά κύτταρα εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος, τα Τ-λεμφοκύτταρα – ένας τύπος λευκών αιμοσφαιρίων – αναλαμβάνουν να τα εντοπίσουν και να τα καταστρέψουν. Ωστόσο, τα αιμοπετάλια, τα οποία είναι υπεύθυνα για την πήξη του αίματος, μπορούν να προστατεύσουν τα καρκινικά κύτταρα, καλύπτοντάς τα σαν ασπίδα και καθιστώντας τα δυσδιάκριτα στο ανοσοποιητικό σύστημα. Παράλληλα, εκκρίνουν χημικά σήματα που καταστέλλουν τη δράση των Τ-λεμφοκυττάρων.

Η ασπιρίνη φαίνεται να διαταράσσει αυτή τη διαδικασία μειώνοντας την παραγωγή ενός μορίου που επιτρέπει στα αιμοπετάλια να καταστέλλουν τη δραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος. Με αυτόν τον τρόπο, τα Τ-λεμφοκύτταρα μπορούν να επιτεθούν στα καρκινικά κύτταρα πριν αυτά σχηματίσουν νέους όγκους.

Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η ασπιρίνη στη θεραπεία του καρκίνου;
Η έρευνα υποδηλώνει ότι η ασπιρίνη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως υποστηρικτική θεραπεία μετά από χειρουργικές επεμβάσεις αφαίρεσης όγκων. Αυτό θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης μεταστάσεων, καθώς μερικά καρκινικά κύτταρα ενδέχεται να έχουν ήδη εξαπλωθεί προτού αφαιρεθεί ο όγκος.

Παρά το αισιόδοξο συμπέρασμά τους, οι επιστήμονες υπερτονίζουν, ότι η χρήση της ασπιρίνης ως αντικαρκινικό φάρμακο δεν είναι ακόμη εγκεκριμένη και σε κάθε περίπτωση, απαιτείται περαιτέρω έρευνα. Η ουσία μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες, όπως αιμορραγίες στο στομάχι ή εγκεφαλικές αιμορραγίες, λόγω της αντιπηκτικής της δράσης.

lifo/Με πληροφορίες από Nature, University of Cambridge

Διαπρέπουν οι αθλητές της ακαδημίας μπάσκετ “Shooters” Φλώρινας – Μεταγραφή στον Παναθηναϊκό για τον Πινόπουλο

Με την Εθνική Ομάδα μπάσκετ U15 θα αγωνιστεί ο Σωτήρης Πινόπουλος, καλαθοσφαιριστής της ακαδημίας SHOOTERS στη Φλώρινα και θα πάρει μεταγραφή στην ομάδα του Παναθηναϊκού.

Read More »

Η ανεξιχνίαστη γυναικοκτονία της 15χρονης Φιλιώς από τη Βλάστη σε podcast του Athensvoice (Ηχητικό)

Στις 4 Ιουλίου 2004, η 15χρονη Φιλιώ Αντωνιάδου ετοιμαζόταν να συναντηθεί με τις φίλες της στην πλατεία του χωριού Βλάστη στην Κοζάνη, όμως δεν εμφανίστηκε ποτέ. Το νεκρό της

Read More »

Συμμετοχή της Θρακικής Εστίας Εορδαίας στο 14ο Πανελλήνιο Πανθρακικό Αντάμωμα στην Αλεξανδρούπολη (Φωτογραφίες)

Το 14ο Πανελλήνιο Πανθρακικό Αντάμωμα πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 28 και 29 Ιουνίου στην Αλεξανδρούπολη. Φίλοι και μέλη της Θρακικής Εστίας Εορδαίας παρευρέθηκαν στο Αντάμωμα και

Read More »

Π. Κουκουλόπουλος: Μεγάλος χαμένος οι έντιμοι αγρότες από τις δημοσιονομικές επιπτώσεις του σκανδάλου ΟΠΕΚΕΠΕ

Τις δημοσιονομικές επεκτάσεις του σκανδάλου ΟΠΕΚΕΠΕ ανέδειξε ο Πάρις Κουκουλόπουλος, Βουλευτής Κοζάνης & Υπεύθυνος ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, ως Εισηγητής επί του

Read More »
X