Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις «ανοίγουν δρόμους» για ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις

Σε «Κέντρο Επιχειρηματικής και Καινοτομίας» αναδείχθηκε η Δυτική Μακεδονία, στο πλαίσιο των εργασιών της συνάντησης του έργου SMART CON EUROPE (Interreg Europe), στο οποίο το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας συμμετέχει ως εταίρος. Βασικό στόχο αποτέλεσε η ουσιαστική ενίσχυση της συμμετοχής των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ) σε ευρωπαϊκά προγράμματα Έρευνας και Καινοτομίας (R&I).

Στην τριήμερη συνάντηση συμμετείχαν εταίροι και θεσμικοί φορείς από έξι συνολικά χώρες, με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας να συμμετέχει μέσω του Εργαστηρίου MaterLab, με επιστημονικά υπεύθυνο τον Διευθυντή του Εργαστηρίου, Καθηγητή Χημικών Μηχανικών Ιωάννη Μπακούρο και τη συμμετοχή της Δρ. Αμαλίας Κούσκουρα και της Υπ. Διδ. Ελένης Καλλιοντζή.

Στις εργασίες παρέστη επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Καστοριάς Δημήτρης Σαββόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε τη σημασία της συμμετοχής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στο πρόγραμμα SMART CON EUROPE και επεσήμανε πως η Περιφέρεια είναι πάντα αρωγός και πρόθυμη να υποστηρίζει την καινοτομία και τις επιχειρήσεις.

Με τη σειρά της, η υπεύθυνη του προγράμματος Monika Dmitrzak, στέλεχος της Περιφερειακής Αρχής του Pomorskie (Gdansk) της Πολωνίας, επεσήμανε ότι η δημιουργία οικοσυστήματος επιχειρήσεων στη Δυτική Μακεδονία θα δώσει κίνητρο σε νέους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην καινοτομία.

Οι εταίροι του έργου παρουσίασαν τα διαθέσιμα εργαλεία που μπορεί να προσφέρει η κάθε χώρα και η κάθε ευρωπαϊκή περιφέρεια στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μοιράστηκαν γνώσεις, εμπειρίες, πρωτοβουλίες για τον επιχειρηματικό κόσμο και την καινοτομία. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε επιχειρήσεις της περιοχής.

Την καταληκτική ημέρα των εργασιών, το συνέδριο μεταφέρθηκε στην Πανεπιστημιούπολη της Κοζάνης. Το «παρών» έδωσαν ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας και Μεταφορών Νικόλαος Λυσσαρίδης και οι Αντιπρυτάνεις Έρευνας & Καινοτομίας, Καθηγητής Στέργιος Μαρόπουλος, και Διεθνών Σχέσεων, Εξωστρέφειας και Ολιστικής Μέριμνας, Καθηγήτρια Ελένη Γρίβα.

Οι συμμετέχοντες υποδέχθηκαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την επιτυχημένη δημιουργία και ανάπτυξη των spin-off επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου: METAMIND INNOVATIONS, με υπεύθυνο τον Καθηγητή Παναγιώτη Σαρηγιαννίδη, INNORA, με υπεύθυνο τον Καθηγητή Δημήτρη Στημονιάρη, και RedConsulting, με υπεύθυνο τον Καθηγητή Ιωάννη Μπακούρο.

Περισσότερα για το έργο: https://www.interregeurope.eu/smart-con-europe

Από τις τελευταίες ημέρες του Ιουνίου ξεκίνησε ο ΘΕΡΙΖΟΑΛΩΝΙΣΜΌΣ στον κάμπο της Εορδαίας ! (της Κούλας Πουλασιχίδου)

 Παρόλο που ο θερισμός ολοκληρώνεται στα νοτιότερα τμήματα της χώρας , στον κάμπο της Δυτικής Εορδαίας, τα θεριζοαλωνιστικά μηχάνημα , βρίσκονται διάσπαρτα στα χωράφια θερίζοντας

Read More »

Η πορεία του Προγράμματος «Δυτική Μακεδονία 2021-2027»- Αμανατίδης: «Αυξήσαμε τους ρυθμούς υλοποίησης»

Επιβεβαίωση της προσπάθειας των τελευταίων 18 μηνών με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα βλέπει ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Αμανατίδης, με αφορμή την 4η συνεδρίαση της Επιτροπής

Read More »
X