Πιο σκληρός από ποτέ και χωρίς να μασάει τα λόγια του εμφανίστηκε ο ο επικεφαλής του τμήματος Ελλάδας – Κύπρου της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης (DG REGIO) της Κομισιόν,, Κάρστεν Ράσμουσεν, μιλώντας τόσο στους δημοσιογράφους όσο και στην συνεδρίαση της 2ης Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης που διεξάγεται στην Πτολεμαΐδα.
Ο Ευρωπαίος Αξιωματούχος χτύπησε σοβαρό καμπανάκι για την εξέλιξη του προγράμματος τονίζοντας πως αν τους επόμενους 3-4 μήνες τα πράγματα δεν τρέξουν όπως πρέπει η Κομισιόν «θα χάσει την υπομονή της».
Ο Κάρστεν Ράσμουσεν, σημείωσε πως τα νούμερα είναι ακόμα μικρά και ανεβαίνουν σταδιακά, με το 30% του προϋπολογισμού να έχει ενεργοποιηθεί:
«Έχει χαθεί κάποιος χρόνος αλλά μπορούμε να τον αναπληρώσουμε το χρόνο. Αυτό που με χαροποιεί και με κάνει αισιόδοξο είναι οι προκηρύξεις της επιχειρηματικότητας σε όλο το εύρος, μικρές, πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Από τη στιγμή που θα υπάρξουν τα πρώτα επενδυτικά σχέδια από τις εταιρείες τα πράγματα θα αρχίσουν να κινούνται πιο γρήγορα».
Στις δηλώσεις του επεσήμανε πως χρειάζεται να έρθουν στην περιοχή εταιρείες, δημιουργώντας θέσεις εργασίας, σε οργανωμένους χώρους υποδοχής και χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το να υπάρξει ενημέρωση των επενδυτών και των εργαζομένων.
Το σκληρό μήνυμα του Δανού αξιωματούχου, ήχησε άσχημα στην αίθουσα καθώς επιτελώντας το ρόλο της τήρησης των διαδικασιών με του ευρωπαϊκούς κανόνες, τόνισε πως η Κομισιόν θα είναι πιεστική προς τις ελληνικές αρχές, με τους επόμενους μήνες να είναι καθοριστικοί.
«Όλα τα προγράμματα είναι περίπου στο ίδιο επίπεδο, η ενεργοποίηση τους είναι αργή. Το ζήτημα δεν είναι τι κάνουν οι άλλοι αλλά εμείς για τη Δυτική Μακεδονία, ας μην κάνουμε συγκρίσεις».
Παράλληλα ο κ. Ρασμουσεν στάθηκε στο γεγονός πως δεν υπάρχει οικονομικό αποτύπωμα από τα χρήματα τα οποία έχουν απορροφηθεί και σημείωσε πως μόλις 100.000 ευρώ έχουν δαπανηθεί από το συνολικό πρόγραμμα.
Μάλιστα δεν δίστασε να σχολιάσει και την τοποθέτηση του Αν. Υπουργού Οικονομίας, Νίκου Παπαθανάση, ο οποίος στο μήνυμά του είπε για το 30% της απορρόφησης:
«Αν κάποιος χαίρεται είναι ζήτημα πως βλέπει το ποτήρι. Αν δηλαδή το βλέπει μισογεμάτο ή μισοάδειο. Πρέπει όλα να μεταφραστούν σε αποτελέσματα. Πράγματα που αποφασίσαμε πέρυσι δεν έχουν αποτυπωθεί σε έργο, ελπίζω να το δούμε τον επόμενο μήνα αυτό».
Από το ραντάρ του δεν ξέφυγε ούτε το ζήτημα της στελέχωσης των υπηρεσιών που ασχολούνται με το ΔΑΜ, υπογραμμίζοντας πως δεν διαπιστώνει ενίσχυση των δομών αυτών, ενώ σημείωσε πως οι αποφάσεις δεν μπορεί να παίρνονται στην Αθήνα η οποία «απέχει από την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Πρέπει να δούμε αλλαγές σε αυτόν τον τομέα, με στελέχη που δρουν στο πεδίο και λειτουργούν ως συνομιλητές αυτών που ενδιαφέρονται για επενδύσεις στην περιοχή».
Τέλος, κάλεσε όλους τους συμμετέχοντες στις επιτροπές να μην συγχαίρει ο ένας τον άλλον, αλλά να λένε κάτι: «Η σιωπή σκοτώνει, πείτε κάτι. Θα ασκώ κριτική όχι σε πρόσωπα, δεν είναι το ζήτημα. Ελπίζω την επόμενη φορά να μην υπάρχει κριτική».