Μια νέα δημοσκόπηση είχαμε προχθές, της Metron Analysis για το MEGA, η οποία έδειξε τα ίδια πάνω κάτω στοιχεία μ’ αυτήν που προηγήθηκε, της εταιρείας GPO.

Η Νέα Δημοκρατία παραμένει κυρίαρχη, ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει, το ΠΑΣΟΚ κερδίζει κάτι λίγα, το ΚΚΕ κερδίζει περισσότερα και κινείται πλέον σε διψήφιο ποσοστό και από τα μικρότερα κόμματα αυτό που φαίνεται να κερδίζει πια πολύ είναι της Ελληνικής Λύσης.

***

Ωστόσο, έχει αξία να δούμε πως ερμηνεύει τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων ένας καθ’ ύλην αρμόδιος, ο κ.  Ζαχαρίας Ζούπης, διευθυντής ερευνών της Opinion Poll, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ενημερωτική ιστοσελίδα liberal.gr και το δημοσιογράφο κ. Γ. Φιντικάκη και δημοσιεύτηκε χθες.

Προσπαθώντας να εξηγήσει την πτωτική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Ζούπης ανέφερε ότι: «Ο ΣΥΡΙΖΑ αφού έπεσε 14% στις βουλευτικές εκλογές, συνεχίζει πια την πτώση του και στις δημοσκοπήσεις, καταγράφοντας απώλειες τον τελευταίο μήνα της τάξης του 2.5%-4%. Δεν θεωρώ ότι είναι πρόσκαιρο φαινόμενο ή ότι αυτή η πορεία θα σταματήσει. Είναι μια πορεία που μπορεί να τον επιστρέψει σε μονοψήφια ποσοστά. 

Περνάει βαθιά κρίση, ταυτοτική, υπαρξιακή κρίση και αυτό θα τροφοδοτεί και στο επόμενο διάστημα εντάσεις, αποστασιοποίηση δυνάμεών του. Αν πριν είχε οξύ πρόβλημα αξιοπιστίας και εναρμόνισης με την πραγματικότητα, τώρα έχει και πρόβλημα απαξίωσης από την κοινωνία μέσα από όλο το κλίμα που εκπέμπει.

Έτσι, το πιο πιθανό είναι να παρακολουθούμε μια συνεχή διαρροή.»

***

Για το ποιος καρπούται περισσότερο τη μείωση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ ο διευθυντής ερευνών της Opinion υποστήριξε πως: «Σ’ αυτή τη φάση πάντως το κόμμα που φαίνεται να κερδίζει σχετικά περισσότερο, είναι το Κ.Κ.Ε. Από 7.69% στις βουλευτικές εκλογές μετριέται στο 9%-10% δημοσκοπικά. Αν δε λάβουμε υπόψη ότι τα πρώτα τμήματα που απομακρύνονται από το ΣΥΡΙΖΑ είναι τα πιο αριστερόστροφα, το Κ.Κ.Ε μπορεί να είναι ο φορέας υποδοχής.

Να το πούμε διαφορετικά. Κάποιος που θέλει να συνεχίσει να λέγεται αριστερός, ακόμα και αν δεν συμφωνεί με τις θέσεις του Κ.Κ.Ε μπορεί να το βλέπει σαν αποκούμπι «για να σώσει την ψυχή του». Άλλωστε η ιδεολογική, πολιτική αδυναμία συνολικά της Αριστεράς την έχει καταστήσει περισσότερο κάτι σαν θρησκεία, παρά πολιτική επιλογή.

Από εκεί και πέρα και ανάλογα με το μέγεθος των διαρροών, θα διεκδικήσει και το ΠΑΣΟΚ, η ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ κ.ά. Προσωπικά μελετώντας τα ευρήματα των exit polls των τελευταίων εκλογών, πιστεύω ότι και η Ν.Δ μπορεί να έχει κάποιες εκλογικές εισπράξεις.

Το ξέρετε ότι την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ έχανε 14 καθαρές μονάδες μόνο οι δυόμιση πήγαν στο ΠΑΣΟΚ και οι τεσσεράμισι στη Ν.Δ; Μην ξεχνάμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα τρομερά ανομοιογενές που στο εσωτερικό του μπορείς να βρεις κομμουνιστές, παλιούς ανανεωτικούς του αριστερού κινήματος, πασόκους κάθε φυλής, πρώην ανελίτες ακόμα και κάποιους από την καραμανλική δεξιά.

Όταν λοιπόν ένα τέτοιο κόμμα μπαίνει στην περιδίνηση και αναπτύσσονται φυγόκεντρες δυνάμεις, το κόμμα μετατρέπεται σε κόμμα – τροφοδότης διαφόρων χώρων.»

***

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα όσα είπε ο κ. Ζούπης προς το παρόν ο μεγάλος κερδισμένος από την δημοσκοπική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι το ΠΑΣΟΚ, όπως θα περίμεναν πολλοί, αλλά το ΚΚΕ!

Ο ίδιος εξηγώντας γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν εισπράττει τη φθορά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τόνισε ότι: «… δεν έχει μια σαφή στρατηγική για τη χώρα, καθαρές μεταρρυθμιστικές θέσεις αφού θέλει να είναι κόμμα της σοσιαλδημοκρατίας, ενώ κρατάει μια στάση ίσων αποστάσεων που δεν οδηγεί πουθενά. Στελέχη του άτοπα και χωρίς νόημα και περιεχόμενο εμπλέκονται σε μια συζήτηση για την κεντροαριστερά και μια πιθανή συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ που δημιουργεί σύγχυση και απομακρύνει κεντρώους ψηφοφόρους.

Αν δεν λύσει αυτά, θα είναι το μικρό κόμμα που λίγο μεγάλωσε και μπορεί να μεγαλώσει κι άλλο, χωρίς όμως να δημιουργεί ένα ρεύμα ενίσχυσής του ώστε να γίνει κάποια στιγμή κόμμα που θα διεκδικεί την εξουσία. Αν το πρόβλημα είναι να είσαι δεύτερο κόμμα, οδηγείσαι σε μικρής εμβέλειας κινήσεις. 

Τι σημαίνει από μόνο του αυτό; Δηλαδή, αν πάει ο ΣΥΡΙΖΑ στο 12% και το ΠΑΣΟΚ στο 14 όλα θα είναι όμορφα; Και αν από δίπλα πλασαριστεί και το Κ.Κ.Ε;  Όταν είσαι λίγο απ’ όλα, δεν είσαι ελκυστικός σε σημαντικά τμήματα που αυτά σου δίνουν ώθηση. Γιατί να είναι ελκυστικό στους πασοκογενείς για παράδειγμα; Αναφέρομαι πάντα στους πολίτες και όχι σε κάποια στελέχη που μπορεί αύριο να αναζητήσουν στέγη επιβίωσης.»

***

Ενδιαφέρουσες σίγουρα απόψεις που πιθανότατα δεν θ’ αρέσουν σε όλους, αλλά δεν είναι αυτό το ουσιαστικό θέμα.

Το θέμα είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να διαψεύσει απόψεις σαν αυτές και να αντιστρέψει τα δεδομένα που εμφανίζονται τώρα.

Κάτι που ισχύει φυσικά και για το ΠΑΣΟΚ.

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X