Ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Καταφυγίου, του Δήμου Βελβεντού, Ιωάννης Τζέλλας με τους συνεργάτες του, Ζήνωνα Κατραζέμη Μαθηματικό-Συγγραφέα, πρώην αναπληρωτή Δήμαρχο Κατερίνης και τον Διονύσιο Τσικόπουλο Υπάλληλο Πληροφορικής του Υπουργείου Εξωτερικών με τοποθέτηση στην Πρεσβεία Μόσχας, επισκέφτηκαν (17-1-2025) τον Άγιο Διονύσιο Βελβεντού της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης.
Στο Ναό τους υποδέχτηκε εγκάρδια ο Εφημέριος π. Κωνσταντίνος με την ανταλλαγή πρωτοχρονιάτικων εόρτιων ευχών μεταφέροντάς τους την ευλογία του Σεβασμ. Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου.
Στη συντροφιά προστέθηκε και η παρουσία του (με Καταφυγιώτικη καταγωγή) Γιάννη Ν. Τζινίκου δάσκαλου και πρωτοψάλτη του Ιερού Ναού.
Ο π. Κωνσταντίνος Ι. Κ. έκανε μια σύντομη ενημέρωση-παρουσίαση της ιστορικής πορείας του Ναού και εν γένει της Ενορίας, στην οποία ενεργητικότατη συμμετοχή από την αρχή (ονοματοδοσία, θεμελίωση, ανέγερση, αποπεράτωση, συνεντεύξεις από πρωτογενείς πηγές για την πυρπόληση του Καταφυγίου και τη θανάτωση δεκάδων Καταφυγιωτών το Δεκέμβριο του 1943 από τα γερμανικά στρατεύματα Κατοχής) ως τα σήμερα είχαν και έχουν (και) οι Καταφυγιώτες. Λ.χ. τα ονόματα των αυτοπτών των φρικτών γεγονότων και επιζησάντων από αυτά, ως πρωτογενείς και αναλλοίωτες στο χρόνο πηγές, είναι τα εξής: Αλεξάνδρα Τζινίκου, Νικόλαος Τζινίκος, Μαριάνθη Καρασίμου-Παπλιόρη, Ευθαλία Λιάλιου-Τζινίκου, Ερμιόνη Τσακνάκη-Τζινίκου.
Οι καλοί μας φίλοι προσκύνησαν στο Ναό, όπου ο ψάλτης Γιάννης Τζινίκος έψαλε το Απολυτίκιο του Αγίου Διονυσίου ‘’Του Ολύμπου οικήτωρ’’ σε ήχο α’, και τον Ειρμό της Θ’ Ωδής των Καταβασιών της Υπαπαντής ‘’Θεοτόκε η ελπίς.. Εν νόμω σκιά..’’ σε ήχο γ’. Οι επισκέπτες μας, ισοκρατούσαν, και να, το άπλωμα της μουσικής παιδείας της Εκκλησίας, διαπλάθει χαρακτήρες και αφήνει το αποτύπωμά της παντού.
Επισκέφτηκαν στη συνέχεια το Μνημείο των εκτελεσθέντων, στην πλατεία του Αγίου Διονυσίου (έργο-δαπάνη του Δήμου Βελβεντού) όπου αναγράφονται όλα τα ονόματα ‘’των αδίκω θανάτω αναιρεθέντων’’, που η ανάγνωσή τους προκαλεί βαθιά αισθήματα συγκίνησης, αισθήματα που οδηγούν στη σύνθεση, στην ενότητα και στη σύγχρονη κατανόηση και αξία της τοπικής ιστορίας και ταυτότητας, που μπορεί (και πρέπει) να περάσει στη νέα γενιά (κυρίως) μέσα από την εκπαίδευση, εμπλουτίζοντας και ενισχύοντας την Παιδεία της ειρήνης ανάμεσα στα έθνη και τους λαούς, την Παιδεία της ελευθερίας, του σεβασμού του ανθρώπινου προσώπου και της κτίσης όλης, την Παιδεία της αγάπης και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Πότε;
π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος, 19-1-2025.