Θέση υπέρ της νέας νομοθετικής ρύθμισης με την οποία επιτρέπει στους οφειλέτες να ορκιστούν και να αναλάβουν κανονικά τα καθήκοντα τους, παίρνει ο Ιωάννης Μπαλαμπανιδης, δικηγόρος και υποψήφιος στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές , με την “Συμμαχία για την Ανάπτυξη” του Γιώργου Αμανατίδη, με ανακοίνωση του τονίζοντας ότι “ορθώς ο Νομοθέτης, έρχεται να διορθώσει μία στρεβλή πρόβλεψη” και αναφέροντας τα παρακάτω:

“Επειδή πολύ κουβέντα γίνεται – κι από τοπικά μέσα – για το θέμα των οφειλών των δημοτικών συμβούλων και το ζήτημα της έκπτωσης από το αξίωμά τους [ λόγω οφειλών ] να πούμε το εξής:

Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε παράδοξα στη νομοθεσία. Για το συγκεκριμένο θέμα, το παράδοξο ήταν το κάτωθι:

Σύμφωνα με το α. 11§2 Ν. 4804/2021, «…οφειλέτης του οικείου δήμου…» που εκλέγεται «…δήμαρχος, δημοτικός σύμβουλος, σύμβουλος ή πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας, οφείλει να εξοφλήσει ή να ρυθμίσει την οφειλή του, εφόσον αυτή υπερβαίνει το ποσό των τριακοσίων (300) ευρώ, εντός αποκλειστικής προθεσμίας δέκα (10) ημερών από την ανακήρυξή του…» [ η οποία γίνεται από το Πρωτοδικείο της έδρας, 5 ημέρες μετά τις εκλογές]. Ειδάλλως εκπίπτει αυτοδικαίως από το αξίωμα.

Γιατί είναι παράδοξη η πρόβλεψη;

Στον ίδιο Νόμο και δη στο άρθρο 49§2 περί των Περιφερειακών Αρχών, προβλέπεται ότι ο «…οφειλέτης της οικείας περιφέρειας ή των νομικών προσώπων της …» που θα «…εκλεγεί περιφερειάρχης ή περιφερειακός σύμβουλος, οφείλει να εξοφλήσει ή να ρυθμίσει την οφειλή του έως την ημέρα της εγκατάστασης των περιφερειακών αρχών…» [ δηλ. ως την 1/1/24] .

Τι σημαίνει αυτό; Άλλη προθεσμία για τον δημοτικό σύμβουλο κι άλλη για τον περιφερειακό.

Για εμένα δεν υπήρχε λογική στην ανωτέρω ρύθμιση. Οπότε θεωρώ ότι ορθώς ο Νομοθέτης, έστω και καθυστερημένα, έρχεται να διορθώσει μία στρεβλή αρχική πρόβλεψη.

Δεν είναι η πρώτη φορά, ούτε θα είναι η τελευταία. Εξάλλου, errare humanum est”

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X