Η εκπομπή Ραδιοεφημερίδα με την Αναστασία Κοτζακόλιου φιλοξένησε τον Ιωάννη Γουγούση, Ειδικό Παθολόγο.

Για τον κορωνοϊό, τόνισε πως παραμένει, λέγοντας πως πλέον η επήρεια των εμβολίων έχει περάσει και σήμερα υπάρχουν τα αντιικά φάρμακα για άτομα υψηλού κινδύνου, τα οποία χορηγούνται άμεσα όταν απαιτείται, ωστόσο θα πρέπει να τα λαμβάνει κανείς τις πέντε πρώτες ημέρες.

Στις ευπαθείς ομάδες ακόμη και χωρίς να υπάρχουν σοβαρά συμπτώματα, καλό είναι να χορηγηθούν, σημειώνει.

Ακόμη, για τα εμβόλια του covid, υπάρχει σύσταση ιδίως για τις ευπαθείς ομάδες να εμβολιαστούν. «Είναι επιλογή του καθενός, μπορεί να εμβολιαστεί ο καθένας όχι απαραίτητα οι ευπαθείς ομάδες», τονίζει, λέγοντας πως για τους περισσότερους νοσούν σαν μια απλή ίωση.

Σε σχέση με την εποχική γρίπη, ακόμη δεν ήρθε τόνισε, αλλά σήμερα υπάρχουν κρυολογήματα και κορωνοϊός.

Για τη γρίπη τόνισε, αν κάποιος κάνει το επικαιροποιημένο εμβόλιο δε σημαίνει ότι προστατεύεται από covid και το αντίστροφο, με τον κ. Γουγούση να τονίζει πως αν κάποιος εμβολιαστεί και νοσήσει θα αρρωστήσει πιο ελαφριά.

Η πλέον κατάλληλη περίοδος εμβολιασμού για τη γρίπη είναι από σήμερα και πέρα μέχρι και τα μέσα Νοεμβρίου, ενώ ο καλός καιρός των ημερών βοηθάει στη μη εξάπλωση.

Τα εμβόλια καλό είναι να τα κάνουν ευπαθείς ομάδες: Οι άνω των 60 ετών, οι έχοντες πνευμονολογικά νοσήματα, καρδιολογικά, παχυσαρκία, οι πάσχοντες από νευρολογικά, με χρόνιες νεφροπάθειες, οι εγκυμονούσες, όσες γέννησαν και θηλάζουν και όσοι βρίσκονται σε κλειστούς χώρους αλλά και οι επαγγελματίες κτηνοτρόφοι, κτηνίατροι κ.α., καθώς και οι γιατροί – νοσηλευτές – ιατρικό προσωπικό.

Σήμερα κυκλοφορούν έξι εμβόλια για τη γρίπη στην Ελλάδα, τέσσερα απλά (τα τρία επωάζονται σε αυγό και ένα όχι) και δύο ενισχυμένα (το ένα περιέχει περισσότερο ιό και το άλλο έχει ανοσοενισχυτικό). Σύσταση είναι άτομα άνω των 65 να κάνουν τα ενισχυμένα εμβόλια, με τον κ. Γουγούση να αναφέρεται ειδικότερα στα εμβόλια και στις παρενέργειές τους αλλά και τι ποσοστό κάλυψης έχουν.

Σήμερα για να εμβολιαστεί κάποιος πρέπει να πάει στο γιατρό να λάβει συνταγή, ενώ από αρχές Νοεμβρίου τα απλά εμβόλια μπορούν να γίνονται και στο φαρμακείο.

Τέλος, καλό είναι τα εμβόλια να μην γίνονται όλα μαζί (λ.χ. γρίπη, πνευμονόκοκκος) και να μεσολαβεί χρονικό διάστημα ενός μήνα ενδιάμεσα. Όταν νοσούμε από κάτι το εμβόλιο πρέπει να γίνει μετά από το πέρας της νόσησης.

 

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X