Η εκπομπή Ζουν Ανάμεσά μας στο True Story Radio με τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε τον Βαγγέλη Νομικό, startupper.

Ο startupper – και σήμερα σύμβουλος επιχειρήσεων – Βαγγέλης Νομικός από τη Φλώρινα που δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στη Θεσσαλονίκη, σχολίασε την έρευνα που δείχνει τρομακτική αύξηση των startup επιχειρήσεων στην Ελλάδα, μάλιστα προβάλλεται ως επιτυχημένο case study η Ελλάδα στην ανάπτυξη των εταιρειών, μάλιστα η χώρα μας χαρακτηρίζεται και ως «θερμοκήπιο».

800 και πλέον επιχειρήσεις προστίθενται στο αντίστοιχο μητρώο επιχειρήσεων, έχοντας αποτίμηση 8,2 δις ευρώ στη χώρα μας. Ο κ. Νομικός έφερε το παράδειγμα εταιρείας που ξεκίνησε αξιοποιώντας αυτά τα εργαλεία και σήμερα έχτισε ένα δίκτυο επιχειρηματικών συμμετοχών σε όλο τον κόσμο.

«Το περιβάλλον είναι εχθρικό στην επιχειρηματικότητα. το οικοσύστημα καινοτομίας ξεπέρασε ένα μεγάλο πρόβλημα της Ελληνικής Κοινωνίας. Το μυστικό της επιτυχίας είναι οι χαμηλές προσδοκίες, ενώ είναι το μυστικό της αποτυχίας. Για αυτό καταφέρνει να εξελίσσεται σε ένα εχθρικό περιβάλλον. Οι επενδύσεις αξιοποιούν έναν σκοπό: Τη δημιουργία ενός δικτύου στη χώρα μας που ικανοποιεί συγκεκριμένες ανάγκες όπως είναι τα 5G δίκτυα. Εταιρείες έλαβαν χρηματοδότηση 230 εκ. ευρώ μέσω ενός εργαλείου χρηματοδότησης, όπου κεντρικός χρηματοδότης είναι το Υπερταμείο. Σκοπός είναι να διαχειριστεί κεφάλαιο  1 δις στο κομμάτι του 5 G και AI. Οι εταιρείες έχουν ξένους εταίρους, μεταφέρουν τεχνολογία από το εξωτερικό. Στόχος είναι να χρηματοδοτηθούν για να δημιουργήσουν μόχλευση στην Ελλάδα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Νομικός σημείωσε, επίσης, ότι υπάρχει ανάγκη για συνεργασία και στην περιφέρεια αυτό δεν έχει προχωρήσει ακόμη. Έφερε το παράδειγμα επιχειρηματία της περιοχής και πως κατάφερε να αλλάξει το ξενοδοχείο του ώστε να ασχολείται περισσότερο με τον συνεδριακό τουρισμό. «Οι ευκαιρίες περνούν μέσα από τις δυσκολίες», ανέφερε με νόημα.

Στην περιοχή μας πρέπει να βρούμε ποιο είναι το αφήγημα, είπε ακόμη. Ανέφερε πως μια νεοφυής επιχείρηση έχει πολύ μικρότερο κύκλο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, που μπορεί να απορροφηθεί από μια μεγάλη επιχείρηση.

Στα της περιοχής, ο κ. Νομικός απάντησε πως μπορεί να μην υπάρχει η βούληση για καινοτομία, καθώς πρέπει να υπάρχει σύμπνοια και συνεννόηση στον τρόπο οργάνωσης από τη διοίκηση και αυτοδιοίκηση. «Ο κόσμος είναι αρκετά προδομένος. Τα προβλήματα είναι πολύ μεγαλύτερα στην περιοχή. Υπάρχουν άλλες προτεραιότητες και αναμένουμε πράγματα. Σημαντικό είναι να μπορούμε οργανωμένα ώστε πολίτες, φορείς και διοίκηση για να καταλάβουμε ποια είναι τα πρακτικά προβλήματα της περιοχής», σημείωσε.

Ερωτηθείς αν μπορούν οι νέοι της Δ. Μακεδονίας να ασχοληθούν με την τεχνολογία, απάντησε πως «δυστυχώς είμαστε όμηροι των χαμηλών προσδοκιών», προσθέτοντας πως «δημιουργήθηκε μια εικόνα ότι αυτή είναι η κατάσταση και πρέπει να την αποδεχθείτε. Στην περιοχή δεν υπάρχει το κατάλληλο περιβάλλον για να κάνουμε μια μεταποιητική μονάδα. Αυτά πρέπει να τα αποδεχθούμε και πρέπει να υπάρξει σύμπνοια», λέει.

Προσέθεσε πως θα έπρεπε η περιοχή να έχει εκπροσώπηση στις Βρυξέλλες, ώστε να είναι στη λήψη αποφάσεων, ενώ έθεσε και το θέμα ανάγκης διαβούλευσης των προγραμμάτων που θα υλοποιηθούν στην περιοχή.

Μίλησε για τη συμβολή του Πανεπιστημίου, της έρευνας και της καινοτομίας και των εργαλείων που μπορούν να αξιοποιηθούν ώστε να υπάρξει ανάπτυξη στην περιοχή, λέγοντας πως το Πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας προσπαθεί να εδραιωθεί μέσω εταιρειών τεχνοβλαστών. «Μόνο από την ερευνητική διάσταση δεν θα στηθεί μια καινοτόμα επιχείρηση. Η ερευνητική δράση των πανεπιστημίων θα πρέπει μέσω συνεργασίας με την αυτοδιοίκηση, ώστε την ομπρέλα του οικοσυστήματος να υιοθετηθεί από την αυτοδιοίκηση, μεταφέροντας τις απαιτήσεις του στην κεντρική πολιτική σκηνή».

«Δεν υπάρχει χώρος και χρόνος για καμία χαμένη ευκαιρία», είπε κλείνοντας, λέγοντας πως είναι τεράστια πρόκληση η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και φέροντας το παράδειγμα της ADVENT που θέλει να έρθει στην περιοχή και μπορεί να φέρει 600 θέσεις εργασίας. «Φέρνοντας 2-3 εταιρείες μεγάλες στην περιοχή και αν υπάρχει σωστή επιτήρηση θα γίνουν πολύ ωραία πράγματα».

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X