Χθεσινό ρεπορτάζ της ενημερωτικής ιστοσελίδας insider.gr έχει τον τίτλο «Αέριο: Έτοιμος έως τέλος του έτους από τον ΔΕΣΦΑ ο αγωγός στη Δυτική Μακεδονία» και αναφέρει πως «Σε πλήρεις ρυθμούς προχωρά από τον ΔΕΣΦΑ η κατασκευή του αγωγού που θα επεκτείνει το εθνικό σύστημα μεταφοράς αερίου στη Δυτική Μακεδονία. Έτσι, το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, δίνοντας πρόσβαση στο καύσιμο σε όλη την περιοχή.»

Πέρα από το χρόνο περαίωσης του έργου, υπάρχει και μια αναφορά στις τηλεθερμάνσεις της περιοχής μας καθώς πιο κάτω γράφει και τα εξής:
«…το έργο περιλαμβάνει επίσης τον Σταθμό Μέτρησης της Καρδιάς για την παροχή των εγκαταστάσεων τηλεθέρμανσης για τις πόλεις Κοζάνη, Πτολεμαΐδα και Αμύνταιο… », και
«Η «άφιξη» του αερίου στη Δυτική Μακεδονία έχει πρωτεύουσα σημασία για την ενεργειακή και αναπτυξιακή μετάβαση της περιοχής, ενόψει της σχεδιαζόμενης απολιγνιτοποίησης. Σε αυτό το πλαίσιο, μεταξύ άλλων, αποτελεί απαραίτητη υποδομή για τη λειτουργία των τηλεθερμάνσεων της Κοζάνης, της Πτολεμαΐδα και του Αμυνταίου, τροφοδοτώντας τον Σταθμό Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Αποδοτικότητας (ΣΗΘΥΑ) που θα κατασκευάσει η ΔΕΗ στις εγκαταστάσεις του πρώην ΑΗΣ Καρδιάς.»
***
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ αυτό, που υπογράφει ο Κώστας Δεληγιάννης, μέχρι τέλος του έτους ο αγωγός που θα μας φέρνει το φυσικό αέριο θα έχει ολοκληρωθεί.
Αλλά και τότε να μην ολοκληρωθεί και να καθυστερήσει λίγο, κάποιους μήνες ας πούμε, το σίγουρο είναι πως βρίσκεται ήδη στην τελική ευθεία της κατασκευής του.
Το ερώτημα όμως είναι τι γίνεται με τις τηλεθερμάνσεις.
Θα συνδεθούν τελικά στη ΣΗΘΥΑ, αφού φυσικά υλοποιηθεί, καθώς και εκείνη είναι ακόμα στα χαρτιά;
***
Μετά τη διευρυμένη σύσκεψη μεταξύ των κυβερνητικών παραγόντων, εκπροσώπων της ΔΕΗ και αιρετών εκπροσώπων της περιοχής μας που έγινε στα μέσα του περασμένου μήνα στο Υπουργείο Ενέργειας, δεν μάθαμε και πολλά πράγματα για το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με τις τρεις τηλεθερμάνσεις.
Υπήρξαν κάποιες δημόσιες τοποθετήσεις για το θέμα αυτό που αποκάλυψαν ορισμένους ενδοιασμούς που υπάρχουν για το συνολικό εγχείρημα.
***
Το ερώτημα όμως παραμένει.
Προχωρά η διασύνδεση των τηλεθερμάνσεων Αμυνταίου, Κοζάνης και Πτολεμαΐδας, με ποιο τρόπο και ποιο χρονοδιάγραμμα;
Οι όποιες ενστάσεις υπήρχαν, οι αντιρρήσεις που διατυπώθηκαν και οι διαφορετικές απόψεις που εκφράστηκαν κατά καιρούς τόσο από τους εκπροσώπους των αυτοδιοικήσεων μας όσο και από τους εκπροσώπους της ΔΕΗ συζητήθηκαν;
Και αν ναι, υπήρξε κάποια εξέλιξη;

Αναζητούν αντίπαλο δέος για τον Μητσοτάκη,
αμφισβητώντας τους αρχηγούς τους;
Τριγμούς και αναταράξεις έχει προκαλέσει στο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία και στο ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής μια πολιτική εκδήλωση που πρόκειται να γίνει την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου.
Μια εκδήλωση στην οποία θα συμμετάσχουν ο Διονύσης Τεμπονέρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, η Έφη Αχτσιόγλου από τη Νέα Αριστερά και ο Μανώλης Χριστοδουλάκης από το ΠΑΣΟΚ.
Τα τρία αυτά πολιτικά στελέχη από τον χώρο της Κεντροαριστεράς θα συναντηθούν και θα τοποθετηθούν σε μια εκδήλωση που ως τίτλο της έχει «Απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ποιος; Μια πειστική απάντηση των προοδευτικών δυνάμεων».
***
Το να συζητούν και να συνευρίσκονται στελέχη αυτών των κομματικών σχηματιστών δεν είναι ούτε παράδοξο ούτε και ανεπίτρεπτο.
Το αντίθετο θα μπορούσε να πει κανείς.
Προς τι, λοιπόν, οι τριγμοί και οι αναταράξεις;
***
Οι ενστάσεις και οι αντιρρήσεις ξεκινούν από τον ίδιο τον τίτλο της εκδήλωσης.
Γιατί εφόσον τεθεί το ερώτημα «Απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ποιος;» για τα στελέχη και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ η προφανής απάντηση είναι «ο Στέφανος Κασσελάκης» και για εκείνα του ΠΑΣΟΚ «ο Νίκος Ανδρουλάκης»!
Για όσους συμμετέχουν στην Κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Αριστεράς, από τη στιγμή που δεν έχει πάρει ακόμα τη μορφή κόμματος και δεν έχει εκλεγεί φυσικά και ο αρχηγός του, η απάντηση προφανώς είναι «δεν ξέρουμε ακόμα».
***
Άρα, υποστηρίζουν πολλοί, όταν βάζεις αυτό το ερώτημα και πας κιόλας να το συζητήσεις και να το απαντήσεις δημόσια είναι σαν να αμφισβητείς τον εκλεγμένο αρχηγό σου!
Άδικο έχουν;
***
Πάντως δεν ξέρουμε τι λέγεται για τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και το αν φέρνει ή όχι τύχη στους άλλους.
Ο ίδιος όμως θα πρέπει να αισθάνεται πολύ τυχερός καθώς την ώρα που η κυβέρνηση του δοκιμάζεται σε μια σειρά σημαντικά θέματα, οι βασικοί αντίπαλοι του παραδέχονται και μέσω των τίτλων που επιλέγουν για τις εκδηλώσεις τους πως δεν έχουν βρει ακόμα το… αντίπαλο δέος που θα του αντιπαρατεθεί.

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X