Η μεγάλη ομόδοξη χώρα του Βορρά βάλλεται παντοιοτρόπως και πανταχόθεν. Το σύνολο σχεδόν των βιομηχανικών κρατών της Ευρώπης καθοδηγούμενες από τις ΗΠΑ επιδόθηκαν σ’ έναν πόλεμο φθοράς της Ρωσίας διάρκειας μέχρι τώρα διετίας και περισσότερο. Παρά τις αντίθετες προβλέψεις αντικειμενικοί αναλυτές σημειώνουν ότι οι οικονομικές κυρώσεις έπληξαν περισσότερο τα ευρωπαϊκά κράτη και την παγκόσμια οικονομία παρά τη Ρωσία αυτή καθ’ αυτή. Η άνοδος των τιμών των προϊόντων και υπηρεσιών, ο πληθωρισμός πλήττουν τις κατώτερες και μεσαίες κοινωνικές τάξεις της Ευρώπης και τις φτωχοποιούν ακόμη περισσότερο.

Περισσότερες από πενήντα χώρες δεμένες στο άρμα των ΗΠΑ χρηματοδοτούν την Ουκρανία, αποστέλλουν συμβούλους ίσως και μαχητές στην πρώτη γραμμή και στα πεδία των μαχών, προμηθεύουν το καθεστώς Ζελένσκυ με υπερσύγχρονα όπλα και οπλικά συστήματα παρατείνοντας τον πόλεμο με εκατέρωθεν νεκρούς, τραυματίες και μεγάλες καταστροφές. Μέχρι αυτή τη στιγμή η Ουκρανία μετρά περί τους 600.000 νεκρούς, τραυματίες και αγνοούμενους. Άγνωστες είναι οι απώλειες της Ρωσίας, πιθανόν να είναι πολύ περισσότερες. Περί τα δέκα εκατομμύρια Ουκρανοί πρόσφυγες εγκατέλειψαν τις περιουσίες τους κατεστραμμένες ή όχι και κατέκλυσαν τις ευρωπαϊκές πόλεις.

Σοκαριστικό γεγονός κατά τους βομβαρδισμούς και τα πυραυλικά πλήγματα είναι η απώλεια ζωής ή οι τραυματισμοί και μόνιμη αναπηρία παιδιών. Εκτιμάται ότι από από τις καταστροφές του πολέμου η βιομηχανική και παραγωγική δομή της Ουκρανίας είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Ειδικοί εκτιμούν ότι από τις οικονομικές κυρώσεις η ρωσική οικονομία βγήκε κερδισμένη!

Η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ χαράσσεται στα άδυτα του Πενταγώνου από τις μυστικές υπηρεσίες της ( CIA), όχι από τον εκάστοτε Πρόεδρό της. Η κύρια ευθύνη για την έναρξη του πολέμου βαρύνει τις ΗΠΑ και τις Δυτικές δυνάμεις – διευθυντήριο της Ευρώπης. Εύλογη ήταν η ανησυχία της Μόσχας από την επέκταση του ΝΑΤΟ στις Βαλτικές χώρες και πολύ περισσότερο σ’ αυτή την Ουκρανία ο λαός της οποίας συνδέεται με τη Ρωσία φυλετικά, γλωσσικά, θρησκευτικά, ιστορικά. Αυτοί που σήμερα κυβερνούν την Ουκρανία είναι απόγονοι συμπαθούντων τους χιτλερικούς Ουκρανών οι οποίοι υποδέχτηκαν, όπως λέγεται, τους χιτλερικούς με ανθοδέσμες και ανοιχτές αγκάλες. Ενδόμυχη επιθυμία του ΝΑΤΟ είναι η εγκατάσταση βαλλιστικών πυραύλων στην Ουκρανία , στην αυλή της Ρωσίας, πολύ κοντά στην πρωτεύουσα Μόσχα παραβιάζοντας προηγούμενες συμφωνίες και συνθήκες (Μίνσκ). Συνορεύουσες και μή με τήν Ουκρανία χώρες (Βαλτικά κράτη, Πολωνία, Σκανδιναβία κ.λ.π. ) μπαίνουν άρον – άρον στο ΝΑΤΟ, εξοπλίζονται πυρετωδώς. Μόνο η Πολωνία παράγγειλε χίλια υπερσύγχρονα άρματα μάχης! Ποτέ από τη λήξη του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου δεν παραγγέλθηκαν στις πολυεθνικές εταιρείες τέτοιου μεγέθους ποσότητες όπλων αξίας δισεκατομμυρίων.

Αποκαλύπτει ο χριστιανοδημοκράτης Γερμανός βουλευτής Roderich Kiesenwetter, πρώην αξιωματικός της Bundeswehr (ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας) και ομιλητής στην Bundestag (ομοσπονδιακό γερμανικό κοινοβούλιο), ότι βασικός σκοπός του ΝΑΤΟ ήταν ο κατακερματισμός της Ρωσίας σε μικρότερα κράτη και η αρπαγή του φυσικού πλούτου της αχανούς αυτής χώρας μέσω δυτικών εταιρειών, συνταγή εφαρμοσθείσα με επιτυχία στη Λιβύη, Γιουγκοσλαβία κ.λ.π. Ο Kiesenwetter ανέφερε επιπλέον ότι τα μεγαλύτερα κοιτάσματα Λιθίου παγκοσμίως βρίσκονται στις περιοχές Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ απαραίτητα για την Ευρώπη για να επιτύχει την ενεργειακή μετάβαση και να καταστεί υπερδύναμη! Το Λίθιο είναι κύριο συστατικό για την παραγωγή νέας τεχνολογίας πράσινης ενέργειας ( μπαταρίες αυτοκινήτων , ανεμογεννήτριες, διάφορες ηλεκτρικές συσκευές). Έτσι αυτομάτως η Ρωσία με την κατάκτηση των ως άνω περιοχών μετατρέπεται σε μεγαλύτερο κάτοχο αποθεμάτων Λιθίου. Αποθέματα Λιθίου υπάρχουν επίσης σε Αμερική και Αυστραλία, όμως το κόστος μεταφοράς για την Ευρώπη είναι απαγορευτικό.

Όσον αφορά την επίθεση των Ουκρανών στο Κούρσκ οι πληροφορίες ειναι συγκεχυμένες. Η προπαγάνδα και η παραπληροφόρηση που διοχετεύουν οι εμπόλεμοι δεν δίνουν μια αντικειμενική εκτίμηση της κατάστασης στα πεδία των μαχών. Ο κίνδυνος εμπλοκής στον πόλεμο και άλλων κρατών παραμένει μεγάλος· σ’ αυτή την περίπτωση τα πράγματα θα οδηγηθούν σε έναν επί ευρωπαϊκού εδάφους παγκόσμιο πόλεμο. Μετά από δυόμισυ χιλιετίες φαίνεται ότι επαληθεύεται αυτό που ο μεγάλος ιστορικός Θουκυδίδης αναφέρει για τον Πελοπονησιακό Πόλεμο: αυτός που πρώτος ξεκινά έναν πόλεμο όσο καλά και να τον σχεδιάσει και την παραμικρή ακόμη λεπτομέρεια, δεν μπορεί να προβλέψει που θα οδηγηθεί, την τελική του έκβαση, ούτε τη διάρκεια ούτε πως και πότε θα καταλήξει. Δυστυχώς παράλληλα με την προπαγάνδα από τα διεθνή τράστ των ειδήσεων που αδιάκοπα βομβαρδίζουν το ζαλισμένο κοπάδι ήγουν τους λαούς του ‘’ελευθέρου κόσμου’’ για την κακή Ρωσία και την άγια και δημοκρατική Δύση επιστρατεύθηκε και η Ορθόδοξη Εκκλησία προκαλώντας με τις επιλογές της στην Ουκρανία κατάσταση σχίσματος. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο κατόπιν, όπως φαίνεται, πιέσεων από την Αμερική επενέβη αθέσμως ακόσμως στα της Ουκρανικής Εκκλησίας που από αιώνων υπάγεται στο Πατριαρχείο Μόσχας και αφού παρέκαμψε και αγνόησε τον νόμιμο αρχιεπίσκοπο της Ουκρανίας Ονούφριο παρά την αντίθετη γνώμη της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ορθοδόξων Εκκλησιών και την κατακραυγή των απανταχού της Οικουμένης Ορθοδόξων χριστιανών χειροτόνησε δεύτερο αρχιεπίσκοπο, τον Επιφάνιο, υπαγόμενο στο Οικουμενικό Πατριαρχείο τον οποίο θεωρεί ως τον μόνο νόμιμο αρχιεπίσκοπο της Ουκρανίας μη αναγνωρίζοντας πλέον τον κανονικό Ονούφριο! Σχίσμα λοιπόν στην Εκκλησία της Ουκρανίας, σχίσμα και στο Ορθόδοξο πλήρωμά της. Ενός κακού μύρια έπονται: ιερείς προπηλακίζονται και διώκονται, ιεροί ναοί, μοναστήρια και Λαύρες καταλαμβάνονται, βιαιοπραγίες κατά μοναχών οι οποίοι απομακρύνονται βίαια από τις μονές τους.

Είθε ο καλός Θεός να επιφέρει ειρήνη στην Ουκρανία, να φωτίσει τους πρωταγωνιστές του πολέμου, να σταματήσουν οι εχθροπραξίες και να δοθεί ειρηνική λύση στο πρόβλημα. Λύση μπορεί να δοθεί και στο θρησκευτικό ζήτημα. Συμμερίζομαι την πρόταση του σεβαστού ιεράρχου Αναστασίου προκαθήμενου της Εκκλησίας της Αλβανίας για πανορθόδοξη επι του ζητήματος σύγκληση των Ορθοδόξων Εκκλησιών. Γένοιτο!

Αναστάσιος Σεμίζογλου
καρδιολόγος
Βενιζέλου 30 Κοζάνη

X