Με επιτυχία ολοκληρώθηκε στη Φλώρινα το καινοτόμο Πρόγραμμα Επαγγελματικής Ανάπτυξης SciArt, το οποίο υλοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας με στόχο την επαγγελματική ανάπτυξη εκπαιδευτικών και την προώθηση διεπιστημονικών προσεγγίσεων που συνδέουν την επιστήμη και την τέχνη στην εκπαιδευτική πράξη.
Δημιουργικές Εκδηλώσεις και Συμμετοχή της Εκπαιδευτικής Κοινότητας
Στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν δύο σημαντικές εκδηλώσεις:
– Στις 28 Απριλίου 2025, στο Αμφιθέατρο “Άννα Σπύρτου” της Σχολής Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, μαθητές και μαθήτριες από το Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης παρουσίασαν πολυτροπικά βιβλία που δημιούργησαν μέσα από τις δραστηριότητες SciArt.
Τα έργα τους αποτελούν μια διεπιστημονική διερεύνηση και ανάγνωση πολιτιστικών αντικειμένων από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Πορτογαλία, ενσαρκώνοντας το πνεύμα της συμπεριληπτικής διδακτικής προσέγγισης του προγράμματος.
Δείτε στους συνδέσμους που ακολουθούν τα βιβλία των μαθητών/μαθητριών:
Η ιστορία ενός ναυαγίου (με αναφορά σε μουσειακό αντικείμενο από τη Πορτογαλία)
Φωτίζοντας τις ιστορίες ενός πήλινου λυχναριού (με αναφορά σε μουσειακό αντικείμενο από την Ελλάδα)
Αυτοί που έμειναν πίσω (με αναφορά σε μουσειακό αντικείμενο από τη Κύπρο)
Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η Καθηγήτρια Σοφία Ηλιάδου, Ιστορικός και Κοσμήτορας της Σχολής, η οποία απηύθυνε θερμό χαιρετισμό, τονίζοντας τη σημασία της διεπιστημονικότητας και της σύνδεσης της πολιτιστικής κληρονομιάς με τη σύγχρονη εκπαίδευση.
– Στις 29 Απριλίου 2025, σε αίθουσα της ΣΚΑΕΠ, πραγματοποιήθηκε η τελική συνάντηση του προγράμματος, όπου εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από το Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας και το 3ο Γυμνάσιο Φλώρινας παρουσίασαν εφαρμογές της προσέγγισης SciArt στις σχολικές τους μονάδες. Η συνάντηση αποτέλεσε έναν ζωντανό χώρο διαλόγου με φοιτητές και φοιτήτριες των Παιδαγωγικών Τμημάτων Νηπιαγωγών και Δημοτικής Εκπαίδευσης, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να εμπνευστούν από τις καλές πρακτικές και τα παιδαγωγικά αποτελέσματα του προγράμματος.
Το Πρόγραμμα SciArt: Μια σύγχρονη και συμπεριληπτική προσέγγιση STEAM για την πολιτιστική κληρονομιά
Το πρόγραμμα επαγγελματικής ανάπτυξης εκπαιδευτικών SciArt (https://sci-art.eu) , στο πλαίσιο του Erasmus+, υλοποιήθηκε το διάστημα Φεβρουαρίου–Απριλίου 2025 και περιλάμβανε 30 ώρες επιμόρφωσης. Συμμετείχαν περισσότεροι από 35 εκπαιδευτικοί διαφόρων ειδικοτήτων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από τη Φλώρινα και την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.
Το πρόγραμμα επικεντρώθηκε:
– στη διεπιστημονική προσέγγιση STEAM με έμφαση στην διδακτική αξιοποίηση της αρχαιομετρίας στο σχολικό πλαίσιο
– στην επίδραση της πολιτιστικής κληρονομιάς στη διαμόρφωση της ταυτότητας,
– στη μελέτη πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα από συμπεριληπτικές και πολυτροπικές μεθοδολογίες.
Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί ενθαρρύνθηκαν να υλοποιήσουν σχετικές δραστηριότητες στις σχολικές μονάδες, με την υποστήριξη της ομάδας SciArt. Τα αποτελέσματα των εφαρμογών παρουσιάστηκαν δημόσια, καταδεικνύοντας τη δυναμική της ενσωμάτωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς, της επιστήμης και της τέχνης στο σύγχρονο σχολείο.
Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από τον Δρ. Άγγελο Σοφιανίδη, τη Δρ. Χριστίνα Τσαλίκη, τον Αν. Καθηγητή Κώστα Κασβίκη, τον Δρ. Γιάννη Κασκαμανίδη, μέλη των Παιδαγωγικών Τμημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, και τη Δρ. Λαμπρινή Μαλλετζίδου (Αρχαιομέτρης, επιστημονική συνεργάτιδα και ερευνήτρια).
Η θερμή ανταπόκριση των συμμετεχόντων/ουσών, η ενεργός συμμετοχή μαθητών/τριών και η ακαδημαϊκή υποστήριξη αποδεικνύουν τη σημασία και την ανάγκη για τέτοιες διεπιστημονικές και παιδαγωγικά καινοτόμες δράσεις στη σύγχρονη εκπαίδευση.