Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 1η Χειμερινής Ακαδημίας Περιβαλλοντικών Εκπαιδευτών

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 1η Χειμερινή Ακαδημία Περιβαλλοντικών Εκπαιδευτών, που διοργάνωσε το Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας – CluBE, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, στο Νυμφαίο Φλώρινας. Η Ακαδημία διοργανώθηκε στο πλαίσιο της Καμπάνιας Ευαισθητοποίησης για τον Κλίμα “Climate Community_WM“. Με τη δράση αυτή, επισφραγίστηκε και η αδελφοποίησή του με το SKYROS Project.

Η Χειμερινή Ακαδημία, είχε ως στόχο να ενισχύσει την ενεργό συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων ενδιαφερομένων, σχετιζόμενων με το περιβάλλον και την υγεία, μέσα από δράσεις, που στοχεύουν στην προάσπιση του δικαιώματος όλων μας για ένα υγιές περιβάλλον.

Η εκπαιδευτική διαδικασία οργανώθηκε με επιμέλεια βασιζόμενη στην φιλοσοφία μιας οικολογικής κοινότητας, που ενδιαφέρον έχει την καλλιέργεια μιας περιβαλλοντικής κουλτούρας στην κοινωνία των πολιτών, να γνωρίσει μεθόδους περιβαλλοντικής εκπαίδευσης τόσο θεωρητικά, όσο και πρακτικά μέσα από την προβολή καλών πρακτικών και εμπειριών.

Κατά την έναρξη της Ακαδημίας, στη Νίκειο Σχολή, την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2023, απηύθυναν χαιρετισμό ο καθηγητής κ.Φωκίων Παπαθανασίου, Κοσμήτορας της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, ενώ η κ. Κωνσταντίνα Σκαναβή, Καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής και Επικοινωνίας, Πρόεδρος του Τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, παρουσίασε το SKYROS Project, τονίζοντας τη σημασία της Περιβαλλοντικής Αφύπνισης.

Οι εισηγήσεις

Οι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εισηγήσεις κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα θεματικών. Πιο συγκεκριμένα, η κ. Ελένη Σβορώνου, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Διά Βίου Μάθησης, WWF ΕΛΛΑΣ, παρουσίασε τη θεματική «Μαθητές και νέοι σε δράση για το κλίμα». Ο Δρ. Βασίλης Άμπας, Καθηγητής Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονία ανέλυσε τη θεματική «Το νερό στις προστατευόμενες περιοχές και τα φυσικά συστήματα στη διαχείρισή του», ενώ ο κ. Λάμπρος Κραμποκούκης, Συντονιστής Ερευνών Πεδίου και Ομάδας Άμεσης Επέμβασης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, πραγματοποίησε την εισήγησή του σχετικά με το ρόλο της Έρευνας στην προστασία της καφέ αρκούδας και στη λειτουργία των “Κοινοτήτων Έξυπνης Συνύπαρξης”. Στη συνέχεια, η κ. Χαρούλα Κρομυάδου, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και η κ. Κωνσταντία Λιούζα,, Μέλος της Παιδαγωγικής Ομάδας του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, παρουσίασαν τα προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που υλοποιεί ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, στο πλαίσιο των Κοινοτήτων Έξυπνης Συνύπαρξης. Ο Δρ. Κωνσταντίνος Συνολάκης, μέλος Ακαδημίας Αθηνών, Καθηγητής University of Southern California, Πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής πραγματοποίησε την εισήγησή του σχετικά με τις «Δεξιότητες για την κατανόηση και την αντιμετώπιση κρίσεων σε θέματα περιβάλλοντος». Επιπλέον, ο κ. Σταμάτης Σκαμπαρδώνης, Υπεύθυνος Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης, μίλησε για τη «Μείωση του Οικολογικού Αποτυπώματος στο Σχολείο και στην Οικογένεια». Η Δρ. Σοφία Χατζηγεωργιάδου, Σύμβουλος Εκπαίδευσης Νηπιαγωγών 2ης Θέσης Αν. Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησε την εισήγησή της «Διαμορφώνοντας το αειφόρο σχολείο χτίζοντας μια αειφόρο κοινωνία».

Παράλληλα, στην Ακαδημία καλύφθηκαν θεματικές εισηγήσεις σχετικά με το  «Πρότυπο Δάσος Δυτικής Μακεδονίας» από τον κ. Δημήτρη Τσίμπλινα , Πρόεδρο Πρότυπου Δάσους Δυτικής Μακεδονίας και Διευθυντή Δασών Κοζάνης, την «Εκπαίδευση και Δράση στα πρότυπα της ΔΙΑΔΥΜΑ», από την Ευγενία Καραπάτσιου, Περιβαλλοντολόγο, MSc, ΔΙΑΔΥΜΑ AE, τις «Τεχνικές Παιχνιδοποιήσης (Serious Games) και Μικτής Πραγματικότητας  για την ανάδειξη Ορεινών Προορισμών στην Δυτική Μακεδονία και η χρήση τους στον Πολιτισμό, Τουρισμό, Περιβάλλον», από τους Δρ. Γιώργιο Λάππα, Καθηγητή και Διευθυντή Εργαστηρίου Ψηφιακών Μέσων και Στρατηγικής Επικοινωνίας, Καθηγητή Τμήματος Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων, Δρ. Αλέξανδρο Κλεφτοδήμο, Επίκουρο Καθηγητή Τμήματος Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων, και τον Αθανάσιο Ευαγγέλου, Υποψήφιο Διδάκτορα Τμήματος Επικοινωνία και Ψηφιακών Μέσων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Καλύφθηκαν, επίσης, θεματικές εισηγήσεις για τα «Σχολεία για το Κλίμα, Νησίδες ανθεκτικότητας και αλλαγής, ένα παράδειγμα ενδυνάμωσης της σχολικής κοινότητας απέναντι στην κλιματική κρίση» από την κ. Μαρία Δημοπούλου, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Διεύθυνση Π.Ε. Α’ Αθήνας, για την «Βιώσιμη επιχειρηματικότητα: Πως η συναισθηματική δέσμευση στις οικολογικές αξίες μπορεί να τροφοδοτήσει επιχειρηματικές ευκαιρίες ανάπτυξης» από τον κ. Λεωνίδα Καραΐσκο, Εκπαιδευτικό και Συγγραφέα στην COCO-MAT, για την «Γνώση των υλικών και των πηγών περιβαλλοντικής επικοινωνίας: Πώς να προσεγγίσετε στοχευμένα το κοινό σας» από τον κ. Θεόδωρο Γκιούρκα, Υπεύθυνο Τομέα Κυκλικής Οικονομίας και Εξοικονόμησης Ενέργειας – Τομέα Επικοινωνίας και την κ. Χριστίνα Μπλαχάβα, Τομέας Επικοινωνίας, του CluBΕ, καθώς και για την «Υπεύθυνη Επικοινωνία» από τον κ. Κωνσταντίνο Εφραιμίδη, τον Επικεφαλή Επικοινωνίας, της Enel Green Power Hellas.

Επιπροσθέτως, πραγματοποιήθηκαν θεματικές για την «Μελισσοκομία και Οικοσύστημα» από τον κ.  Βασίλη Μαμάτσιο, Μελισσοκόμος Βιολογικής Καλλιέργειας, Ιδιοκτήτης, mam.honey, για την «Επανακατάρτιση και αναβάθμιση των δεξιοτήτων σε τεχνολογίες, που αφορούν την οικονομία του υδρογόνου» από την Δρ. Ελένη Πάπιστα, Υπεύθυνη Τομέα Καθαρών Τεχνολογιών & Υδρογόνου, του CluBE, για τις «Ευρωπαϊκές πολιτικές και εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος» από τη Δρ. Σοφία-Ναταλία Μποέμη, Συνυπεύθυνη Τομέα Ψηφιακής Μετάβασης και Κλιματικών Πολιτικών, του CluBE, καθώς και για το πώς «Η Κοζάνη συναντά την Κλιματική Ουδετερότητα 20 χρόνια νωρίτερα», από τον κ. Βασίλη Μπαλαχτσή, Διαχειριστή Ευρωπαϊκών Έργων, του CluBE. Τέλος, η Δρ. Βαλεντίνα Πλάκα, Υπεύθυνη Τομέα Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, του CluBE εισηγήθηκε σχετικά με τα «Θεμέλια Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Αγωγής: Δημιουργώντας Ανθεκτικές Κοινωνίες – Σχεδιασμός και Εφαρμογή προγραμμάτων» καθώς και τις «Επαγγελματικές Ευθύνες του Περιβαλλοντικούς Εκπαιδευτή», ενώ η Δρ. Αναστασία Καλέα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιατρικών Επιστημών, του University College London, εισηγήθηκε για τις «Διατροφικές συστάσεις για την πρόληψη υγείας και το περιβάλλον».

Στόχος της Ακαδημίας Περιβαλλοντικών Εκπαιδευτών είναι η παροχή δεξιοτήτων, ώστε οι εκπαιδευόμενοι να μπορούν να χειρίζονται με επιτυχία το πεδίο της περιβαλλοντικής επικοινωνίας, καθώς και η χάραξη ενός νέου δρόμου εκπαίδευσης, που πρωτοπορεί για τα ελληνικά δεδομένα και βασίζεται στις ανάγκες εξειδίκευσης, όσων εκπαιδεύουν σε θέματα περιβάλλοντος. Από τον απόηχο της διοργάνωσης, πιστεύουμε ότι ο στόχος επιτεύχθηκε!

Η Καμπάνια “Climate Community_WM” βρίσκεται στο πρώτο έτος ύπαρξής της, με ήδη τρεις ενεργές δράσεις. Μια εξ αυτών, αποτελεί η 1η Χειμερινή Ακαδημία Περιβαλλοντικών Εκπαιδευτών. Σκοπός του CluBE είναι η εδραίωση δράσεων συστηματικής περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, που στόχο έχουν την ενεργό συμμετοχή των πολιτών της Περιφέρειας της Δυτικής Μακεδονίας και γενικότερα, καθώς και την ικανότητά τους στην ορθή λήψη περιβαλλοντικών αποφάσεων. Η δημιουργία ανθεκτικών κοινωνιών, κλιματικά ουδέτερων και έξυπνων, είναι ο απώτερος στόχος!

 

Ευχαριστούμε όλους εσάς που δείξατε το ενδιαφέρον σας για συμμετοχή στην 1η Χειμερινή Ακαδημία Περιβαλλοντικών Εκπαιδευτών.

Ευχαριστούμε θερμά όλους τους εκπαιδευτές, που με τις εισηγήσεις τους κατάφεραν να καλύψουν βασικά σημεία θεωρίας και καλών πρακτικών.

Ευχαριστούμε, ιδιαίτερα, τον χορηγό της Ακαδημίας, την ENEL GREEN POWER HELLAS. Επίσης, θα  θέλαμε να απευθύνουμε ευχαριστίες στο Οινοποιείο Αγροτικού Συνεταιρισμού Ευρύτερης Περιοχής Αμυνταίου και την mam.honey για την ευγενική τους χορηγία και φυσικά, την όλη συμβολή τους στην υλοποίηση της Ακαδημίας.

Τέλος, ευχαριστούμε πολύ την τοπική κοινότητα του Νυμφαίου για τη θερμή τους φιλοξενία και στήριξη!

Όλοι εσείς έχετε συμβάλλει στη δημιουργία μοναδικών εμπειριών και συνεργειών. Ήταν χαρά και τιμή για εμάς, που ήρθαμε σε επαφή με νέους ανθρώπους, δημιουργήσαμε δεσμούς και πρόσφορο έδαφος για συνεργασίες, σε ένα πανέμορφο τοπίο, όπως το Νυμφαίο. Εις το επανιδείν!

Κοζάνη: Δωρεάν στειρώσεις αδέσποτων ζώων συντροφιάς και δεσποζόμενων ζώων ευπαθών κοινωνικών ομάδων

Δήμος Κοζάνης: Δωρεάν στειρώσεις αδέσποτων ζώων συντροφιάς και δεσποζόμενων ζώων ευπαθών κοινωνικών ομάδων στις 25, 26 και 27 Ιανουαρίου 2025 – Για ραντεβού καλέστε στο

Read More »

Τα αποτελέσματα των εκλογών του Επιμελητηρίου Φλώρινας – Ποιοι εκλέχθηκαν και με πόσους σταυρούς

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εκλογές του Επιμελητηρίου Φλώρινας, που διεξήχθησαν στις 14 και 15 Δεκεμβρίου 2024. Δύο συνδυασμοί, η “Επιχειρηματική Αναγέννηση” με επικεφαλής τη Ρόζα

Read More »
X