Μια πρωτοποριακή ακαδημαϊκή πρωτοβουλία λαμβάνει χώρα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο προκηρύσσει νέο μεταπτυχιακό πρόγραμμα με τίτλο «Ιστορία και Συγγραφή Ποντιακής Λογοτεχνίας». Το πρόγραμμα στοχεύει στην ανάδειξη της Ποντιακής λογοτεχνίας, μιας ξεχωριστής πτυχής του ελληνικού πολιτισμού, μέσα από σύγχρονες σπουδές στη λαογραφία, την ιστορία, τη λογοτεχνία και το θεατρικό λόγο, με τη χρήση νέων τεχνολογιών και συνεργασιών με διεθνή πανεπιστήμια.

Σε δημόσια επιστολή προς τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας και τους Δημάρχους Κοζάνης, Γρεβενών, Καστοριάς, Φλώρινας και Πτολεμαΐδας, ο Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης εξήρε τη σημασία αυτής της πρωτοβουλίας και απηύθυνε κάλεσμα για την ενεργή στήριξη του εγχειρήματος. Η επιστολή υπογραμμίζει την ιστορικότητα του νέου μεταπτυχιακού προγράμματος, τονίζοντας τη σημασία του όχι μόνο για την ποντιακή διάλεκτο αλλά και για τη γενικότερη ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομιάς της Δυτικής Μακεδονίας, μιας περιοχής με πλούσια γλωσσική και πολιτισμική πολυμορφία.

Ο Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης καλεί τους τοπικούς άρχοντες να οραματιστούν ένα ακόμη πιο ευρύ ακαδημαϊκό βήμα, με τη θεσμοθέτηση αντίστοιχων σπουδών και για άλλες διαλέκτους που διατηρούνται ζωντανές στην περιοχή, όπως η Θρακιώτικη, Αρβανίτικη, Βλάχικη και Σαρακατσάνικη. Η επιστολή τονίζει ότι η Δυτική Μακεδονία αποτελεί ιδανικό χώρο για την ανάπτυξη σπουδών πάνω στις προσφυγικές και ιθαγενείς διαλέκτους των Βαλκανίων, δημιουργώντας έναν ακαδημαϊκό διάλογο που θα συμβάλει στην πολιτισμική κατανόηση και τη διαλεκτική κληρονομιά.

Η ανακοίνωση του Συλλόγου:
ΝΕΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ `ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ`

Δημόσια επιστολή προς τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας και τους Δημάρχους Κοζάνης, Γρεβενών, Καστοριάς, Φλώρινας και Πτολεμαΐδας, κ.κ Γιώργο Αμανατίδη, Ιωάννη Κοκκαλιάρη, Κυριάκο Ταταρίδη, Γιάννη Κορεντσίδη, Βασίλη Γιαννάκη και Παναγιώτη Πλακεντά.

Αγαπητοί μας,
όπως γνωρίζετε, το πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας-το `δικό σας`πανεπιστήμιο, προκήρυξε νέο μεταπτυχιακό τίτλο στην `Ιστορία και Συγγραφή της Ποντιακής Λογοτεχνίας`.
Σύγχρονες σπουδές στη λαογραφία, ποίηση, λογοτεχνία, ιστορία και θεατρικό λόγο μιας ελληνικής διαλέκτου, μ`έγκριτους καθηγητές και αναδίφες του πολιτισμικού ίχνους της ρωμιοσύνης ως διδάσκοντες.
Επιπλέον δε, με συνεργασίες πανεπιστημίων του εξωτερικού, όπως επίσης με χρήση νέων τεχνολογιών και ψηφιακών εργαλείων μάθησης.
Πρόκειται για καινοτόμα προσέγγιση της νεοελληνικής λογοτεχνίας, μέσω των όρων και πλούτου του λαϊκού και διαλεκτόφωνου πολιτισμού.

Είμαστε βέβαιοι πως αντιλαμβάνεστε την ιστορικότητα της προκήρυξης
του νέου μεταπτυχιακού, όπως περισσότερο τη σημαντικότητα αυτής της πρωτοπορίας
για τη θεσμική, πολιτική και κοινωνική οργανικότητα της Δυτικής Μακεδονίας.

Σημειώστε δε, πως επιπλέον της σύγχρονης βιβλιογραφίας, οι σπουδές θα εδράζονται σε αρχειακές μαρτυρίες, αλλά και σύγχρονες συγγραφές συντοπιτών σας.
Παλαιότερων όπως των Χριστόφορου Χριστοφορίδη, Βέρας Αντωνιάδου Κεσίδου, Αβραάμ Καπουργά, αλλά και νεότερων όπως των Κώστα Διαμαντίδη, Γιάννη Τερζίδη, Ελένης Σιαμίδου, Παναγιώτη Μωυσιάδη, κ.α

Αγαπητοί μας,
Η Δυτική Μακεδονία είναι ίσως η πλέον πολυπολιτισμική περιοχή της νεώτερης Ελλάδας.
Ένας προικισμένος τόπος διαλεκτόφωνων πληθυσμών, ποικιλίας πολιτισμικών ιχνών, γεωιστορικών απόηχων και ανεξερεύνητων-συναρπαστικών τοπίων για τις επιστήμες γλωσσολογίας και φιλολογίας.
Προσφυγικές διάλεκτοι της ελληνικής γλώσσας, αλλά και ιθαγενείς διάλεκτοι βαλκανικών γλωσσών, όπως η Ποντιακή, Θρακιώτικη, Αρβανίτικη, Σλαυομακεδονικη, Βλάχικη, Σαρακατσάνικη, Καππαδοκική, Μικρασιατική και άλλες επιχώριες, λογοτεχνούργησαν και λογοτεχνουργούν αδικημένες, πλην αγέρωχα, η καθεμιά τους σε μικρά ακροατήρια οικισμών
και χρηστών.

Σας καλούμε να οραματιστείτε μαζί μας ένα επόμενο βήμα του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Με την ποντική διάλεκτο έγινε μια υποδειγματική αρχή. Ας πάμε παραπέρα.
Συνορματιστείτε την επόμενη προκήρυξη μεταπτυχιακών σπουδών για τη λογοτεχνία κάθε διαλέκτου που μιλιέται με περήφανο πείσμα στη Δυτική Μακεδονία.
Ελληνικής και Βαλκάνιας καταγωγής.
Συνοραματιστείτε έναν ευγενή διάλογο των πολιτισμών της περιοχής, θεμελιωμένο στις ακαδημαϊκές σπουδές για τη διαλεκτόφωνη λογοτεχνία, ποίηση και θεατρικό λόγο.
Άρση ιδεοληψίας και προκαταλήψεων μεταξύ των συνοίκων λαϊκών παραδόσεων
της Δυτικής Μακεδονίας. Αξιοποίηση αθέατου μέχρι τώρα πλούτου στις αγορές ιδεών,
εκπαίδευσης και τεχνολογίας.

Οραματιστείτε τους φορείς σας ακόμη πιο τακτικούς συνεργάτες του ΠΑΔΜΑΚ.
Τμήματα πολιτισμού Περιφέρειας και Δήμων να εκπαιδεύουν στελέχη σ` αυτή τη σχέση,
να προτείνουν βιβλιογραφίες, να αναδεικνύουν έργα συμπολιτών, να παραινούν νέες γενιές σπουδαστών, να διοργανώνουν συνέδρια, να εκδίδουν εργασίες των σπουδών κ.ο.κ

Αγαπητοί μας,
Γιώργο Αμανατίδη, Ιωάννη Κοκκαλιάρη, Κυριάκο Ταταρίδη, Γιάννη Κορεντσίδη, Βασίλη Γιαννάκη και Παναγιώτη Πλακεντά!
Σας καλούμε να στηρίξετε έμπρακτα την καινοτομία του `δικού` σας ΠΑΔΜΑΚ.
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΜΕ ΚΑΘΕ ΣΑΣ ΜΕΣΟ,
ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑΤΟΣ ΜΕ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΛΗ,
ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΔΙΑΛΕΚΤΟ ΤΗΣ ΠΡΟΙΚΙΣΜΕΝΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΣΑΣ.

e.V Efxinos Pontos-Cardinal Bessario Nürnberg

ΥΓ
-Ο Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης θα επιδοτήσει το κόστος πέντε (5) μεταπτυχιακών.

-Σχετικοί σύνδεσμοι:
https://cw.uowm.gr/prokiryksi-pms-dimiourgiki-grafi/

Κεντρική

https://appform.noc.uowm.gr/form/cw

X