Για την Παγκόσμια ημέρα γραφής Μπράιγ (Braille) στις 4 Ιανουαρίου οι μαθητές/τριες της Ε΄-ΣΤ΄ τάξης  του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αγίας Παρασκευής ετοίμασαν με την εκπαιδευτικό Καλλιρόη Μήτκα χριστουγεννιάτικες κάρτες για να τονίσουν τη σημασία της γραφής Μπράιγ για την επικοινωνία των ανθρώπων με πλήρη ή μερική τύφλωση και ως μέσου υλοποίησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.

Ως ημέρα εορτασμού επιλέχθηκε η 4η Ιανουαρίου η ημέρα γέννησης του Λουί Μπράιγ, ο οποίος όντας ο ίδιος τυφλός, εφηύρε το σύστημα γραφής και ανάγνωσης για τυφλούς. Για το λόγο αυτό η γραφή  φέρει το όνομά του. Του πήρε αρκετό χρόνο, αλλά στο τέλος τα κατάφερε. Αυτό το αλφάβητο που έφτιαξε ο Μπράιγ χρειάστηκε πέντε χρόνια να αντικαταστήσει το γραμματικό αλφάβητο με ανάγλυφες στιγμές, που με διάφορους συνδυασμούς αποδίδουν ένα κείμενο. Τα άτομα με προβλήματα όρασης  μπορούν μ’ αυτό το σύστημα να διαβάζουν ψηλαφώντας τις στιγμές με το δάχτυλο, δηλαδή να κάνουν την ανάγνωση με την αίσθηση της αφής. Το σύστημα Μπράιγ έχει έξι ανάγλυφες κουκκίδες σαν το κεφαλάκι μιας καρφίτσας. Είναι τοποθετημένες ανά τρεις και μ’ αυτές γίνονται 63 συνδυασμοί, που αντιστοιχούν στα γράμματα και τους αριθμούς.

Η γραφή Μπράιγ διαβάζεται από αριστερά προς τα δεξιά και από πάνω προς τα κάτω, όπως ακριβώς και η γραφή των ατόμων χωρίς προβλήματα όρασης.

Δεν υπάρχει μόνο η δυνατότητα της ανάγνωσης Μπράιγ σε χαρτί, αλλά και σε οθόνη. Οθόνη Μπράιγ ονομάζεται η συσκευή για την δημιουργία χαρακτήρων Μπράιγ, συνήθως μέσω της ανύψωσης τελειών μέσα από τις τρύπες μιας επίπεδης επιφάνειας. Οι χρήστες υπολογιστών με προβλήματα όρασης, οι οποίοι δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν μια κανονική οθόνη υπολογιστή, τη χρησιμοποιούν για να διαβάσουν κείμενο.

Επίσης, υπάρχει και οθόνη tablet. Η οθόνη του tablet είναι προγραμματισμένη να εμφανίζει τα κείμενα με τη μέθοδο Μπράιγ, ενώ πιάνει όλη την επιφάνεια. Το κείμενο να αλλάζει σε κάθε ανανέωση της σελίδας. Ο κώδικας Μπράιγ καθιερώθηκε επίσημα για την ελληνική γλώσσα το 1948.

Μάγκου Νατάσα

γυμνάστρια

 

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X