Οι εκλογές στο ΠΑΣΟΚ και το πλεονέκτημα του κ. Ανδρουλάκη 
Την Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024 που σύμφωνα με το ημερολόγιο ο ήλιος θ’ ανατείλει στις 7.26 και θα δύσει στις 19.00, ακριβώς, και η σελήνη θα είναι 4 ημερών, το όλον ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής θα προσέλθει και πάλι στις κάλπες για να εκλέξει το νέο/ τη νέα, του Πρόεδρο ή για να ανανεώσει την εντολή του προς τον σημερινό.
Εφόσον χρειαστεί, που είναι και το πιθανότερο, οι κάλπες θα παραμείνουν στη θέση τους για να διεξαχθούν και την επόμενη Κυριακή (13/10) εκλογές ανάμεσα στους δύο που θα έχουν επικρατήσει στον πρώτο γύρο και να αναδειχθεί ο τελικός νικητής ή η τελική νικήτρια.
***
Το ότι θα προσέλθει το όλον ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής στις κάλπες θεωρείται σχεδόν βέβαιο, αλλά για εκείνο που υπάρχει αμφιβολία ήδη είναι αν θα συνεχίσει και μετά τις κάλπες να είναι όλο μαζί καθώς η πόλωση μεταξύ των υποψηφίων είναι πλέον πασιφανής, τα στρατόπεδα άρχισαν να συγκροτούνται και να οργανώνονται και οι πρώτες αψιμαχίες είναι γεγονός.
Προς το παρόν όλοι ομνύουν στο όνομα της ενότητας του κόμματος και διατείνονται πως θα κάνουν ό,τι περνάει απ’ το χέρι τους για να διατηρηθεί και μετά τις εκλογές.
***
Σε ό,τι αφορά τη δυναμική των υποψηφίων, η υποστήριξη που έτυχε ο νυν Πρόεδρος κ. Νίκος Ανδρουλάκης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ επιβεβαίωσε αυτό που λέγεται από πολλούς, ότι, δηλαδή, έχει πάντα πολλά και ισχυρά ερείσματα στον κομματικό μηχανισμό και πως ένα σημαντικό μέρος των νέων είναι στο πλευρό του.
Στην περίπτωση που αυτό ισχύει, είναι οπωσδήποτε κάτι που δίνει ένα σοβαρό πλεονέκτημα στον κ. Ανδρουλάκη, το οποίο όμως από μόνο του δεν αρκεί.
Για να επανεκλεγεί στην Προεδρία του κόμματος χρειάζεται να (ξανά)κερδίσει και ένα σημαντικό κομμάτι εκείνων που θα προσέλθουν για να ψηφίσουν, αλλά δεν ανήκουν στον κομματικό μηχανισμό και τις διάφορες οργανώσεις του.

Υποψήφια και η Α. Διαμαντοπούλου στο ΠΑΣΟΚ;
Μέχρι την ώρα που γραφόταν οι γραμμές αυτές, οι υποψήφιοι για την Προεδρία του ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής στις εκλογές που θα διεξαχθούν στις 6 Οκτωβρίου, είχαν γίνει ήδη πέντε (σ. σ. χωρίς να αποκλείεται να… αυγάτισαν κι άλλο τις ώρες που μεσολάβησαν. Δεν παίρνουμε όρκο γι’ αυτό…)
Οι τρεις ήταν γνωστοί ήδη από την Κυριακή και τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και αναφερόμαστε στο νυν Πρόεδρο τον κ. Νίκο Ανδρουλάκη, το Δήμαρχο της Αθήνας κ. Χάρη Δούκα και τον κ. Παύλο Γερουλάνο.
Χθες προστέθηκαν και οι υποψηφιότητες της κ. Μιλένας Αποστολάκη και του κ. Μιχάλη Κατρίνη, ενώ ακούγεται πάντα πως ίσως θέσει υποψηφιότητα και η κ. Νάντια Γιαννακοπούλου.
***
Εκείνο όμως που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον γι’ αυτή την εσωκομματική μάχη, είναι πως ακούστηκε και γράφτηκε και το όνομα της συμπατριώτισσας μας κ. Άννας Διαμαντοπούλου ως ενδιαφερόμενη για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ!
Από την ίδια ή το περιβάλλον της δεν υπήρξε (σ. σ. πάντα μέχρι την ώρα που γραφόταν οι γραμμές αυτές) καμιά αντίδραση.
Θα κάνει, άραγε, ένα τέτοιο βήμα;
Αργά ή γρήγορα θα το μάθουμε…
***
Ωστόσο, έχει αξία να σημειώσουμε τα βήματα που κάνει στην Ευρώπη και σε διεθνείς οργανισμούς.
Όπως έγραψε η ίδια προ ημερών στο προσωπικό της προφίλ στο facebook «Στις 20 Ιουνίου 2024 στις Βρυξέλλες εξελέγην Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του FEPS (FOUNDATION FOR EUROPEAN PROGRESSIVE STUDIES)
Στο FEPS συμμετέχουν 77 Ινστιτούτα, Ιδρύματα και Think Tanks από όλη την Ευρώπη και η αποστολή του είναι να αναπτύσσει καινοτόμο έρευνα, πολιτικές αναλύσεις και προτάσεις, να οργανώνει εκπαιδεύσεις για νέους και δημόσιες συζητήσεις ώστε να εμπνεύσει και να υποστηρίξει τις προοδευτικές, δημοκρατικές, σοσιαλιστικές και σοσιαλδημοκρατικές πολιτικές στην Ευρώπη.
Το ΔΙΚΤΥΟ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη είναι πλήρες και ενεργό Μέλος του FEPS από το 2015 και έχει συμμετάσχει σε σημαντικά διακρατικά προγράμματα», αναφέρει σε ανάρτησή της.
Η συμμετοχή μου στο Συμβούλιο αυτή την περίοδο, τη γεμάτη προκλήσεις για ανατροπές και νέες πολιτικές στην Ευρώπη, είναι ένα ακόμα νέο στοίχημα.
Ευχαριστώ την Πρόεδρο Maria Joao Rodrigues, τον Γενικό Διευθυντή Laszlo Andor για την πρότασή τους και τους εκπροσώπους και των 77 Ιδρυμάτων για την ομόφωνη υποστήριξη της εκλογής μου».
***
Η κ. Διαμαντοπούλου είναι Πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ για τη μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, ενός ανεξάρτητου οργανισμού πολιτικής και έρευνας, που διοργανώνει συχνά πυκνά σημαντικές εκδηλώσεις και πρόσφατα είχε διοργανώσει και την εκδήλωση με την οποία τιμήθηκε ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης.

 

X