Οι διαγραμμένοι του ΣΥΡΙΖΑ και τα… κουδούνια του ΠΑΣΟΚ!

Κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο (twitter) από κάποιον Πασοκτζή και μάλλον είναι ένα από τα καλύτερα χιουμοριστικά σχόλια που γράφτηκαν για τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες στο ΣΥΡΙΖΑ με τις αμέτρητες πλέον δημόσιες διαφωνίες και τις διαγραφές (σ. σ. δεν λέμε «τελευταίες μέρες», καθώς οι εξελίξεις είναι τόσο ραγδαίες που τα πάντα μπορεί ν’ αλλάξουν από ώρα σε ώρα).

«Παρακαλούμε εκεί στο ΣΥΡΙΖΑ, αν σας είναι εύκολο να μην διαγράφετε τα στελέχη και τα μέλη σας στη μία μετά τα μεσάνυχτα.

Κατανοούμε το θέμα της διαφοράς ώρας μεταξύ Ελλάδας και Αμερικής, αλλά το πρόβλημα είναι πως έρχονται αξημέρωτα και χτυπάνε τα κουδούνια του κόμματος (ΠΑΣΟΚ) για να τους ανοίξουμε.

Αν μη τι άλλο, μόλις τους διαγράφετε, κάντε και τον κόπο να τους ενημερώνετε πως καλό είναι να μην ενοχλούν τέτοιες ώρες και να επιλέγουν τις γνωστές και ισχύουσες ώρες γραφείου.»

 

Ο δύσκολος δρόμος της επιστροφής.

Αν συνεχιστεί η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο ΣΥΡΙΖΑ, η οποία δύσκολα απ’ ό,τι όλα δείχνουν θα εκτονωθεί για να ξαναμπεί το κόμμα σε έναν ομαλό δρόμο, τότε οι περισσότεροι βλέπουν να έρχεται και η διάσπαση του.

Δεν θα είναι η πρώτη φορά μια τέτοια εξέλιξη για την Αριστερά στην Ελλάδα, καθώς διασπάσεις και αποχωρήσεις στελεχών υπήρξαν πολλές φορές και αυτός ήταν ένας από τους λόγους που δεν μπορούσε να κεφαλαιοποιήσει σε εκλογικά ποσοστά την πραγματική αποδοχή που μπορεί να είχε στην ελληνική κοινωνία.

«Μας αγαπάνε, αλλά δεν μας παντρεύονται» είχε πει κάποτε ο αείμνηστος Λεωνίδας Κύρκος, ένα από τα καλύτερα και σημαντικότερα στελέχη που ανέδειξε ο χώρος της Αριστεράς, ο οποίος πιστώθηκε μαζί με τον Χαρίλαο Φλωράκη τη δημιουργία του πρώτου ενωτικού σχήματος, του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου, με βασικές συνιστώσες το ΚΚΕ και την Ε.ΑΡ. (Ελληνική Αριστερά, τη μετεξέλιξη του πάλαι ποτέ ΚΚΕ Εσωτερικού) το 1989, κόμμα που συνεργάστηκε για ένα διάστημα με την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και Πρωθυπουργό τον Τζανή Τζανετάκη.

Ο ΣΥΝ, όπως τον θυμούνται οι περισσότεροι, μετεξελίχθηκε στο σημερινό ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία που κυβέρνησε για πέντε χρόνια τη χώρα με Πρωθυπουργό τον κ. Αλέξη Τσίπρα και σήμερα, μετά τη διπλή εκλογική αποτυχία και την αποχώρηση του πρώην Προέδρου του, φαίνεται να βρίσκεται σε καθοδική πορεία, εξέλιξη που μόνο κάτι καλό δεν προοιωνίζεται για το μέλλον του.

***

Βέβαια, για να μεγαλώσει και να φτάσει να κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ. ενσωμάτωσε και μια σειρά στελεχών του άλλοτε κραταιού ΠΑΣΟΚ, τους λεγόμενους πασοκογενείς, πολλά απ’ τα οποία αξιοποίησε σε κυβερνητικές θέσεις και τώρα ορισμένα απ’ αυτά συμμετέχουν στα διάφορα όργανα του κόμματος και ένας εξ αυτών, ο υπό διαγραφή κ. Στέφανος Τζουμάκας, διεκδίκησε και την ηγεσία του κόμματος.

Σήμερα όμως, και υπό το βάρος της εσωκομματικής διαμάχης που όλο και φουντώνει, μια σειρά πασοκογενών στελεχών και μελών του ΣΥΡΙΖΑ κοιτάει όλο και περισσότερο προς την πλευρά του προηγούμενου πολιτικού τους χώρου, του ΠΑΣΟΚ, εξετάζοντας τα δεδομένα και τις προϋποθέσεις μιας επιστροφής.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο μόνο απλό και εύκολο δεν μπορεί να θεωρηθεί γιατί μπορεί όσοι ασχολούνται με την πολιτική να ξεχνάνε εύκολα και να συγχωρούν ευκολότερα, αλλά όσοι έμειναν όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια στο ΠΑΣΟΚ δυσκολεύονται να βγάλουν από τη μνήμη τους τα όσα άκουσαν από πρώην συντρόφους, μερικοί εκ των οποίων είχαν αναδειχθεί σε πολύ μεγαλύτερους πολέμιους και επικριτές τους ακόμα και από τους βασικούς τους αντιπάλους, τους νεοδημοκράτες.

***

Έτσι, μπορεί πολλοί να θέλουν να επιστρέψουν, και να… χτυπάνε τα κουδούνια αξημέρωτα, όπως λέει η χιουμοριστική ανάρτηση που δημοσιεύουμε πιο πάνω, αλλά οι του ΠΑΣΟΚ δεν δείχνουν και τόσο ζεστοί στο ν’ ανοίξουν και πάλι την πόρτα.

Φυσικά στην πολιτική ισχύει πάντα και το «ποτέ μην πεις ποτέ» και τα πάντα μπορεί ν’ αλλάξουν από τη μια μέρα στην άλλη και όλα να ανατραπούν.

Πάντως σύμφωνα με τα μέχρι τώρα ισχύοντα αυτός ο δρόμος της επιστροφής μοιάζει και είναι δύσκολος.

***

Βέβαια εκτός από το δρόμο της επιστροφής υπάρχει και η εναλλακτική του δρόμου της ένταξης σε κάποιο νέο κομματικό σχηματισμό που όλοι λένε πως αργά ή γρήγορα θα προκύψει με πρωτεργάτες κάποιους της εσωκομματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ.

Μια τέτοια κίνηση εμπεριέχει αρκετό ρίσκο, καθώς πολλές φορές μέχρι σήμερα αποδείχτηκε ότι τέτοια σχήματα δύσκολα μακροημερεύουν, ενώ το ΠΑΣΟΚ, έστω και με μειωμένα, προς το παρόν, ποσοστά απέδειξε πως παραμένει ανθεκτικό και καταφέρνει να επιβιώσει παρά τις όποιες δυσκολίες.

 

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X