Ακούμε πολλές φορές για κάποιες πόλεις με πολύ καλούς ανθρώπους, άπειρες ομορφιές και δυνατή ιστορία και που όμως δεν τυχαίνει να τις επισκεφτούμε ποτέ.

Μία από αυτές λοιπόν είναι και η πόλη της Δράμας , που η διεξαγωγή ενός Επιμορφωτικού Σεμιναρίου με οδήγησε εκεί. Το πρώτο πράγμα που με εντυπωσίασε στην πόλη αυτή, είναι οι καλοσυνάτοι κάτοικοι και η προθυμία τους να εξυπηρετήσουν κάθε επισκέπτη .

Το δεύτερο που μας ανέφεραν οι φίλοι που συναντήσαμε εκεί, ήταν το ότι έπρεπε να επισκεφτούμε τις πηγές της Αγίας Βαρβάρας κοντά στο ξενοδοχείο μας, από όπου ξεκίνησε η πρώτη επαφή με την Πόλη. Πρόκειται για μία τεράστια έκταση με καταπράσινο θέαμα και με ήχους νερών που αναβλύζουν από διάφορα σημεία σχηματίζοντας λιμνούλες και ποταμάκια με τα γραφικά γεφυράκια και τα πανύψηλα Πλατανιά, που δημιουργούν μία μοναδική αίσθηση στο “Πάρκο των Πηγών” , όπου δεσπόζει η Εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας από το προαύλιο της οποίας ξεκινούν οι πήγες.

Σε ένα άλλο σημείο του χώρου βρίσκεται η ιστορική Καπναποθήκη του 1924, η οποία πλέον έχει διαμορφωθεί σε ένα μοντέρνο Ξενοδοχείο . Η πόλη συνεχίζει να μας εκπλήσσει ευχάριστα περπατώντας στους Δρόμους , μετά την ολοκλήρωση των καθημερινών πολύωρων μαθημάτων του Σεμιναρίου, με τις γραφικές στοές, τα μαγαζάκια με τα πεντανόστιμα φαγητά με παραδοσιακές γεύσεις, μεγάλη ποικιλία γλυκών και υπέροχη μουσική και κανταδόρους όταν πέφτει η νύχτα. Επίσης εντύπωση προκαλούν τα γκράφιτι στο “Πάρκο των Πηγών”, που είναι εναρμονισμένα με την ιστορικότητα του τόπου. Τα άφθονα νερά και ο γόνιμος κάμπος της, την καθιστούν μία από τις καλύτερες Πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, οικονομικά και εμπορικά ανθηρή .

Μία ακόμα δυνατή εικόνα για εμάς, ήταν λαμπρός Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου στο Κέντρο της Πόλης, ο οποίος την περίοδο της Τουρκοκρατίας ονομαζόταν “Εσκί Τζάμι”. Υπάρχουν ακόμα τέσσερα Τεμένη στην Πόλη που διασώζονται και χαρακτηρίζονται από τις ,σπάνιας ομορφιάς , τοιχογραφίες. Το ταξίδι περιελάμβανε και πολλές ακόμα εκπλήξεις, καθώς βρεθήκαμε στο στέκι της Δραμινής Ολυμπιονίκη Άννας Κορακάκη στο οποίο βρίσκεται η φανέλα της με ένα από τα μετάλλιά της, όπου μας οδήγησε ο αγαπημένος φίλος μας παλιός πετυχημένος Προπονητής του “Εορδαϊκού” Πτολεμαΐδας Βασίλης Ταβλαρίδης.

Οι επίσης καλοί μας φίλοι ο Ηρακλής και ο Αχιλλέας με τις όμορφες οικογένειές τους, μας χάρισαν ευχάριστες στιγμές σε όμορφες γωνίες της Πόλης, ενώ αξίζει να αναφερθώ στην θερμή υποδοχή της ηγεσίας του ΠΤ ΕΕΣ Δράμας στον όμορφο και φιλόξενο χώρο του. Φυσικά δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στην καταπληκτική Δραμινιώτικη κουζίνα με τα βραβευμένα κρασιά , τα γλυκά κουταλιού και τα χειροποίητα ζυμαρικά. Αποχαιρετώντας τη Δράμα κανείς , την Πόλη με την ισχυρή ταυτότητα και ιστορία και τους καλωσινάτους κατοίκους , δεν μπορεί να μην υποσχεθεί στον εαυτό του ότι σύντομα θα την ξαναεπισκεφθεί.

ΚΟΥΛΑ ΠΟΥΛΑΣΙΧΙΔΟΥ

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X