Η Σάντυ και ο Γιωργάκης, δύο από τις αρκούδες που ζουν στο Καταφύγιο του Αρκτούρου στο Νυμφαίο της Φλώρινας, διακρίνονται να κάνουν τις πρώτες τους κινήσεις και να περνούν περισσότερες ώρες έξω από τις φωλιές τους μετά το ξύπνημα τους από τον χειμέριο λήθαργο.

Όπως κάθε χρόνο, οι νεαρότερες αρκούδες, όπως η Σάντυ, ο Γιωργάκης, ο Μπράντλεϊ, ο Κούπερ και ο Ρέι, ξύπνησαν από τις πρώτες, ενώ πιο μεγάλες αρκούδες, όπως η Σάσα με την Αλεξάνδρα, περνούν ακόμα την περισσότερη ώρα μέσα στη φωλιά τους, στη διάρκεια της ημέρας.

Σύμφωνα με όσα είπε ο υπεύθυνος Επικοινωνίας του Αρκτούρου, Παναγιώτης Στεφάνου, στη Greenagenda.gr, ο ερχομός της Άνοιξης έκανε τα θηλαστικά πιο δραστήρια, κυρίως τα νεότερα. Η Σάντυ και ο Ρέι σώθηκαν από την αιχμαλωσία τους στην Αλβανία και βρήκαν το καταφύγιό τους στον Αρκτούρο. Ο Γιωργάκης πυροβολήθηκε στην περιοχή του Μετσόβου σε μικρή ηλικία και τα νευρολογικής φύσεως προβλήματα που απέκτησε είχαν ως αποτέλεσμα να παραμείνει στο Καταφύγιο του Αρκτούρου.

«Το διαφορετικό που είδαμε την προηγούμενη χρονιά, το 2023, ήταν ότι οι αρκούδες οδηγήθηκαν νωρίτερα στις φωλιές τους καθώς υπήρχε πολύ χιόνι, ήταν η πρώτη φορά που συνέβη αυτό πριν από την περίοδο των Χριστουγέννων. Συνήθως αυτό συνέβαινε μετά τις γιορτές, τον Γενάρη. Όσον αφορά το ξύπνημά τους από τον χειμέριο λήθαργο, αυτός γίνεται τον Μάρτιο και προς τα τέλη του μήνα. Οι αρχές Μαρτίου είναι μια φυσιολογική περίοδος, σύμφωνα με όσα παρατηρήσαμε όλα αυτά τα χρόνια λειτουργίας του Αρκτούρου», λέει στη Greenagenda.gr ο κ. Στεφάνου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το τελευταίο διάστημα μειώθηκε σημαντικά ο αριθμός των τροχαίων όπου εμπλέκονται αρκούδες. «Αυτό οφείλεται στις παρεμβάσεις που έγιναν στο οδικό δίκτυο από την της Εγνατία Οδό, διότι τοποθετήθηκε περίφραξη στα σημεία που παρατηρείται έντονη κινητικότητα των αρκούδων. Κάποια σποραδικά περιστατικά δείχνουν ότι έχουν μειωθεί τα τροχαία, σε ένα με δύο κάθε χρόνο», αναφέρει ο εκπρόσωπος της περιβαλλοντικής οργάνωσης.

Το Κέντρο Προστασίας Αρκούδας στο Νυμφαίο λειτουργεί από το Σάββατο 2 Μαρτίου καθημερινές (εκτός Τετάρτης) και Σαββατοκύριακα από τις 10.00 έως τις 17.00 (ώρες ξεναγήσεων 10.00, 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00, 16.00, 16.30). Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στο 2386041500 & 2386031155.

Πηγή: https://greenagenda.gr

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X