Το καλοκαίρι του 2024 με την παρατεταμένη περίοδο υψηλών θερμοκρασιών, έχει αφήσει ορατές επιπτώσεις στα δάση της Δυτικής Μακεδονίας, τα οποία παρουσιάζουν σημάδια αδυναμίας να αντέξουν τέτοιες καιρικές συνθήκες. Ο προγνώστης καιρού Γιώργος Βασιλειάδης αποτυπώνει στο facebook αυτή την κρίσιμη κατάσταση με ένα σύντομο σχόλιο που συνοδεύεται από φωτογραφίες που μιλούν από μόνες τους:

“Το καλοκαίρι 2024 σε δύο φωτογραφίες.

Η μεγάλη διάρκεια των υψηλών θερμοκρασιών σε συνδυασμό με την απουσία συνθηκών αστάθειας το φετινό καλοκαίρι, είχε ως αποτέλεσμα τα περισσότερα από τα δάση της Δυτικής Μακεδονίας να αποκτήσουν ένα καφέ χρώμα.

Αρκετά από τα φύλλα έχουν πέσει και τα περισσότερα από αυτά έχουν γίνει καφέ. Το πράσινο έχει περιοριστεί, ειδικά σε μεγαλύτερα υψόμετρα, εκεί όπου κυριαρχούν μεγάλα δάση οξυάς και η θερμοκρασία παραμένει λίγο πιο χαμηλή.

Η υγεία των δασών είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, η ακαρπία που συνοδεύει αυτό το φαινόμενο κρίνει τη βιωσιμότητα για την πανίδα της περιοχής, σε μια εποχή που η τροφή θα έπρεπε να είναι άφθονη αφού οι χιλιάδες αγριομηλιές, αγριοκερασιές και άλλα οπωροφόρα δέντρα των δασών μας, βρέθηκαν αντιμέτωπα με συνθήκες που η διάρκεια τους ξεπέρασε τα όρια ανοχής τους.

Εικόνες από δάση μεταξύ των οικισμών Φούφα Εορδαίας και Βαρικού Φλώρινας το απόγευμα της 24ης Αυγούστου 2024.”

X