Ξεκίνησε επανεξέταση 2 φαρμάκων – Πιθανή ανεπιθύμητη ενέργεια ο αυτοκτονικός ιδεασμός

Ξεκίνησε η επανεξέταση των φαρμάκων που περιέχουν την φιναστερίδη και την δουταστερίδη

Η επανεξέταση αξιολογεί δεδομένα σχετικά με τις αυτοκτονικές σκέψεις και συμπεριφορές Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ξεκίνησε επανεξέταση των φαρμάκων που περιέχουν φιναστερίδη και δουταστερίδη μετά από ανησυχίες που σχετίζονται με τον αυτοκτονικό ιδεασμό (αυτοκτονικές σκέψεις).

Τα δισκία που περιέχουν 1 mg φιναστερίδης και το δερματικό διάλυμα φιναστερίδης χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία των πρώιμων σταδίων της αδνρογενούς αλωπεκίας (τριχόπτωση λόγω ανδρικών ορμονών) σε άνδρες ηλικίας από 18 έως 41 ετών. Τα δισκία που περιέχουν 5 mg φιναστερίδης και οι κάψουλες που περιέχουν 0,5 mg δουταστερίδης χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ανδρών με καλοήθη υπερπλασία του προστάτη (BPH), μία κατάσταση κατά την οποία ο προστάτης είναι διογκωμένος και μπορεί να προκαλεί προβλήματα στη ροή των ούρων.

Τα φάρμακα που περιέχουν φιναστερίδη και δουταστερίδη που λαμβάνονται από το στόμα έχουν έναν γνωστό κίνδυνο ψυχιατρικών παρενεργειών, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης. Ο αυτοκτονικός ιδεασμός επίσης προστέθηκε πρόσφατα ως πιθανή ανεπιθύμητη ενέργεια άγνωστης συχνότητας στις πληροφορίες προϊόντος για τα δυο πρώτα φάρμακα που περιέχουν φιναστερίδη, εγκεκριμένα σε αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), το Propecia και το Proscar.

Για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων, έχουν ήδη ληφθεί μέτρα για τα φάρμακα φιναστερίδης, συμπεριλαμβανομένων προειδοποιήσεων στις πληροφορίες του προϊόντος προς τους επαγγελματίες υγείας να παρακολουθούν τους ασθενείς για ψυχιατρικά συμπτώματα, να διακόπτουν τη θεραπεία εάν εμφανιστούν συμπτώματα και συστάσεις προς τους ασθενείς να ζητούν ιατρική συμβουλή εάν εμφανίσουν ψυχιατρικά συμπτώματα.

X