Η εκπομπή Ραδιοεφημερίδα με την Αναστασία Κοτζακόλιου φιλοξένησε τον Νίκο Σαμαρά, Ορθοπεδικό – Χειρουργό, ο οποίος κλήθηκε να σχολιάσεις τις δηλώσεις του Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη αναφορικά με τα απογευματινά χειρουργεία, αλλά και το γεγονός ότι οι πολίτες θα πρέπει να δίνουν από 300 μέχρι και 2.000 ευρώ, προκειμένου να μπουν στα απογευματινά χειρουργεία.

Ο κ. Σαμαράς, που έχει διατελέσει και διευθυντής στην Ορθοπεδική κλινική του Μποδοσάκειου, κλήθηκε να σχολιάσει τις εν λόγω εξαγγελίες, λέγοντας ευθύς εξαρχής πως «το ΕΣΥ νοσεί βαθύτατα», εξηγώντας: «Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της υποστελέχωσης σε γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό και γενικότερα, των κακών συνθηκών εργασίας στα δημόσια νοσοκομεία και των χαμηλών αμοιβών. Αυτές οι συνθήκες κάνουν μη ελκυστικό το ΕΣΥ για τους γιατρούς και οι θέσεις που προκηρύσσονται είναι άγονες», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Προσέθεσε δε πως οι λίστες με τα χειρουργεία είναι τεράστιες, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα, όπου αναμονή πάνω από 4 μήνες έχει κατά 50% η Βόρεια Ελλάδα. Προσέθεσε πως λείπουν αναισθησιολόγοι αλλά υπάρχουν και άλλες ειδικότητες σε έλλειψη.

Ερωτηθείς αν το θέμα με τις λίστες αφορά και της Δ. Μακεδονίας, προσέθεσε πως τα νοσοκομεία της Δ. Μακεδονίας έχουν από 2 αναισθησιολόγους, ενώ στο Μποδοσάκειο η μία μόνιμη και ο άλλος γιατρός από μπλοκάκι.

Εκτίμησε, μάλιστα, πως απογευματινά χειρουργεία στα επαρχιακά νοσοκομεία δεν μπορούν να εφαρμοστούν, γιατί όπως είπε, ο ίδιος ο γιατρός που θα είναι το πρωί αναισθησιολόγος δεν μπορεί να κάνει απογευματινά χειρουργεία. «Η ιστορία των απογευματινών χειρουργείων αφορά τα πολύ μεγάλα νοσοκομεία. Για λίστα αναμονής άνω των 4 μηνών ο υπουργός είπε πως δεν θα πληρώνει και αυτό είναι σημαντικό», τόνισε επίσης ο κ. Σαμαράς.

«Το ΕΣΥ χρειάζεται ριζική αναδιάρθρωση, θεσμική και χωροταξική. Δεν μπορεί να λειτουργεί χωροταξικά με όρους της δεκαετίας του ’80, τη στιγμή που η ιατρική έχει αλλάξει ριζικά», είπε ακόμη, λέγοντας πως το πολιτικό σύστημα πρέπει να αντιληφθεί ότι χρειάζεται ριζική ανανέωση.

Επανέλαβε πως στα επαρχιακά νοσοκομεία δεν μπορούν  να ισχύσουν απογευματινά χειρουργεία, φέροντας τοπ παράδειγμα του Μαμάτσειου που δεν μπορούσε πρόσφατα να κάνει ούτε τα πρωινά τακτικά χειρουργεία.

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X