Η εκπομπή Ραδιοεφημερίδα με την Αναστασία Κοτζακόλιου φιλοξένησε τον Νίκο Σαμαρά, Ορθοπεδικό.

Ο ίδιος έδωσε συμβουλές και μίλησε για το θέμα της οστεοπόρωσης, λέγοντας πως η οστεοπόρωση σχετίζεται κυρίως με τις γυναίκες μετά την κλιμακτήριο και την εμμηνόπαυση, κάτι που οδηγεί στην απώλεια ασβεστίου από τα οστά. Σε αυτό οφείλεται τόσο το dna αλλά και ο τρόπος ζωής, καθώς οι παλαιότερε γυναίκες εργάζονταν στα χωράφια. Επίσης, δεν βοηθάει και η διατροφή μας, όπως η υπερβολική χρήση του κρέατος, που δεσμεύει το ασβέστιο, φαρμακευτικοί και άλλοι παράγοντες.

Τα γερά κόκαλα χτίζονται από την παιδική ηλικία και το πολύ μέχρι τα 25 έτη. Από κει και μετά για τη γυναίκα μέχρι την κλιμακτήριο υπάρχει μια σταθερή εικόνα και μετά εμφανίζεται η πτώση.

Στις μεγαλύτερες ηλικίες με απλές πτώσεις προκαλούνται κατάγματα, με πιο απλό το κάταγμα στον καρπό ή χειρουργεία που απαιτούνται για γοφούς κ.α. Επίσης, ο ίδιος τόνισε πως μετά τα 70 η οστεοπόρωση αφορά και τους άνδρες.

Μετά τη διάγνωση ανάλογα τη βαρύτητα υπάρχουν διάφορες θεραπείες, με πρώτο στόχος να ανασταλεί η περεταίρω επιδείνωση και έπειτα να νοιώθει ο άνδρας ή γυναίκα πιο ασφαλής. Ακολουθείται φαρμακευτική αγωγή.

Η εξέταση είναι απλή και παράλληλα ο γιατρός εξετάζει και ελλείψεις βιταμινών.

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X