Ν. Πλόσκας: Η τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία των επιχειρήσεων – Το έργο του Κόμβου Ψηφιακής Καινοτομίας

Η εκπομπή Ζουν Ανάμεσά μας με τον Αντώνη Πουγαρίδη, φιλοξένησε τον Νίκο Πλόσκα – Αναπληρωτή Καθηγητή στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας.

Αναφορά έγινε στον Κόμβο Ψηφιακής Καινοτομίας Κόμβος SYNERGiNN EDIH που συντονίζει το Πανεπιστήμιο. Όπως τόνισε ο ίδιος, προ ημερών έγινε σχετική συνάντηση στην Αθήνα με κόμβους καινοτομίας, συζητώντας για το πώς οι ακαδημαϊκοί μπορούν να έρθουν πιο κοντά με τις επιχειρήσεις ώστε να καταλάβουν τις ανάγκες της αγοράς και αντίστοιχα οι εταιρείες να εξηγήσουν τις ανάγκες τους στα Πανεπιστήμια.

«Στόχος είναι να μπορέσουν να συνεργαστούν τα Πανεπιστήμια και οι εταιρείες, ώστε με τις μεν εταιρείες να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία που έγιναν σε ερευνητικά προγράμματα, και τα ιδρύματα να κάνουν ακόμη πιο εξειδικευμένα τα εργαλεία, καλύπτοντας τις ανάγκες της αγοράς», τόνισε.

Ο Κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας έχει έδρα τη Δ. Μακεδονία και έχει στόχο να βοηθήσει εταιρείες και δημόσιους οργανισμούς στον ψηφιακό τους μετασχηματισμό, δηλαδή να χρησιμοποιήσουν εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης και κυβερνοασφάλειας, που πλέον είναι καθημερινότητα για μεγάλες εταιρείες, ώστε να εφαρμοστούν περισσότερο σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο κόμβος ανήκει σε δίκτυο 7 πανελλαδικών κόμβων και 226 σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με τον κόμβο της Δ. Μακεδονίας να εξειδικεύεται στην αυτοματοποίηση ενεργειών για ενέργεια και περιβάλλον.

Δοκιμή πριν την επένδυση

Υπάρχουν έτοιμες υπηρεσίες που προσφέρονται και δράσεις που ήδη υλοποιήθηκαν, αλλά και ατομικά ο καθένας μπορεί να ζητήσει ενέργειες από τον κόμβο, με τον στόχο να είναι να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να κάνουν δοκιμές πριν την επένδυση. Λ.χ. μια εταιρεία μεταποίησης να ελέγχει αν κάποια προϊόντα είναι ελαττωματικά, δράση που πλέον μπορεί να γίνει μέσω τεχνολογίας και εγκατάστασης συγκεκριμένου εξοπλισμού στην εταιρεία.

Ο κόμβος πέρα από το να δοκιμάσει μια υπηρεσία, βοηθάει και στην εξεύρεση χρηματοδότησης μέσω προγραμμάτων, καλύπτοντας ολοκληρωτικά τις ανάγκες μιας εταιρείας. Στόχος είναι πολλές εταιρείες να βοηθηθούν από τη δράση αυτή.

Η πιο σημαντική υπηρεσία των κόμβων είναι η δοκιμή πριν την επένδυση, κάτι που ωφελεί σημαντικά τις επιχειρήσεις. Μια ακόμη υπηρεσία, είναι η εκπαίδευση και κατάρτιση των επιχειρηματιών σε ανάλογες τεχνολογίες, ώστε να υπάρχει κάποιος που θα καταλαβαίνει πως λειτουργούν τα εργαλεία, αλλά και να τα πάει ένα βήμα παρακάτω.

Ο κόμβος λειτουργεί ήδη τους τελευταίους 8 μήνες (Ιούνιος 2024) και το έργο θα λειτουργεί ως τον Ιούνιο του 2027. Το πρώτο εξάμηνο ήταν στην προετοιμασία των υπηρεσιών για να δοθούν απευθείας στις επιχειρήσεις.

Στα μέσα Μαρτίου θα γίνουν μάλιστα ενημερωτικές εκδηλώσεις γνωριμίας, σε Κοζάνη και τις υπόλοιπες πόλεις της Δ. Μακεδονίας. Οι υπηρεσίες είναι δωρεάν, και ο κατάλογος υπηρεσιών είναι εγκεκριμένος από το πρόγραμμα. Μια υπηρεσία λ.χ. κόστους 5.000 ευρώ δίνεται δωρεάν στην επιχείρηση, κοστολογείται και δεν τιμολογείται. Καθώς εγγράφεται στον κατάλογο κρατικών ενισχύσεων (de minimis).

Ωστόσο αν και η υπηρεσία μεν είναι δωρεάν, η εταιρεία πρέπει να σπαταλήσει χρόνο και ενέργεια για να βρεθεί λύση, οπότε στο τέλος της ημέρας μπορεί κάποιες συνεργασίες μπορεί να μην προχωρήσουν, αλλά η μεγάλη πλειονότητα αυτών βρίσκει λύσεις ψηφιακών μετασχηματισμών, καταλήγει ο ίδιος.

AI και drone με θερμοκάμερες

Ειδικά παραδείγματα, είναι σε οινοποιία και τυροκομεία, με τον Κόμβο να προσφέρει πιο εξειδικευμένες λύσεις, όπως την εγκατάσταση αισθητήρων για ανίχνευση των ενεργειακών αναγκών. Εκεί, μέσω εργαλείων AI μπορούν να προβλέψουν τις ενεργειακές καταναλώσεις και να προκύψει π.χ. η εγκατάσταση Φ/Β συστήματος ή μπαταρίας αποθήκευσης ενέργειας ώστε να υπάρξει άμεσο αποτέλεσμα στον λογαριασμό του οινοποιείου. Ή σε εταιρεία φωτοβολταϊκού πάρκου, προτείνεται η εξεύρεση λύσεων για τα πάνελ που αρχίζουν να πέφτουν οι αποδόσεις τους (μέσω drone με θερμοκάμερες που πετούν πάνω από τα πάνελ). Σε εταιρείες μπορούν επίσης να παρουσιάζουν διάφορα ψηφιακά εργαλεία, εγκατάσταση εργαλείων στο Cloud και όχι σε δίσκους, για εξεύρεση χώρου. Επίσης, για τις startups παρέχονται υπηρεσίες συμβουλευτικής ή δυνατότητα φιλοξενίας στον κόμβο.

Να σημειωθεί, τέλος, πως μέχρι το τέλος του έργου του Κόμβου Καινοτομίας οι θέσεις εργασίας θα ξεπεράσουν τις 100 και η πλειοψηφία αυτών θα αφορά στη Δ. Μακεδονία.

Το Καλλιτεχνικό Σχολείο Κοζάνης και το Μουσικό Πτολεμαΐδας παρουσιάζουν την «Φαλακρή Τραγουδίστρια» του Ιονέσκο

«Η Φαλακρή Τραγουδίστρια»: Μια όμορφη συνεργασία του Καλλιτεχνικού Σχολείου Κοζάνης και του ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ, που συνδυάζει αρμονικά τις τέχνες και προάγει τον πολιτισμό! Η

Read More »
X