Η εκπομπή True Story Radio Morning Club με τον Υπάτιο Μωυσιάδη φιλοξένησε τον Νίκο Λυσσαρίδη – Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας και Μεταφορών. Ο ίδιος αναφέρθηκε στην πρόσφατη συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και επιχειρήσεων της περιοχής στην έκθεση “SUMMER FANCY FOOD SHOW 2024”, στην Αμερική.

Η έκθεση έγινε 28-30 Ιουνίου, με την περιφέρεια Δ. Μακεδονίας να συμμετάσχει στην μεγαλύτερη έκθεση τροφίμων και ποτών της Αμερικής, με τρεις επιχειρήσεις της περιοχής. Στόχος ήταν η προώθηση των τοπικών μας προϊόντων και η σύναψη συμφωνιών στην πολύ μεγάλη Αμερικάνικη αγορά.

Ήταν ένα τριήμερο γεμάτο συναντήσεις για τις επιχειρήσεις, βλέποντας τον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο ανταγωνισμό στον ιδιαίτερα ανταγωνιστικό κλάδο των τροφίμων και των ποτών, όπως σημείωσε ο κ. Λυσσαρίδης.

Στο περίπτερο της Δ. Μακεδονίας ήρθαν και δύο εμπορικοί ακόλουθοι από Αμερική και Καναδά, προκειμένου να δώσουν γνώσεις και εμπειρίες για να εισέλθουν οι δύο επιχειρήσεις στις δύο εν λόγω αγορές.

Η εν λόγω έκθεση ήταν στοχευμένη, σημείωσε επίσης, λέγοντας πως αρκετοί ήταν αυτοί που έψαχναν στην έκθεση τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα, όπως φακή, φασόλια, τσάι βουνού, πιπεριές κ.α.

Μεγάλη εντύπωση έκαναν και περίπτερα μεσογειακών χωρών όπως της Ιταλίας που το περίπτερό της ξεπερνούσε τις 300 επιχειρήσεις, αποτελώντας παράδειγμα καλής πρακτικής.

Από τη συμμετοχή στην Διεθνή Έκθεση SUMMER FANCY FOOD SHOW 2024

Στα αποτελέσματα, οι δύο από τις τρεις επιχειρήσεις είχαν ήδη κλείσει εμπορικά συμβόλαια και την Τρίτη να κλείνει ήδη συμβόλαια, με τον κ. Λυσσαρίδη να σημειώνει πως για να πουλήσεις σε αυτές τις αγορές θα πρέπει να βγεις περισσότερες φορές σε εκθέσεις. Οι εν λόγω μεγάλες εταιρείες έχουν ξανα- βγει στην αμερικάνικη αγορά και μπόρεσαν να κλείσουν πολύ πιο εύκολα εμπορικές συμφωνίες, ανέφερε επίσης.

«Στην εποχή της μετάβασης και της απολιγνιτοποίησης, θα πρέπει να στηρίξουμε τις τοπικές επιχειρήσεις, που γνωρίζουν και την ανθρωπογεωγραφία της περιοχής αλλά κυρίως πρέπει να τους βοηθήσουμε ώστε να μείνουν στον τόπο μας και να στηριχθούν. Πρωταρχικό μου μέλημα και της περιφερειακής αρχής είναι να στηριχθούν αυτές οι επιχειρήσεις, ενώ έχουμε βγάλει ένα εκθεσιακό πρόγραμμα σε Ελλάδα και εξωτερικό, στον αγροτοδιατροφικό τομέα, τον τεχνολογικό τομέα, τον κλάδο του μαρμάρου, τον κλάδο της γούνας, των ξενοδοχείων κ.α.», ανέφερε με νόημα. Μάλιστα προ μηνός συμμετείχε η περιφέρεια σε τεράστια έκθεση ετικέτας.

Το δεύτερο εξάμηνο των εκθέσεων του 2024 προχωράει με συμμετοχές σε εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό και σε ένα μήνα θα καταρτιστεί το πρόγραμμα εκθέσεων για του χρόνου, καθώς όσο πιο νωρίς οργανώνονται για συμμετοχή σε εκθέσεις, τόσο πιο καλά μέρη θα κλείνουν εντός των εκθέσεων αυτών.

Τέλος, ανέφερε πως το κλίμα στη Δ. Μακεδονία είναι θετικό για την έλευση επενδύσεων στην περιοχή, σημειώνοντας πως η ΚΕΠΑΝΕΜ θα δει τα επενδυτικά σχέδια που έχουν υποβληθεί ήδη για χρηματοδότηση, ώστε να προχωρήσουν οι επιχειρήσεις και να δημιουργηθούν πάνω από 3.000 θέσεις εργασίας στην περιοχή.

Στην περιφέρεια, μάλιστα, δημιουργείται, μάλιστα, γραφείο επιχειρηματικότητας, συμβάλλοντας όπου χρειαστεί.

X