Η εκπομπή Ζουν Ανάμεσά μας με τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε τον Νίκο Λυσσαρίδη, Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας και Μεταφορών.

«Αισθάνομαι συγκινημένος που θέλω να ξανα- προσφέρω με όλες μου τις δυνάμεις για την Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας. Υπάρχει η εμπειρία και είμαστε πολύ πιο έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα έγιναν ήδη οι απαραίτητες γνωριμίες και ενημερώσεις και ξεκίνησαν ήδη οι συναντήσεις με φορείς και συλλόγους ώστε να λύσουμε τα πολλά προβλήματα του κλάδου επιχειρήσεων, αλλά και μεταφορών και γουνοποιίας», είπε αρχικά.

Αναφορικά με τα προβλήματα των επιχειρήσεων για το κομμάτι της εξαγωγικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων, ο κ. Λυσσαρίδης αναφέρθηκε στο κομμάτι των εκθέσεων, λέγοντας πως ήδη έχει γίνει η πρώτη επαφή με το Επιμελητήριο Κοζάνης, ώστε να λυθιούν διαδικαστικά θέματα για τις επιχειρήσεις που θέλουν να συμμετέχουν σε εκθέσεις. «Σχεδιάζουμε το μέλλον τον εκθέσεων και για τον επόμενο χρόνο», είπε επίσης, λέγοντας πως θα βγει ο ανάλογος σχεδιασμός, σε συνεργασία και με τα επιμελητήρια.

Επίσης, έκανε λόγο για κοινή συνάντηση Περιφέρειας, Δήμων και Επιμελητηρίων, με γνώμονα τον κοινό στόχο, κοινή προοπτική και κοινές δράσεις, ώστε να έρθουν κοινές δράσεις, ενώ δεν αποκλείεται να μπει και τεχνικός σύμβουλος, που θα λαμβάνει το feedback από τη συμμετοχή των επιχειρήσεων σε εκθέσεις.

Για την εφαρμογή της νομοθεσίας για τις λαϊκές αγορές , ο κ. Λυσσαρίδης τόνισε πως έγινε μια πρώτη συνάντηση με την Ομοσπονδία λαϊκών Αγορών Δ. Μακεδονίας και τους προέδρους. Εκεί συζητήθηκαν διάφορα διαδικαστικά θέματα των εκθετών, όπως αν ο εκθέτης δεν πληρώσει το αντίτιμο στην εκάστοτε δημοτική αρχή, τότε ο δήμος τους πρώτους 2 μήνες είναι υποχρεωμένος να ανακαλέσει την άδεια και θα ακολουθήσει η περιφέρεια στο να κατανείμει τις άδειες στις κενές θέσεις που δημιουργούνται.

Για πρώτη φορά η Περιφέρεια έχει εκδώσει πρόγραμμα για να καλυφθούν οι κενές θέσεις στις λαϊκές αγορές και αυτό γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο. Το πρόβλημα, όπως τονίζει, είναι για όσους θέλουν να εκδώσουν νέες θέσεις άδειας λαϊκών αγορών στην περιοχή. Ήδη έγινε η πρώτη κουβέντα με τα τμήματα Εμπορίου, ενώ θα γίνει το αμέσως επόμενο διάστημα μια μεγάλη προκήρυξη για να εκδοθούν νέες θέσεις στις λαϊκές, σε συνεννόηση με τους δήμους.

Ερωτηθείς για τον κανονισμό λειτουργίας της λαϊκής αγοράς του Δ. Εορδαίας που είχε σταλθεί για έγκριση στο Περιφερειακό Συμβούλιο (στην προηγούμενη θητεία) και καθυστέρησε δύο έτη να εγκριθεί και πόσο μπλοκάρει η γραφειοκρατία διάφορα επίπεδα, ο κ. Λυσσαρίδης απάντησε πως υπάρχει μια γενική δυστοκία και πλέον όλα θα πρέπει να γίνονται ηλεκτρονικά.

Ερωτηθείς για τη σύσκεψη που έγινε με τους ιδιοκτήτες φορτηγών που μεταφέρουν τον λιγνίτη από τα Σέρβια στον ΑΗΣ Μελίτης, ο κ. Λυσσαρίδης απάντησε πως οι μεταφορείς από τις αρχές του Νοέμβρη δεν κινούνται προς το εργοστάσιο γιατί η ΔΕΗ δεν θέλει άλλο λιγνίτη αυτή τη στιγμή και έγιναν συζητήσεις για το πώς μπορούν να βοηθηθούν οι επαγγελματίες. Η συζήτηση που έγινε είναι είτε πως μπορεί να πειστεί η ΔΕΗ να ξεκινήσει ξανά είτε να μπορέσουν να μεταφέρουν το λιγνίτη στην 5η μονάδα, με τον κ. Λυσσαρίδη να τονίζει πως θα γίνει μια κουβέντα μεταξύ περιφερειάρχη και προέδρου ΔΕΗ για να λυθεί το ζήτημα.

Για τις μεταφορές, τον δεύτερο πυλώνα της αντιπεριφέρειας, ο κ. Λυσσαρίδης αναφέρθηκε στους στόχους που υπάρχουν κατ’ αρχάς, λέγοντας πως η εν λόγω αντιπεριφέρεια ευθύνεται στα ΚΤΕΛ, την εύρυθμη λειτουργία των ΤΑΞΙ, τις εκδόσεις αδειών από το τμήμα μεταφορών, για τις μεταφορές μαθητών στα σχολεία (όπου μετακινούνται με ΚΤΕΛ ή ταξί στα σχολεία).

Επίσης, έγινε ακόμη μια συνάντηση για τον κλάδο της γουνοποιίας, προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα του κλάδου της γούνας, ώστε να πάρει πάλι μπροστά. Μπήκε σαν προτεραιότητα να βγει αρχικά ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης νέων για να μάθουν το επάγγελμα και να το εξασκήσουν, καθώς επίσης και η ενίσχυση απόκτησης προϊόντος αλλά και η ενίσχυση ώστε να συμμετάσχουν σε μεγάλες εκθέσεις. Επίσης, έγινε μια κουβέντα ώστε να φανεί το αποτύπωμα του διοξειδίου του άνθρακα της γούνας, απέναντι στα υπόλοιπα ρούχα που γίνονται αυτή τη στιγμή. Για τον κλάδο εκτροφείς γουνοφόρων, σημείωσε ότι θα ανέβει το επόμενο διάστημα καθώς αυξήθηκαν τα εκτροφεία, ενώ ο κλάδος της γούνας έχει πρόβλημα λόγω του εμπάργκο, με τον στόχο σήμερα να είναι να βγει προς τα έξω η ποιότητα των γουνοφόρων της περιοχής.

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X