Αποφασισμένος να μην αφήσει τίποτα να πέσει κάτω, ο Κάρστεν Ράσμουσεν, πραγματοποίησε νέα ηχηρή παρέμβαση στην συνεδρίαση της 2ης Επιτροπής Παρακολούθησης του προγράμματος Δίκαιης Μετάβασης η οποία πραγματοποιείται στην Πτολεμαΐδα.

Αφού άκουσε σειρά τοποθετήσεων, πήρε εκ νέου το λόγο και αναφέρθηκε σε κάποια business plan τα οποία δεν είναι ξεκάθαρα όπως είπε, δίνοντας ως παράδειγμα την αξιοποίηση του ορυχείου της Βεγόρας:

«Είναι πολλά τα 30εκ. ευρώ και αποτελεί μαύρο κουτί το γεγονός ότι δεν έχουμε λεπτομέρειες και εξειδικεύσεις για τέτοια έργα. Βλέπω επίσης ότι ξεπηδούν πολλά παρατηρήτρια σαν μανιτάρια. Υπάρχουν καθυστερήσεις στην απόδοση των εδαφών από τη ΔΕΗ. Προτείνουμε να γίνουν στοχευμένες προσκλήσεις σε συνεργασία με τους δήμους».

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος επανήλθε στο θέμα των καθυστερήσεων σχολιάζοντας τους αριθμούς οι οποίοι παρουσιάστηκαν:

«Δεν έχουμε δει να ξεκινούν δράσεις, δημοσιεύσεις προσκλήσεων και διαγωνισμοί. Μόνο αφού υπογραφούν συμβάσεις θα υπάρχει πλαίσιο δαπανών, όχι βάση των προσκλήσεων. Μας ανησυχεί πολύ και πρέπει να αυξηθεί ο ρυθμός σύναψης συμβάσεων. Έχετε δύο εκ. δαπάνες μόνο και αυτές είναι στην Αθήνα, θέλουμε δαπάνες επί του πεδίου».

Στην τοποθέτησή του αποκάλυψε πως η Κομισιόν έχει κάνει προσομοίωση για το που έπρεπε να είναι το πρόγραμμα: «Είστε στα 179εκ. ευρώ επιλογής ενώ το ποσό έπρεπε να φτάνει τα 430εκ. ευρώ. Το καλοκαίρι με βάση τη δική μας προσέγγιση να είστε στις 420 συμβάσεις. Και δεν θα είστε εκεί. Αυτές οι απώλειες δύσκολα μπορούν να αντισταθμιστούν. Δεν γίνονται έτσι τα πράματα, πρέπει να υιοθετήσετε ριζοσπαστική προσέγγιση το 2024, να αναλάβετε κινδύνους».

Κλείνοντας αναφέρθηκε σε επιλογή άλλων σχεδίων εφόσον υπάρξει υστέρηση σε αυτό που υλοποιείται:

«Κρούουμε τον κώδωνα κινδύνου και ανησυχούμε. Θα παρακολουθούμε στενά και αν δούμε υστέρηση πάμε σε σχέδιο Β και Γ, τα χρήματα πρέπει να φτάσουν στην περιοχή. Αν δεν γίνει, δεν πιάσει το Α πάμε στα επόμενα σχέδια».

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X