Το τελευταίο διάστημα έχει σημειωθεί αύξηση περιστατικών εξαπάτησης μέσω SMS και τηλεφωνικών κλήσεων, με σκοπό την υποκλοπή προσωπικών δεδομένων και χρημάτων από ανυποψίαστους πολίτες.

Μία από τις μορφές αυτής της απάτης είναι το μήνυμα SMS με το περιεχόμενο: “Μαμά, γράψε μου στο WhatsApp τώρα. Νέος αριθμός 69…”. Το μήνυμα αυτό αποστέλλεται από αγνώστους που προσποιούνται ότι είναι το παιδί του αποδέκτη, έχοντας αλλάξει αριθμό τηλεφώνου. Στόχος τους είναι να παρασύρουν το θύμα σε συνομιλία μέσω WhatsApp, όπου στη συνέχεια προσπαθούν να αποσπάσουν χρήματα με την πρόφαση επείγουσας ανάγκης.

Παράλληλα, απατεώνες χρησιμοποιούν αυτοματοποιημένα τηλεφωνικά συστήματα για να τα ενημερώσουν για δήθεν αγορά που έγινε μέσω του λογαριασμού τους στο PayPal. Οι τηλεφωνικοί αριθμοί από τους οποίους εμφανίζεται να καλούν είναι πραγματικοί όμως δεν καλούν οι ιδιοκτήτες τους αλλά οι απατεώνες. Αν τηλεφωνήσεις στον αριθμό το σηκώσει κάποιος ανυποψίαστος που έχει πέσει κι αυτός θύμα της απάτης. Το μήνυμα περιλαμβάνει συνήθως πληροφορίες για το ποσό της υποτιθέμενης αγοράς και οδηγίες για το πώς να ακυρώσουν τη συναλλαγή. Στόχος είναι να προκαλέσουν πανικό και να πείσουν το θύμα να δώσει προσωπικά στοιχεία ή να ακολουθήσει συνδέσμους που οδηγούν σε κακόβουλες ιστοσελίδες.

Για την αποφυγή τέτοιων απατών, οι χρήστες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην απαντούν σε ύποπτα μηνύματα ή κλήσεις. Είναι σημαντικό να επιβεβαιώνουν οποιαδήποτε επικοινωνία με τους δικούς τους ανθρώπους και να αγνοούν συνδέσμους ή αριθμούς τηλεφώνων που περιλαμβάνονται στα μηνύματα. Επιπλέον, αν υπάρξει υποψία ότι έχουν πέσει θύμα απάτης, θα πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με την τράπεζά τους και τις αρμόδιες αρχές.

X