Νέα κλίμακα, μείωση τεκμηρίων και ΦΠΑ – Το σχέδιο για μειώσεις φόρων

Την αναμόρφωση της φορολογικής κλίμακας, τη μείωση του ΦΠΑ, την οριστική κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και τον εξορθολογισμό των τεκμηρίων διαβίωσης σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μέχρι το τέλος της τετραετίας.

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός “εάν δεν είχαμε κάνει αυτή την πολύ μεγάλη πρόοδο στον τρόπο λειτουργίας της ΑΑΔΕ, δεν θα μπορούσαμε να είχαμε υπηρετήσει με συνέπεια και την κεντρική μας επιλογή -από τότε που μας εμπιστεύτηκε για πρώτη φορά ο ελληνικός λαός- να προχωράμε σε σταδιακές αλλά δημοσιονομικά βιώσιμες μειώσεις των φόρων. Διότι τα αυξημένα έσοδα σε μια οικονομία μπορούν να προέλθουν είτε από την ίδια την ανάπτυξη, από την αύξηση του ΑΕΠ -και η χώρα μας σήμερα είναι πρωταγωνίστρια στην Ευρώπη σε αυτόν τον τομέα- είτε από τη μείωση της φοροδιαφυγής, μιας πρακτικής την οποία πολλές φορές έχουμε στηλιτεύσει και με την οποία βρισκόμαστε σε διαρκή πόλεμο.

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε δε απευθυνόμενος στο στελεχιακό δυναμικό της ΑΑΔΕ ότι “όσο μειώνεται η φοροδιαφυγή, όσο περιορίζεται το κενό στον ΦΠΑ, όσο καταφέρνετε και εξιχνιάζετε μεγάλες φορολογικές ή τελωνειακές απάτες που απαιτούν μια εξειδίκευση, τόσο θα προσθέτετε παραπάνω έσοδα στα ταμεία του κράτους, έτσι ώστε να μπορούμε να συνεχίσουμε με την πολιτική μείωσης των φόρων”.

Αλλωστε και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας έχει μιλήσει αρκετές φορές για εξοικονόμηση περί των 2,5 δις. ευρώ από τη μείωση της φοροδιαφυγής και συγκεκριμένα του κενού ΦΠΑ, στόχος ο οποίος φαίνεται ότι θα επιτευχθεί. Σημειώνεται ότι τις προσεχείς μέρες αναμένεται να δημοσιοποιηθεί και η έκθεση της Ε.Ε. για το “κενό” ΦΠΑ στην Ευρωπαική Ενωση.

Εται λοιπόν θα ξεκινήσει εντός του 2025, ο σχεδιασμός για τις μειώσεις φόρων που θα περιορίσουν τις επιβαρύνσεις για τους φορολογούμενους. Συγκεκριμένα θα εξεταστεί:

– Νέα φορολογική κλίμακα. Νέα φορολογική κλίμακα με στήριξη των μεσαίων εισοδημάτων.

-Μείωση κατά 30% μεσοσταθμικά των τεκμηρίων διαβίωσης. Στόχος είναι η εξάλειψη των στρεβλώσεων και των αδικιών που έχουν διαπιστωθεί κατά την πολυετή εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης και η δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών ανάμεσα στα νοικοκυριά. Όπως δείχνουν τα στοιχεία, οι περισσότεροι φορολογούμενοι που εγκλωβίζονται στην παγίδα των τεκμηρίων διαβίωσης είναι μισθωτοί και συνταξιούχοι. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Προϋπολογισμού, περισσότεροι από 1,4 εκατομμύρια φορολογούμενοι πλήρωσαν φόρους με βάση το τεκμαρτό εισόδημά τους και όχι το πραγματικό. Μάλιστα, το ποσό που τους πρόσθεσε η εφορία ανήλθε στα 4,4 δισ. ευρώ.

– Η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ. Το προεκλογικό πρόγραμμα της Ν.Δ. του 2019 προέβλεπε μείωση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 22% και του μειωμένου συντελεστή από το 13% στο 11%. Το σχέδιο “πάγωσε” εξαιτίας της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης

-Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για επιχειρήσεις. Σημειώνεται ότι από το νέο έτος το τέλος θα αποτελέσει παρελθόν για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, μπλοκάκια και ατομικές επιχειρήσεις ενώ παραμένει για τις επιχειρήσεις, τα υποκαταστήματα των νομικών προσώπων.

Πηγή: capital.gr

X