Η εκπομπή Ζουν Ανάμεσά μας με τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε τον Μιχάλη Κάγκα – Σύμβουλο Επιχειρήσεων, ο οποίος μίλησε για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ και Επιχειρώ», που είναι διαθέσιμο αποκλειστικά για επιχειρήσεις, αναφερόμενος στα χαρακτηριστικά του, ποιοι είναι οι δικαιούχοι αλλά και το ύψος της επιδότησης.

Ειδικότερα, το εν λόγω πρόγραμμα διαφέρει από το αντίστοιχο για τα οικιακά νοικοκυριά. Δικαιούχοι είναι ο κλάδος του εμπορίου, του τουρισμού και των υπηρεσιών. Ιδίως για τον κλάδο του τουρισμού που δεν είναι τόσο ανεπτυγμένος στην περιοχή, δίνεται η δυνατότητα ενίσχυσης για ξενοδοχεία έως και 200 κλίνες. Οι επιχειρήσεις που εντάσσονται είναι ΑΕ, ΕΠΕ, Ατομικές και παροχής υπηρεσιών λ.χ. ένας μηχανικός με έδρα το σπίτι του που θέλει να ανανεώσει τον εξοπλισμό ενέργειάς του. Αυτή η πρόβλεψη είναι για πρώτη φορά και έχει προϋποθέσεις.

Σε σχέση με το ποιες επιχειρήσεις εντάσσονται, υπάρχουν δραστηριότητες του εμπορίου που δεν εντάσσονται, ωστόσο εντάσσονται σχεδόν όλες (η λίστα με τους κωδικούς δραστηριότητας είναι ανερτημένη).  Προρούν να ενταχθούν και επιχειρήσεις που κάνουν μια δραστηριότητα αλλά δεν έχουν τον αντίστοιχο κωδικό, αφού πρώτα κάνουν τη σχετική αίτηση για κωδικό δραστηριότητας.

Στις προϋποθέσεις, είναι η ημερομηνία έναρξη της επιχείρησης, πριν το 2021 και σημαντική προϋπόθεση είναι ότι ελέγχονται οι στόχοι επίτευξης του προγράμματος. Το ποσοστό της επιδότησης κυμαίνεται από 40-65%, κάτι που εξαρτάται από το είδος της επιχείρησης και το είδος της δαπάνης. Για τις κτηριακές δαπάνες είναι 40-65% και σε μη κτηριακές είναι 30-50% επιδότηση.

Το ύψος της επιδότησης είναι: Μέχρι 500.000 ευρώ για τις τουριστικές επιχειρήσεις και 250.000 ευρώ για τους υπόλοιπους κλάδους.

Στόχος είναι να εξοικονομηθεί και να αναβαθμιστεί η ενεργειακή κατηγορία του ακινήτου, με εκπομπές ρύπου κατά 35% και εξοικονόμηση ενέργειας κατά 40% (μονώσεις, αλλαγή κουφωμάτων, εξοπλισμού), που θα συνεισφέρουν στη μείωση ρύπων και στην εξοικονόμηση ενέργειας. Υποχρεωτικά πρέπει να υπάρχει πιστοποιητικό ενεργειακής κλάσης πριν και μετά την υποβολή της αίτησης.

Μεταφορικά μέσα, μπαταρίες και φωτοβολταϊκά δεν είναι επιλέξιμα, παρά μόνο εξοπλισμός μείωσης της καταναλώμενης ενέργειας. Το πρόγραμμα είναι ήδη ανοιχτό (από την άνοιξη) και επειδή δεν είχε ενδιαφέρον πήρε παράταση, καθώς έχει πολλές προϋποθέσεις ενώ οι μηχανικοί που είναι πιστοποιημένοι για τον έλεγχο είναι ελάχιστοι (ενεργειακοί επιθεωρητές είναι ελάχιστοι στη χώρα, όπως τονίζει ο ίδιος).

Δεν υπάρχει δυνατότητα αξιοποίησης του προγράμματος λόγω έλλειψης ενεργειακών επιθεωρητών, σημειώνει ο ίδιος, κάτι που ισχύει σε εθνικό επίπεδο.

Σαν περιοχή απολιγνιτοποίησης δεν έχουμε τα οφέλη της μεταλιγνιτικής περιόδου στο εν λόγω πρόγραμμα, προσέθεσε ακόμη. Αντίστοιχο πρόγραμμα με επιδότηση 100% τρέχει στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, γεγονός ενδιαφέρον και χαρακτηριστικό για την εκεί περιοχή.

Πρέπει κανείς να σκεφτεί τι θέλει να κάνει και τι χρειάζεται να κάνει στην επιχείρησή του, σημείωσε με έμφαση ο κ. Κάγκας, ενώ κάποιος που ήδη είχε κάνει αναβάθμιση δεν μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα.

Ερωτηθείς για τα αποτελέσματα των προγραμμάτων δίκαιης μετάβασης, δήλωσε αισιόδοξος, ωστόσο επειδή υπήρχε υποχρέωση για αναβάθμιση 30% αρκετοί έκαναν πίσω και επιχειρήσεις υποχώρησαν. Για τα αποτελέσματα, από τον Ιούνιο ως και σήμερα αναμένονται τα αποτελέσματα, αλλά εκτιμάται ότι θα καθυστερήσουν. Τέλος, δύσκολη θα είναι η εξεύρεση προσωπικού.

Τέλος, ερωτηθείς για τις επιπτώσεις στους επιχειρηματίες λόγω τεκμαρτού εισοδήματος, ο ίδιος εκτίμησε πως αρκετές επιχειρήσεις με πολλούς χαμηλούς τζίρους δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν.

X