Μονόδρομο αποτελεί για την τοπική κοινότητα των Βαλτονέρων Αμυνταίου η αναγκαστική απαλλοτρίωση, με το δημοτικό συμβούλιο Αμυνταίου στη συνεδρίαση της Τετάρτης μετά από εκτενή συζήτηση να υποβάλλει σχετικό αίτημα προς την κυβέρνηση, μετά από σχετικές πρόσφατες συζητήσεις με τον αρμόδιο Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Θυμίζουμε ότι τα Βαλτόνερα έχουν χαρακτηριστεί «κόκκινη ζώνη» από τους ειδικούς και σεισμολόγους, μετά την κατολίσθηση στο ορυχείο, με τις σχετικές καθιζήσεις (συνέπεια της μεγάλης κατολίσθησης στο ορυχείο).
«Υπογράφω την εισήγηση της δημοτικής αρχής ελπίζοντας σε ένα καλύτερο μέλλον για όλους τους χωριανούς μου, παρακαλώ τους συμβούλους να υπερψηφίσουν γιατί κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του χωριού Κώστας Νικολαΐδης, σε μια συνεδρίαση που κατέληξε σε ομόφωνη απόφαση, υπέρ του αιτήματος αναγκαστικής απαλλοτρίωσης.
Το πρώτο και σημαντικότερο βήμα είναι να γίνει δεκτή η πρότασή μας, σημείωσε ο δήμαρχος Γ. Λιάσης, παραθέτοντας το ιστορικό και υπενθυμίζοντας ότι υπάρχουν μελέτες που λένε ότι οι κάτοικοι πρέπει να φύγουν. Βασιζόμενος σε αυτά, ο Δήμος είχε καλέσει τον κ. Τριαντόπουλο να δει πως είναι η εικόνα και στη σύσκεψη που ακολούθησε τότε αποφασίστηκαν τα εξής: Να ληφθούν αποφάσεις από το Δημοτικό και το Περιφερειακό Συμβούλιο ώστε να προταθεί η αναγκαστική απαλλοτρίωση του οικισμού, με δαπάνες του ελληνικού δημοσίου. «Θέλουμε να βγει το ΦΕΚ περί αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, διαφορετικά δεν γίνεται. Δεν είναι μια ευχάριστη διαδικασία για τους κατοίκους αλλά τους θέλουμε μαζί μας. Έχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας…», είπε στην καταληκτική του τοποθέτηση ο κ. Λιάσης.
Όπως μετέφερε ο δήμαρχος στο συμβούλιο, ο κ. Τριαντόπουλος είχε ζητήσει μια συνοπτική έκθεση πεπραγμένων, μελετών που προηγήθηκαν και αποφάσεων θεσμικών οργάνων που θα του «λύσει τα χέρια» και με βάση αυτές τις αποφάσεις να ξεκινήσει η διαδικασία ώστε να αρχίσει η καταγραφή των ζημιών και να εκτιμηθεί το κόστος απαλλοτρίωσης.
Η συνοπτική μελέτη συντάχθηκε από την ΑΝΚΟ, βασισμένη σε όλες τις μελέτες και τα συμπεράσματα των ειδικών: Μελέτη Λέκκα το ’17, επιστολή ΙΓΜΕ το ’18, η απόφαση περιφερειακού συμβουλίου το ‘18 για αναγνώριση κατολισθητικών φαινομένων σε Ροδώνα- Φανό, έκθεση πραγματογνωμοσύνης Βουδούρη κ.α..
Ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Ι. Κιοσές τόνισε πως ό,τι και να γίνει θα είναι προς όφελος των κατοίκων, ενώ ο αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Φλώρινας Αθ. Τάσκας τόνισε την ανάγκη να «φέρουμε προ των ευθυνών την πολιτεία», μιας και ο οικισμός ταλαιπωρείται και η κατάσταση “έχει γίνει ανυπόφορη”.
«Είμαστε βέβαιοι σαν περιφέρεια ότι τα Βαλτόνερα θα απαλλοτριωθούν», είπε με τη σειρά του ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Σαμαράς, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα υπάρξει μετεγκατάσταση, αλλά οι κάτοικοι θα πάρουν τα λεφτά τους. «Δεν βάζει κανείς το χέρι του στη φωτιά ότι αύριο το πρωί δεν θα ξημερώσετε με το χωριό μέσα στο ορυχείο», προσέθεσε επίσης, αναφερόμενος στην κρισιμότητα της κατάστασης, ζητώντας από τους κατοίκους να έχουν εμπιστοσύνη στον περιφερειάρχη.
«Όσο μας καθησυχάζουν, τόσο εμείς ανησυχούμε», σχολίασε η επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Γιαννιτσοπούλου, σημειώνοντας πως δεν αναφέρεται στους εκπροσώπους της περιφερειακής αρχής. Ρώτησε αν η απόφαση θα δεσμεύει τους κατοίκους με τους εκάστοτε όρους της κυβέρνησης, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη ενημέρωσης των πολιτών, καταλήγοντας πως «δεν διαπραγματευόμαστε την ανθρώπινη ζωή».
Για Γολγοθά που περιμένει τους κατοίκους, καλώντας τους να μην επαναπαύονται σε καμία υπόσχεση που προκύπτει από «πεδίο μικροπολιτικής», έκανε αναφορά ο κ. Ελευθεριάδης της ΛΑ.ΣΥ.